Αντέχουν, αλλά πόσο, οι παραγωγοί ελαιόλαδου στην Πελοπόννησο, τις χαμηλές τιμές;
Απουσία Ιταλών, με τους εγχώριους παίκτες κινείται η αγορά ελαιολάδου
Η απραξία λόγω του Καθολικού Πάσχα και πολύ περισσότερο οι δυσκολίες στη διακίνηση λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό κράτησαν και τις τελευταίες εβδομάδες χαμηλά τις αποστολές βυτίων ελαιολάδου προς τη γειτονική Ιταλία.
Έως έναν βαθμό τουλάχιστον, το κενό στη ζήτηση φαίνεται να καλύπτουν οι αρκετά δραστήριες φέτος εγχώριες τυποποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες αυτό το διάστημα προσφέρουν την πολυπόθητη ρευστότητα στους παραγωγούς. Ωστόσο, οι τιμές δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, πέρα ίσως από κάποιες εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο όπου και πάλι οι όποιες αυξήσεις δίνονται είναι μικρές. Όσοι παραγωγοί πωλούν το κάνουν κυρίως για να καλύψουν τρέχοντα έξοδα, ενώ όσοι έχουν τη δυνατότητα κρατάνε το προϊόν τους, περιμένοντας μια βελτίωση της τιμής.
Μια τέτοια μικρή διαφοροποίηση είχαμε τις τελευταίες μέρες στην Πυλία όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Κορυφασίου, Λάζαρο Σύρνο, οι τιμές αυξήθηκαν ελαφρώς στα 2,25-2,30 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο από 2,10-2,20 ευρώ το προηγούμενο διάστημα. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», κατά το διάστημα της ιταλικής καραντίνας η αγορά της γειτονικής χώρας παρέμεινε σχεδόν «παγωμένη», με αποτέλεσμα τα βυτία να φεύγουν κυρίως για την εγχώρια τυποποίηση.
Ο ίδιος δεν αποκλείει «από αυτή την κρίση να βγει κάτι καλό», εφόσον απορροφηθούν αυτό το διάστημα τα ελαιόλαδα άλλων ανταγωνιστικών χωρών της ΕΕ, οπότε στη συνέχεια θα αναζητηθούν ποσότητες από την ελληνική παραγωγή.
Από την άλλη, σημειώνει ότι στην περιοχή του δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες αδιάθετες ποσότητες, κρίνοντας και από τους 40 τόνους που έχουν απομείνει στον συνεταιρισμό. Όπως εξηγεί, οι παραγωγοί της περιοχής, όπου η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια, για δεύτερη χρονιά δεν έχουν πουλήσει πάνω από τα 2 ευρώ/κιλό, οπότε κοιτούν πια να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.
«Δεν φταίει μόνο ο κορωνοϊός»
Στη Μεσσηνία, οι τιμές παραμένουν στο εύρος 2,10-2,40 ευρώ/κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και από 3,20 έως 3,60 ευρώ για το βιολογικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας παραγωγών Νηλέας, Γιώργο Κόκκινο. «Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην αγορά ελαιολάδου και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ευθύνεται ο ιός. Άλλωστε, ακόμα και προ κορωνοϊού, οι Ιταλοί είχαν απευθυνθεί σε χώρες όπως η Τυνησία και το Μαρόκο και είχαν περιορίσει τη ζήτηση από την Ελλάδα», σχολιάζει ο ίδιος.
«Υπάρχουν δύο μοτίβα συνήθως στην αγορά. Το ένα όταν ο αγοραστής σε παίρνει τηλέφωνο να αγοράσεις και το άλλο όταν σε παίρνει ο πωλητής. Τώρα, λοιπόν, ο πωλητής είναι αυτός που παίρνει τηλέφωνο», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Πολυμενάκος, παραγωγός, ελαιοτριβέας και τυποποιητής στο Λάγιο Λακωνίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λίγες ποσότητες φεύγουν στην εγχώρια τυποποίηση, πολύ λιγότερες και με πιο αργό ρυθμό στις εξαγωγές, ενώ η τιμή των Ιταλών κυμαίνεται στα 2,20-2,25 ευρώ/κιλό για αναχώρηση από την περιοχή και στα 2,30-2,35 για παράδοση στην Ιταλία.
Απρόσμενη χείρα βοηθείας από… τα Βαλέντσια
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΑΣ Μολάων-Πακίων, Παναγιώτη Ντανάκα, το διάστημα μέχρι τα μέσα Μαΐου είναι κρίσιμο, καθώς θα ξεκαθαρίσουν μια σειρά από παράγοντες που θα καθορίσουν τη ζήτηση. Δηλαδή, το τι θα απορροφήσει η οικιακή κατανάλωση μέσω των σούπερ μάρκετ στην Ιταλία, το κατά πόσο έχει «βαρύνει» την Ευρώπη το ισπανικό προϊόν που έπεσε στην αγορά λόγω των αμερικανικών δασμών, το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν από την Ιταλία και, τέλος, αν το ενδιαφέρον των γερμανικών σούπερ μάρκετ που προμηθεύονται
από την Ιταλία θα παραμένει ζωντανό».
Ο κ. Ντανάκας αναφέρει ότι στη Νότια Λακωνία τις τελευταίες 40 μέρες αποτυπώνεται αυξημένη ζήτηση από την εγχώρια τυποποίηση, ιδιαίτερα της Κρήτης, αλλά σε χαμηλές τιμές και δίχως ανταπόκριση από την πλευρά των παραγωγών που «παίζουν άμυνα» προσδοκώντας καλύτερη τιμή. «Τρέφουν όλοι ελπίδα ότι θα έχουμε ανάκαμψη μόλις λήξει η ιστορία του κορωνοϊού», σχολιάζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σε αυτήν τη στάση συμβάλλουν και οι αυξημένες τιμές στα Βαλέντσια της περιοχής.
Πηγή: ypaithros.gr