H Πελοπόννησος σε πρώτο πλάνο!
Αξιοποιείται το φυσικό κάλλος της περιοχής για προσέλκυση ξένων παραγωγών και ενίσχυση ελληνικών παραγωγών που μπορούν να εξαχθούν...
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Κινηματογραφικά πλατό θα γεμίσουν πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, με γυρίσματα οπτικοακουστικών παραγωγών, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων παραγωγών, αλλά και ενίσχυση ελληνικών παραγωγών που μπορούν να εξαχθούν.
Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που τίθεται σε ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα δίνει μεγαλύτερα κίνητρα και λιγότερη γραφειοκρατία για τις παραγωγές οπτικοακουστικών έργων.
Να σημειωθεί ότι έως τα τέλη Ιουνίου, στο ΕΚΟΜΕ είχαν υποβληθεί συνολικά 106 αιτήσεις για την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα. Οι 31 παραγωγές είναι διεθνείς, με προϋπολογισμένα έξοδα στην Ελλάδα ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, και φυσικά και στην Πελοπόννησο, όπως σε Καλάβρυτα, Ισθμό, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Ηλεία, Αρκαδία, Κύθηρα, Πάτρα.
Από τις παραγωγές οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί και αυτές που είναι υπό εξέταση, οι 42 είναι διεθνείς παραγωγές με ενδεικτικές χώρες προέλευσης ΗΠΑ, Κορέα, Ισραήλ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Τουρκία, Κίνα, Αλβανία, Σερβία, Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σουηδία.
Το σχέδιο νόμου που έρχεται προς ψήφιση κάνει δυο βελτιωτικές αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο: από τη μία ανακαθορίζει ορθολογικότερα τις επιλέξιμες δαπάνες και αυξάνει το ποσοστό της επιχορήγησης (cash rebate) του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών
Μέσων από το 35% στο 40% επί της αξίας των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής. Από την άλλη, απλοποιεί γραφειοκρατικές διαδικασίες που αποτελούσαν σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό γίνεται με την απλοποίηση των δικαιολογητικών και την σύντμηση των σχετικών προθεσμιών και της απλοποίησης της διοικητικής διαδικασίας.