Προχωρά ο σχεδιασμός για τον Ανάβαλο στην Αργολίδα
ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Ανάσα στους παραγωγούς στο Κουτσοπόδι έφερε πριν από λίγες ημέρες η λειτουργία του αντίστοιχου τμήματος του έργου του Αναβάλου, καθώς θα δουν το κόστος παραγωγής να μειώνεται σημαντικά στο άμεσο μέλλον. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι μετά το Κουτσοπόδι, το νερό του Αναβάλου θα περάσει στα Φίχτια και στο Μοναστηράκι, δίνοντας έτσι μια νέα ώθηση σε ένα από τα σημαντικότερα παραγωγικά κομμάτια της Αργολίδας.
«Καταφέραμε να μεταφέρουμε το νερό από το αντλιοστάσιο της Ήρας στη λιμνοδεξαμενή Κουτσοποδίου που είναι χωρητικότητας 35.000 κυβικών και παράλληλα να επισκευάσουμε το αντλιοστάσιο με την υποστήριξη της περιφέρειας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου, Γιάννης Κολοβός, και υπογραμμίζει: «Όλα αυτά σημαίνουν ότι πλέον το κόστος παραγωγής θα μειωθεί σημαντικά για όσους χρησιμοποιούν το νερό του Αναβάλου, ενώ θα μειωθεί και το κόστος για τη ΔΕΗ. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουμε προσδιορίσει την ακριβή τιμή χρέωσης του νερού».
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η επισήμανση του Ελευθέριου Γιαννούλα από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας. Όπως τονίζει, «θα υπάρξει βελτίωση στο περιβάλλον, εάν σταματήσει η υπεράντληση των υδάτων από τις ήδη υπάρχουσες γεωτρήσεις. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι στάθμες εκεί έχουν πέσει κάτω από τα 60 μέτρα, ενώ στη δεκαετία του ’60 το υψόμετρο ήταν στα συν 20 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Τώρα στις κακές χρονιές κατεβαίνουν στα 100».
Η μεταφορά νερού στο Κουτσοπόδι αποτελεί τμήμα ενός συνολικού σχεδιασμού και αφορά τη βόρεια πλευρά του ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου, που αποτελούν τα Φίχτια και οι Μυκήνες. «Η άρδευση των Φιχτίων και των Μυκηνών είναι έργα που αφορούν τη β’ φάση επέκτασης του δικτύου. Αν όλα πάνε καλά, ο εργολάβος θα εγκατασταθεί το νωρίτερο τον επόμενο μήνα», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μαλτέζος.
Τονίζει ακόμη ότι οι γεωτρήσεις εκεί έχουν φτάσει τα 430 μέτρα βάθος και έχουν αλμύρα. «Αυτό αυξάνει την ανάγκη για άρδευση από τον Ανάβαλο. Εμείς ακολουθούμε τη νόμιμη διαδικασία και γι’ αυτό ήδη έχουμε διαθέσει 110.000 ευρώ, ώστε να υπάρχει μία διέξοδος για το Κουτσοπόδι και τις Μηκύνες.
Το έργο αυτό έχει δύο κλάδους. Ο ένας θα πηγαίνει στη βόρεια πλευρά του Κουτσοποδίου και στα Φίχτια, ενώ ο άλλος θα φτάνει μέχρι τον Άγιο Δημήτριο έξω από το Μοναστηράκι». Σύμφωνα με τον κ. Μαλτέζο, «όταν ολοκληρωθεί η β΄ φάση, θα ενωθούν οι δύο κλάδοι και θα αποτελούν ένα ενιαίο αρδευτικό δίκτυο για πάντα».
Πηγή: ypaithros.gr