Συνεργασία Vamvakou Revival - Ινστιτούτου Σπάρτης
BAMBAKOY. Την Παρασκευή , 19 Ιουνίου 2020, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης, κ Αναστασία Κανελλοπούλου, συμμετείχε στη διαβούλευση για τον 5ετή στρατηγικό προγραμματισμό σχετικά με την αναβίωση της Βαμβακούς και της γύρω περιοχής του Πάρνωνα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ανακαινισμένο σχολείο της Βαμβακούς, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κέντρο STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics) με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος (ΙΣΝ), και αφορούσε σε γενική παρουσίαση και συζήτηση του εγχειρήματος της αναβίωσης του χωριού και της ευρύτερης περιοχής από τον εκπρόσωπο του οργανισμού Vamvakou Revival, κ. Ανάργυρο Βερδήλο και από την ομάδα του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών του ΕΜΠ.
Διατυπώθηκαν και καταγράφηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις για την Αναβίωση της Βαμβακούς από εκπροσώπους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Σπάρτης, της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, του Επιμελητηρίου Λακωνίας, του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας, αλλά και από ανθρώπους που σχετίζονται με τον αγροτουρισμό, τον εκπαιδευτικό τουρισμό, τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας, κ.α.
Στο πλαίσιο της συνάντησης η Πρόεδρος του Ινστιτούτο Σπάρτης, παρουσίασε στους συμμετέχοντες τις απόψεις της για την αναγκαιότητα δημιουργίας οικονομίας κλίμακας στην περιοχή , η οποία θα είναι ικανή να δημιουργήσει ζήτηση και να λειτουργήσει ως ο μοχλός για την προσέλκυση ανθρώπων ενδιαφερομένων να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο προσανατολισμός του Ιδρύματος και προς την δημιουργία ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα, η οποία ήδη διαθέτει δομές και χαρακτηριστικά τουριστικής ανάπτυξης, τα δε προϊόντα της περιοχής κατέχουν εξέχουσα θέση στην ποιοτική διαβάθμιση
Η κ. Κανελλοπούλου ενθάρρυνε τις πρωτοβουλίες της ΚΟΙΝΣΕΠ και του Ιδρύματος για την αναβίωση της περιοχής, το χαρακτήρισε πολύ μεγάλο στοίχημα και τόλμημα και επεσήμανε ότι αυτού του είδους οι προσπάθειες είναι Μαραθώνιοι και όχι αγώνες ταχύτητας, γι’ αυτό και ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να βλέπει σε βάθος χρόνου. Παρουσίασε δε δράσεις από την εμπειρία της ως Νομάρχης Ευρυτανίας, μιας από τις πλέον ορεινές, προβληματικές και ερημωμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες βοήθησαν ώστε σήμερα η Ευρυτανία να έχει γίνει το πιο γνωστό κέντρο αγροτουρισμού στην Ελλάδα, λόγω προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν την δεκαετία του 1980 . Το 1986 η ίδια υλοποίησε στην Ευρυτανία το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα αγροτουρισμού στην Ελλάδα με χρηματοδότηση κατευθείαν από τις Βρυξέλλες, το οποίο απέδωσε μετά από μία εικοσαετία!
Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαμόρφωση της παραγωγικής κοινότητας, η οποία θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερων κινήτρων και στήριξης και από την Πολιτεία παράλληλα προς την μεγάλη προσπάθεια που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος , και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο συγχρηματοδότησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρξει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Πρότεινε δε το εγχείρημα της Βαμβακούς να αποτελέσει ένα επιδεικτικό πρόγραμμα για τις ορεινές περιοχές και γι’ αυτό χρειάζεται και ένα εξειδικευμένο νομικό πλαίσια που θα επιτρέπει την ενθάρρυνση όσων αποφασίσουν να επενδύσουν στην περιοχή.