Στο Ευρωκοινοβούλιο η μεγάλη πυρκαγιά της Μάνης
ΚΟΣΜΟΣ. Με αφορμή τις Βιβλικών διαστάσεων καταστροφικές πυρκαγιές στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Ε.ΛΑ.ΣΥΝ, Γιάννης Λαγός, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν στην οποία ζητά την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ.
Η έγκαιρη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και η αναδάσωση που θα πραγματοποιηθεί με τα κονδύλια αυτά, θα αποτρέψει τον αποχαρακτηρισμό της δασικής περιοχής που επλήγη και θα προστατεύσει την περιοχή από την ανέγερση καταστροφικών για το φυσικό τοπίο, αιολικών πάρκων.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Λαγκάδα Μάνης στη Λακωνία μεταξύ 22 και 23 Αυγούστου, άφησε 18.790 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων, τα 9.580 στρέμματα, ανήκουν σε περιοχή NATURA 2020. Η πυρκαγιά αυτή έρχεται μέσα σε ένα γενικότερο συγκρουσιακό κλίμα με τους κατοίκους και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να αντιδρούν για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για εμπρησμούς που βοηθούν στο έργο της δημιουργίας των νέων αιολικών πάρκων στην περιοχή.
Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αποτραπεί ο διαφαινόμενος αποχαρακτηρισμός των περιοχών αυτών ώστε να εξυπηρετηθεί η ανέγερση ανεμογεννητριών στην περιοχή;
- Προτίθεται να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ ώστε να πραγματοποιηθεί αναδάσωση της περιοχής το συντομότερο δυνατό με τα κονδύλια αυτά;
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Ε.ΛΑ.ΣΥΝ Γιάννης Λαγός, στις 6 Μαϊου 2020 είχε καταθέσει στην Επιτροπή και άλλη Ερώτηση με θέμα «Περιβαλλοντικό πραξικόπημα από την ελληνική κυβέρνηση», σχετικά με νομοσχέδιο του ελληνικού Υπουργείου που υπερψηφίστηκε στις 5 Μαΐου 2020 και σύμφωνα με το οποίο καταργείται η προστασία των περιοχών Natura 2000.
Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:
Με νομοσχέδιο-εξπρές του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο υπερψηφίστηκε στις 5 Μαΐου 2020 (με αδιαφανείς διαδικασίες κατά τη δημόσια διαβούλευση και με ουσιαστικά κλειστή τη Bουλή εν μέσω καραντίνας!), καταργούνται η προστασία των περιοχών Natura 2000 αλλά και οι σχετικές (εθνικές και ευρωπαϊκές) δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα να καταργούνται ουσιαστικά οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τερατώδεις, μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις. Το νομοσχέδιο αυτό φέρει τον παραπλανητικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» και σκοπό έχει να γεμίσει –με ταχύτατες διαδικασίες– κάθε βουνό με γιγαντοανεμογεννήτριες και πολλά άλλα, καταστρέφοντας παντελώς το εκπληκτικό ελληνικό τοπίο, τη βιοποικιλότητα, την τουριστική ανάπτυξη και υποβαθμίζοντας βάναυσα και την οικονομική αξία της γης. Στον βωμό του κέρδους των Ελλήνων πολιτικών και των εργολάβων, στο όνομα της «προστασίας» του περιβάλλοντος με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), το ελληνικό τοπίο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, κινδυνεύει να γίνει ένα καταπατημένο βιομηχανικό τοπίο, γεμάτο καλώδια και δρόμους στα βουνά.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Εναρμονίζεται το νομοσχέδιο αυτό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεδομένου ότι η προστασία της βιοποικιλότητας είναι σε άμεση συνάρτηση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;
- Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να προστατευθεί το ελληνικό τοπίο από τις καταστροφικές παρεμβάσεις που θα φέρει αυτό το ψηφισθέν νομοσχέδιο;
Την ερώτηση αυτή, ακολούθησε και η ανάλογη απάντηση της Επιτροπής:
«Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την έκδοση του νόμου 4685. Η Επιτροπή αξιολογεί τη συμμόρφωση της νομοθεσίας στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ. Οι χώροι Natura 2020 προστατεύονται τόσο από την ΕΕ όσο και από την εθνική νομοθεσία.
Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κατάλληλης διαχείρισης έτσι ώστε οι δραστηριότητες και τα έργα που αναπτύσσονται σε αυτούς να μην θέτουν σε κίνδυνο τα είδη και τους οικοτόπους για τα οποία έχουν ορισθεί. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη θεσπίσει επαρκές καθεστώς νομικής προστασίας για τους εν λόγω χώρους καθώς δεν καθορίζει μέτρα και στόχους ορθής διαχείρισης, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει (2014/2260) και, στις 21 Νοεμβρίου 2019 παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκή Ένωσης.