Aυτά είναι τα 15 ελληνικά προϊόντα που άντεξαν στην πανδημία
ΕΛΛΑΔΑ. Παρά τη σαφή επιδείνωση των εκτιμήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη φετινή χρονιά, αυτές παρέμεναν, μέχρι και τον Μάιο τουλάχιστον, σε θετικό έδαφος. Σε μια περίοδο όπου ο λογαριασμός του πρώτου πενταμήνου ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Το πρώτο πεντάμηνο η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 13,5% στα 12,165 δισ. ευρώ.
Παρά τη σημαντική υποχώρηση της αξίας των ελληνικών υπήρξαν και κάποιες κατηγορίες προϊόντων όπου «ξεπούλησαν». Με βάση την ανάλυση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αξία των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων «έσπασε» το φράγμα του 1,078 δισ. ευρώ από 734,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι καρποί και τα φρούτα και ακολούθησαν τα λίπη και τα λάδια, τα τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα, το γάλα και τα προϊόντα γαλακτοκομίας, τα δημητριακά, τα παρασκευάσματα λαχανικών και τα παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα άλευρα, τα άμυλα και τα είδη ζαχαροπλαστικής.
Στην 9η θέση των προϊόντων που αύξησαν τις εξαγωγές τους από 59,7 εκατ. ευρώ στα 76,6 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν τα σαπούνια, τα παρασκευάσματα για πλύσιμο (αλισίβες), προϊόντα συντήρησης, κεριά κ.ά.
Στους "κερδισμένους” της πανδημίας τα καπνά και τα βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα καπνού, τα έτοιμα υφαντουργικά είδη, τα μεταλλεύματα κ.α. Τη λίστα των 15 προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές συμπληρώνει η κατηγορία χαρτί-χαρτόνια, και τεχνουργήματα από κυτταρίνη.
Βέβαια η άνοδος στην αξία των εξαγωγών αυτών των 15 προϊόντων, δεν στάθηκε ικανή να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την πτώση των εξαγωγών άλλων προϊόντων. Μόνο από την πτώση των εξαγωγών της κατηγορίας "Ορυκτά καύσιμα, ορυκτά λάδια και προϊόντα της απόσταξης αυτών. Ασφαλτώδεις ύλες. Κεριά ορυκτά", οι ελληνικές εξαγωγές απώλεσαν έσοδα 1,790 δισ. ευρώ.