«Αυξήσεις έως και 400% στη ΔΕΥΑ Σπάρτης μέσα στην πανδημία!»
ΣΠΑΡΤΗ. Ο Βασίλης Σαραντόπουλος, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σπάρτης με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ανά χείρας, για αυξήσεις στην ΔΕΥΑΣ διαφωνεί και καταγγέλλει. Κάνει λόγο για υπέρογκες αυξήσεις που δεν αντέχουν οι δημότες, για κυνισμό της Δημοτικής Αρχής και για την ανάγκη ανακεφαλοποίησης των χρεών της ΔΕΥΑΣ. Δεν αποδέχεται ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό να γίνεται είδος πολυτελείας για τους δημότες.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διαφωνεί και καταγγέλλει την απόφαση της δημοτικής αρχής εν μέσω πανδημίας να φέρει στις 12-5-2020 προς συζήτηση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ θέμα αυξήσεων σε ύδρευση και αποχέτευση.
Η δημοτική αρχή θεωρεί πως βρήκε την ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να υλοποιήσει τον αντιλαϊκό της στόχο, στη ζούλα και δια περιφοράς χωρίς τη φυσική παρουσία των παρατάξεων και των δημοτών, φοβούμενη τη δίκαιη αγανάκτηση τους.
Μπορούμε σήμερα να συζητάμε για αυξήσεις στο νερό (έως και 400% στο πάγιο) και στην αποχέτευση τη στιγμή που:
1ον) οι αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους ή την πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές; Που και πέρυσι δεν είχαν σχεδόν καθόλου εισόδημα;
2ον) οι μικροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους, δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ και έχουν αβέβαιο μέλλον;
3ον) οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό με την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό, οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις πείνας που τους εξασφάλισαν όλες οι κυβερνήσεις και κάνουν όλοι τους καθημερινό αγώνα για να επιβιώσουν;
Αντί λοιπόν να συζητάμε μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των δημοτών, αντί να διεκδικούμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να ανακεφαλαιοποιήσει την ΔΕΥΑΣ, όπως έκανε με τις τράπεζες, κοιτάτε πως παραπέρα θα «γδάρετε» τους δημότες. Τι στιγμή που το νερό ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε είναι είδος πρώτης ανάγκης και η κατανάλωσή του θα αυξηθεί και για λόγους υγιεινής.
Στην εισήγηση που μας δώσατε εντελώς κυνικά, μας λέτε ότι το κριτήριο στην λειτουργία της ΔΕΥΑΣ πρέπει να στηρίζεται στη λογική κόστους - οφέλους. Δηλαδή για όποιο έργο γίνεται ποια θα είναι η συμβολή του για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αν π.χ. χρειάζεται ένα αντιπλημμυρικό έργο που κάποια στιγμή θα σώσει ζωές και περιουσίες δεν το φτιάχνουμε γιατί δεν αποφέρει έσοδα.
Δεν μας εκπλήσσει ο κυνισμός σας. Είδαμε τις τραγικές συνέπειες από την πολιτική του κόστους-οφέλους στα τραγικά γεγονότα στη Μάντρα Αττικής, στο Μάτι και αλλού. Το βιώνουμε τώρα με τραγικό τρόπο με τον κορονοϊό και παγκόσμια και στη χώρα μας, με τις μεγάλες ελλείψεις στα εθνικά συστήματα υγείας.
Μας ζητάτε να σας κάνουμε προτάσεις και αν είναι καλύτερες από τις δικές σας να τις υιοθετήσετε. Η δική μας πρόταση είναι στον αντίποδα της δική σας και ξεκινάει από την θέση ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα όπως θεωρείτε εσείς και οι υπόλοιπες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σπάρτης καταψηφίζοντας την πρόταση της Δημοτικής Αρχής καλεί τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς του δήμου μας να παλέψουν για:
- Μείωση των τελών ύδρευσης, αλλά και όλων των δημοτικών τελών κατά 40% στις λαϊκές οικογένειες με κατάργηση κάθε πάγιου.
- Κατάργηση κάθε δημοτικού τέλους σε άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, σε όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
- Μεγάλη αύξηση όλων των δημοτικών τελών στους επιχειρηματικούς ομίλους (ξενοδοχεία, τράπεζες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ κλπ).
- Καμία διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν καθώς και καμία δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών λαϊκών στρωμάτων για χρέη προς την ΔΕΥΑΣ και το δήμο όπως έκανε π.χ. η προηγούμενη δημοτική αρχή του Βαλιώτη.
- Αγωνιστική διεκδίκηση του δημοτικού συμβουλίου, σε συνεργασία με τους λαϊκούς φορείς της περιοχής, για χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να γίνουν έργα υποδομής για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
- Τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για να επιτευχθεί ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής».