Οι προτάσεις του Ινστιτούτου Σπάρτης για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών
ΣΠΑΡΤΗ. Το Ινστιτούτο Σπάρτης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης για την επικαιροποίηση των προτάσεων συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων των πολιτιστικών φορέων του δήμου Σπάρτης με το ΝΠΠΠ με την κατάθεση τριών προτάσεων με συγκεκριμένη στόχευση και χαρακτήρα.
"Στα πλαίσια των καταστατικών σκοπών και διακηρυγμένων πολλάκις στόχων του φορέα μας και έχοντας υπ’ όψιν ότι ο Δήμος Σπάρτης επιθυμεί να αναδείξει κυρίως δράσεις για τα 2.500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θεωρήσαμε σκόπιμο να συμβάλουμε και εμείς προτείνοντας για συνδιοργάνωση τις εξής πολυπρισματικές δράσεις:
1. Σύνταξη διεπιστημονικού φακέλου για την ανακήρυξη της αρχαίας Σπάρτης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η περίπτωση τη Αρχαίας Σπάρτης πληροί τουλάχιστον τέσσερα εκ των έξι θεσπισμένων κριτηρίων της UNESCO βάσει των οποίων μπορεί να αξιολογηθεί θετικά η πρόταση ανακήρυξής της ως Πολιτιστικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το γεγονός ότι πληθώρα πολιτιστικών μνημείων έχουν ενταχθεί ήδη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έχοντας συνάφεια με λιγότερα κριτήρια σε σύγκριση με αυτά τα οποία πληροί η αρχαία Σπάρτη, μας επιτρέπει να ευελπιστούμε ότι με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να πετύχουμε τον μεγάλο αυτό στόχο μας.
2. Σχεδιασμός του «Πολιτιστικού Μονοπατιού του Ταϋγέτου» με τη χρήση της καινοτόμου μεθόδου των δεικτών μνήμης.
Η μοναδικότητα και η αξία του Ταϋγέτου, ενός ορεινού όγκου άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορική πορεία της Σπάρτης από την Αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελεί μοναδικό παράγοντα διαμόρφωσης μιας τουριστικής δυναμικής με βάση το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του Ταϋγέτου, η οποία δύναται να ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά όρια του ελληνικού κράτους. Σε αυτή την λογική στηρίζεται η πρότασή μας για την δημιουργία πάνω στα φυσικά μονοπάτια, στην κουλτούρα και στις παραδοσιακές και σύγχρονες δράσεις της περιοχής, η πρόταση για το πολιτιστικό μονοπάτι του Ταϋγέτου.
3. Σχεδιασμός μουσειοσκευών για ΑΜΕΑ με θέμα τους Ήρωες της Λακωνίας διαχρονικά, από τον Λεωνίδα των Θερμοπυλών έως τους ήρωες του 1821.
Οι προτεινόμενες μουσειοσκευές θα αποτελέσουν πολιτιστικά εργαλεία που θα βοηθήσουν καίρια τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στην προσέγγιση και κατανόηση της εξέλιξης της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.Θα αποτελέσουν χρήσιμα και ευχάριστα δώρα όχι μόνον για παιδιά με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες , αλλά και για όλα τα παιδιά.
Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας, οι οποίες κινούνται έξω από την φιλοσοφία της κλασικής μορφής χρηματοδότησης των συλλογικών φορέων, θα βρουν «ευήκοα ώτα» στο δήμο Σπάρτης, διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε δοκιμότερο τρόπο τιμής των 2.500 χρονών από τη θυσία των Θερμοπυλών και των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821, παρά την πολυεπίπεδη ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντολογικού μας πλούτου, με κορωνίδα των δράσεων αυτών την έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη της «ιερής» πόλης της Σπάρτης στο πάνθεο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας!
Στις παραπάνω δράσεις εφ’ όσον τύχουν θετικής αντιμετώπισης, θα κληθούν να συνεργαστούν μαζί μας και συλλογικοί φορείς του Δήμου μας, των αντίστοιχων περιοχών και τομέων, προκειμένου να διαμορφώσουμε συνέργειες και να μεταδώσουμε τεχνογνωσία".