Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Λακωνίας κ. Προκοβάκης έδωσε (23/3/12) συνέντευξη στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών της ΕΑΣ με βάση τον κανονισμό της Ε.Ε 867/2008 που έχει σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων και την πιστοποίηση τους.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος το πρόγραμμα είχε ορίζοντα 3ετίας. Άρχισε να εφαρμόζεται το Νοέμβριο 2009 και ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2012.

0 κ. Πρκοβάκης τόνισε ότι τα επιδιωκόμενα με το πρόγραμμα αποτελέσματα βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων στόχων της ΕΑΣ οι οποίοι είναι:

Ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών σε τεχνικές καλλιέργειας φιλικές προς το περιβάλλον με στόχο την μείωση των εισροών και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας (ολοκληρωμένη διαχείριση).
‘Ετσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις απαιτήσεις που θέτει η νέα ΚΑΠ με την αρχή της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Βελτίωση και πιστοποίηση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Παραγωγή και διάθεση στην αγορά νέων προϊόντων (ολοκληρωμένης διαχείρισης, ιχνηλασιμότητας κλπ.), προώθηση και προβολή εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο κ. πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή τους για τα επιτευχθέντα αποτελέσματα, κατά τρία χρόνια εφαρμογής.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα κατά δράση που είναι τα ακόλουθα:

Εναλλακτικές Τεχνικές καταπολέμησης του Δάκου χωρίς χρήση χηιιικών φαρμάκων.
Εκπαιδεύτηκαν 185 παραγωγοί από τους Λ.Σ. Γερακίου, Παλαιοπαναγιάς και Καλυβίων Σοχάς στις νέες Τεχνικές, οι οποίοι προμηΘεύτηκαν συνολικά 97.100 δακοπαγίδες ΕΘΟ — ΤΡΑΡ της ΒΙΟΡΥΛ Λ.Ε. Οι παγίδες τοποθετήθηκαν σε 146.000 ελαιόδεντρα συνολικής έκτασης 8.500 στρεμμάτων τον Ιούνιο του 2010 και 2011.
Η αποτελεσματικότητα της προστασίας της Ελιάς και η συμβολή στη μείωση της υπολειμματικότητας των φαρμάκων ήταν σημαντική, όπως διαπιστώθηκε από συγκρίσεις με την συμβατική μέθοδο (δολωματικοί ψεκασμοί).

0λοκληρωμένη διαχείριση παρανωνής.
Συστάθηκε ομάδα 451 ελαιοπαραγωγών για την εφαρμογή συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης η οποία εκπαιδεύτηκε στις νέες τεχνικές και προμηθεύτηκε ειδικό Εγχειρίδιο με οδηγίες για καλλιεργητικές τεχνικές και αναλύσεις εδάφους, φύλλων και καρπών κλπ, καθώς και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύσταση και λειτουργία της ομάδας.
Η ομάδα πιστοποιήθηκε με βάση τα πρότυπα ΑΘΡΟ 2.1 και Αί3Α0
2.2.
Ανάλογη δράση εφάρμοσε και η ΚΑΣΕΛΛ για 230 ελαιοτταραγωγούς με τη στήριξη της ΕΑΣ Λακωνίας.

Μέτρηση ελαιοπεριεκτικότητας
εφαρμόστηκε σύστημα μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας σε ελαιόκαρπο συνδυασμένο με αναλύσεις εδάφους, φύλλων από αντίστοιχα αγροτεμάχια: Για το σκοπό αυτό έγινε προμήθεια:
* 10 συστημάτων μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας και διανομή σε ελαιοτριβεία των Α.Σ. (2 συστήματα για τους Α.Σ. Ανωγείων και Ξηροκαμπίου, 4 για τους Α.Σ. Μεταμόρφωσης, Παλαιοπαναγιάς, ΑιγΙών και Γκορτσάς και 4 για τις Α.Σ. Συκέας, Βλαχιώτη, Μολάων, Πακίων και Α.Σ. Νομίων - Φουτίων — Μονεμβασιάς.
* Εξοπλισμός προσδιορισμού μεταλλικών στοιχείων του εδάφους και φύλλων: (Φλογοφωτόμετρο, Φασματοφωτόμετρο Ατομικής Απορρόφηση) και σύστημα προσδιορισμού του ολικού Αζώτου σε φυτικές ουσίες με τη μέθοδο Κ]θΙά&ιΙ.

Βελτίωση των συνθηκών αποθήκευσης και μεταφοράς ελαιοκάρπου σε ελαιοτριβεία.:
Για το σκοπό αυτό έγιναν οι παρακάτω προμήθειες:
• 2055 παλετοκιβωτίων και διανομή σε πολλές Λ.Σ.
* ενός τροχοφόρου μηχανήματος φόρτωσης-εκφόρτωσης κιβωτίων
* Ενός διαξονικού συρόμενου οχήματος με καρότσα
* Δύο ανυψωτικών — μεταφορικών περανοφόρων οχημάτων για εκφόρτωση των παλετοκιβωτίων
* Μιας μεταλλικής κατασκευής ανατροπής παλετοκιβωτίων

Ομάδα Δοκιμαστών

Εφαρμογή συστήματος οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένου ελαιολάδου με κατασκευή του σχετικού χώρου λειτουργίας της Ομάδας, στελέχωση και εκπαίδευση της ομάδας 13 δοκιμαστών (3 σεμινάρια κατ’ έτος) και προετοιμασία της ομάδας δοκιμαστών για διαπίστευση του εργαστηρίου της ομάδας σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΛΟΤ ΕΝ ΙΞΟ/ΕΟ 17025 από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης), η οποία ολοκληρώθηκε κατά το 3° έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Σύστημα ιχνηλασιμότητας των ελαιοκομικών προϊόντων από την καλλιέργεια ελαιοκάρπου έως τη παραγωγή ελαιολάδου υποστηριζόμενο από λογισμικό εφαρμογής.
Το σύστημα εφαρμόστηκε σε ομάδα 255 ελαιοπαραγωγών, σε 3 συνεταιριστικά ελαιοτριβεία (ΑΣ Μεταμόρφωσης, ΑΣ Παλαιοπαναγιάς, ΑΣ Καλυβιών Σοχάς) και στη μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου του εργοστασίου της ΕΛΣ. ‘Εχει γίνει η εκπαίδευση των παραγωγών και του προσωπικού των Ελαιοτριβείων, η σύνταξη του Εγχειριδίου Ιχνηλασιμότητας, και η δημιουργία του λογισμικού εφαρμογής. Επίσης έγινε η προμήθεια και εγκατάσταση παγίου εξοπλισμού στο τυποποιητήριο της ΕΛΣ και τα συνεργαζόμενα ελαιοτριβεία, (μία γραμμή εμφιάλωσης ιχνηλάσιμου ελαιολάδου και τρεις ανοξείδωτες δεξαμενές 10 τόνων). Τελικά έγινε η εγκατάσταση του λογισμικού εφαρμογής και η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος και εκδόθηκε πιστοποιητικό συμμόρφωσης του Συστήματος Ιχνηλασιμότητας κατά ΙΞΟ 22005.

Εφαρμογή συστήματος ΗΑΟΟΡ
Έγινε εφαρμογή συστήματος ΗΑΟΟΡ στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου με βάση το πρότυπο 180 22000:2005 στο ελαιοτριβείο του ΑΣ Μεταμόρφωσης και εκδόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό συμμόρφωσης (ολοκληρώθηκε η δράση).
Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Πρόεδρος της ΕΑΣ αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες της ΕΑΣ γενικότερα και τόνισε ιδιαιτέρα την ενασχόληση της με την συγκέντρωση, αποθήκευση, τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου και την προμήθεια των μέσων παραγωγής (ζωοτροφών, σπόρων, λιπασμάτων γεωργικών ςαρμάκων,), ειδών διατροφής, με την παροχή υπηρεσιών στα μέλη της και τόν χειρισμό των κοινοτικών επιδοτήσεων κ.λ.π.

Τέλος αναφέρθηκε στα τεχνικά και παραγωγικά στοιχεία της ΕΑΣ (μονάδες τυποποίησης, δεξαμενές ελαιολάδου κ.τ.λ..)
Στους παρισταμένους δόθηκε και το τρίπτυχο φυλλάδιο με τη συνοπτική εικόνα των στόχων και των δράσεων της ΕΑΣ καθώς και το αναλυτικότερο φυλλάδιο που περιγράφει διεξοδικότερα την υλοποίηση κατά δράση.