Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι στην αγορά του ελαιόλαδου!
ΚΟΣΜΟΣ. H Eλλάδα μπορεί μέχρι σήμερα να είναι η χώρα με την παραγωγή του καλύτερου extra παρθένου ελαιόλαδου αλλά κινδυνεύει να χάσει εντελώς τις αγορές. Μια Κίνα που παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα μπαίνει σιγά – σιγά στην αγορά την ώρα που η Ελλάδα όχι μόνον δεν έχει ανακτήσει θέσεις στην Ευρωπαϊκή, τουλάχιστον, αγορά αλλά απειλείται ακόμα και από χώρες όπως η Γερμανία.
Όπως αναφέρει στο ενδιαφέρον άρθρο της στο Capital.gr η Αλεξανδρα Γκίτση, «οι Έλληνες εξαγωγείς βλέπουν την πλάτη των Γερμανών εξαγωγέων ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα στοιχεία του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο προκύπτει πως οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου έχουν υποχωρήσει στην τέταρτη θέση, με τις τρεις πρώτες να τις καταλαμβάνουν η Ισπανία και η Ιταλία, - βασικοί παραγωγοί ελαιολάδου -, και η Γερμανία που δεν έχει παράδοση στο συγκεκριμένο προϊόν».
Όπως σημειώνει «πέρυσι η Ελλάδα εξήγαγε 1,28 εκατ. κιλά ελαιολάδου αξίας 4,52 εκατ. λιρών, επίδοση σε ποσότητα και αξία χαμηλότερη κατά 4,6% και 16,1% από τις επιδόσεις του 2018. Την ίδια περίοδο η Γερμανία κατάφερε να αυξήσει τις εξαγόμενες ποσότητες ελαιολάδου προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 47,4%.
Ειδικότερα οι εξαγωγές ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Γηραιά Αλβιώνα, διατήρησαν την τρίτη θέση παρά το γεγονός ότι υποχώρησαν κατά 11,8% και οι γερμανικές αυξήθηκαν κατά 70,5%, ενώ στην κατηγορία παρθένου ελαιολάδου οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνουν πολύ μικρό μερίδιο».
Τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. «Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν σε όγκο κατά 226,8%, η Ελλάδα αποτελεί τον έκτο σημαντικότερο παίκτη με μερίδιο αγοράς μόλις 1,6% όταν οι Ισπανοί ελέγχουν το 66,5% της αγοράς, οι Γάλλοι το 9,5%, οι Ιταλοί το 8,9%, οι Βέλγοι το 7,2% και οι Γερμανοί το 5,4%.
Χαμηλές επιδόσεις οι οποίες δεν συνδέονται με την τελική τιμή, αφού η μέση τιμή του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου κυμαίνεται στις 2,75 λίρες, όταν το γερμανικό πωλείται προς 3,74 λίρες και το ιταλικό στις 4,95 λίρες, αλλά με την αδυναμία πρόσβασης στα δίκτυα διανομής και στα τελικά σημεία πώλησης.
Το ελαιόλαδο, ελέγχει το 40,3% της βρετανικής αγοράς και έχει ισχυρό ανταγωνισμό από τα φυτικά έλαια και κυρίως το ηλιέλαιο (18,6%) και το κραμβέλαιο (8,1%), το βούτυρο και τη μαργαρίνη.
Tο 54% των ελαιολάδων που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιωτικής ετικέτας. Πάντως κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πωλήσεις ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 40%, ενώ πέρυσι οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 11% και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
Εν τω μεταξύ η δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία να χρησιμοποιείται ως προέλευση η αναγραφή Blend of Community ή non Community Olive Oils στην περίπτωση ελαίων από περισσότερες χώρες ή προέλευσης Ε.Ε. επιτρέπει στην ουσία να μην αναγράφεται η ακριβής προέλευση χώρας-μέλους, εκτός των περιπτώσεων ΠΟΠ και ΠΓΕ».
Τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί για τον έλληνα εξαγωγέα αλλά και για τον έλληνα παραγωγό. Ουδέποτε η Ελλάδα κατόρθωσε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ελληνοποίησης ελαιόλαδων που φεύγουν με βυτία από την χώρα για την Ευρώπη. Το Συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα είναι μουδιασμένο και τα προστατευόμενα ελαιόλαδα αναζητούν ακόμα τον δρόμο τους. Ελαιοτριβεία ανά την Ελλάδα λειτουργούν αναχρονιστικά ενώ εξαιρετικές προσπάθειας τυποποίησης δεν έχουν την στήριξη που θα έπρεπε.
Στην παγκόσμια αγορά ήδη έχουν μπει δυνατοί παίκτες με μεγάλα τονάζ και εσχάτως και με ποιότητες που απειλούν την πρωτοκαθεδρία του ελληνικού ελαιόλαδου. Είναι ώρα για άμεσες, ριζικές και καθολικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, από την στήριξη των εξαγωγέων τυποποιητών – πρεσβευτών της Ελλάδας μέχρι την μείωση του κόστους παραγωγής στον έλληνα παραγωγό που θα πρέπει να είναι (η μείωση) συνδεδεμένη με την ποιότητα, δένδρων, καλλιέργειας, συγκομιδής και έκθλιψης αλλά και με ιχνηλάτηση της διάθεσης της ελιάς και του ελαιόλαδου.
Αν χαθεί και αυτός ο ορίζοντας της ελληνικής παραγωγής και οικονομίας και αν λειτουργήσει μέσα στην Ελλάδα ο κοινωνικός αυτοματισμός (το δικό μου ελαιόλαδο να πουληθεί σε καλύτερη τιμή…) τότε μαύρες μέρες και εφιαλτικές νύκτες θα έρθουν για μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.