Η τιμή 2,50€/kg του ελαιολάδου έφερε Ιταλούς και Ισπανούς στη Λακωνία!
ΛΑΚΩΝΙΑ. Αποδέκτες προσφορών που κινούνται στα επίπεδα των 2,50 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδό τους γίνονται το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί της Νότιας Λακωνίας, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να διαθέτουν σημαντικές ποσότητες και οι εμπορικές πράξεις να είναι περιορισμένες.
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή και ιταλικές εταιρείες, ενώ κρούση για ποσότητες της τάξης των 100 τόνων σε τιμές μεταξύ 2,45 και 2,50 ευρώ/ κιλό έκανε και γνωστός ισπανικός όμιλος, δίχως ωστόσο να βρίσκει ανταπόκριση.
«Η εμφάνιση των Ισπανών ήταν περισσότερο για να κάνουν ανίχνευση της αγοράς, αλλά και προθέσεων», σχολιάζει στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, αποδίδοντας την κρούση αυτή στο ότι οι τιμές βρέθηκαν σε επίπεδα «ελκυστικά» γι’ αυτή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς αυτή την περίοδο διαμορφώνεται στα 2,45-2,50 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται παρά ελάχιστες πωλήσεις, αφού οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν να παίξουν «άμυνα» απέναντι σε αυτές τις τιμές.
Εξηγεί, δε, ότι, σε σχέση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, η τιμή αυξήθηκε ελαφρώς από το εύρος των 2,38- 2,42 ευρώ, κάτι που αποδίδει στο γεγονός ότι εταιρείες που έχουν κάποια εγγυημένα συμβόλαια προτιμούν να πληρώσουν τα 5-10 λεπτά παραπάνω για χαμηλόβαθμα σε οξύτητα και καθαρά από υπολειμματικότητα ελαιόλαδα. Ρόλο φαίνεται να έχει παίξει και η επανεμφάνιση δειλά-δειλά των Ιταλών.
Στην τιμή των 2,50 ευρώ διέθεσε τη Δευτέρα σε ιταλική εταιρεία, μέσω δημοπρασίας, ένα βυτίο έξτρα παρθένου ελαιολάδου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας στην Ανατολική Μάνη. «Ο έμπορος που θα το πάρει επιθυμεί κι άλλο ένα βυτίο, εφόσον βέβαια συμπληρωθεί», αναφέρει στην «ΥΧ» ο διαχειριστής του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Πουλάκος, προσθέτοντας ότι υπάρχει αντίσταση από πλευράς παραγωγών που προσδοκούν να αυξηθεί η τιμή για να καλύψουν τα πολλά
έξοδα που έχουν συσσωρευτεί. «Κάποιος που έχει 5-6 τόνους, δηλώνει 1 ή 2 και κρατάει και πισινή», αναφέρει ενδεικτικά. «Υπάρχει κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, ωστόσο, οι παραγωγοί είναι αρνητικοί, καθώς, βλέποντας ότι ‘‘τσιμπάει’’ έστω και λίγο η τιμή, θέλουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω», συμπληρώνει.
Μικρή κινητικότητα
«Με ένα ή δύο βυτία δεν δημιουργείται αγορά», δηλώνει στην «ΥΧ» εκπρόσωπος μεγάλου ιταλικού οίκου, εξηγώντας ότι η γενική εικόνα είναι ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα λόγω των επιπτώσεων από το λουκέτο σε τουρισμό και εστίαση τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πρώτο δεκαπενθήμερο της κρίσης του κορωνοϊού με τις λεγόμενες «αγορές πανικού», η ζήτηση στο ράφι παρότρυνε τις εταιρείες να αγοράσουν πληρώνοντας κάτι παραπάνω. Ωστόσο, η μείωση της ζήτησης που ακολούθησε έκανε πολύ περιορισμένη την εμφάνιση ξένων εταιρειών στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα άφησε ποσότητες στα χέρια της τυποποίησης που αναμένει πλέον τις παραγγελίες της εστίασης και του τουρισμού. «Γύρω από αυτό
το κομμάτι θα αρχίσουν να υπάρχουν παραγγελίες αγοράς», σχολιάζει, εκφράζοντας ανησυχία για ποσότητες που μπορεί να μείνουν πίσω, αν δεν αλλάξει η εικόνα στους τομείς αυτούς.
Ακυρώσεις παραγγελιών για ελιά από το εξωτερικό
Στα γραφεία της ΔΟΕΠΕΛ συνήλθαν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου εκπρόσωποι μελών της Οργάνωσης, από Οργανώσεις Παραγωγών των περιφερειακών ενοτήτων που καλλιεργούν και παράγουν ελαιόκαρπο της ποικιλίας Καλαμών και από την ΠΕΜΕΤΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΤΕ έθεσαν το θέμα ακυρώσεων παραγγελιών και αναβολής εκτέλεσης συμβολαίων από πελάτες του εξωτερικού για τον κλάδο HoReCa (αντιπροσωπεύει πλέον του 70% των εξαγωγών του προϊόντος) και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου δεν φαίνεται πότε θα τελειώσει η κρίση. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των παραγωγών που προέρχονται από μια χρονιά με σημαντικό απόθεμα.
Συμμετοχικά αποφασίστηκε οι μεταποιητές-εξαγωγείς (ΠΕΜΕΤΕ) να στηρίξουν τους
παραγωγούς και οι παραγωγοί να κάνουν υπομονή, ώστε με το άνοιγμα της αγοράς να απορροφηθούν οι αδιάθετες ποσότητες.
Για την ενίσχυση της ρευστότητας, οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών έθεσαν μετ’
επιτάσεως θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων, καθώς και θέμα θέσπισης ΚΑΔ για τους
παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών, ώστε να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση λόγω της πανδημίας.
Πηγή: ypaithros.gr