ΕΛΛΑΔΑ. Δυναμική η πορεία του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Μάρτιο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και Ελιάς (IOC).
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν κατά μέσο όρο 147.000 τόνους επιτραπέζιων ελιών κάθε έτος καλλιέργειας τα τελευταία 12 έτη, φθάνοντας τους 171.620 τόνους την περίοδο 2018/19 (Σεπτέμβριος 2018 - Αύγουστος 2019) δηλαδή 24,9% του συνόλου των παγκόσμιων εισαγωγών, ποσότητα που είναι διπλάσια σε σχέση με την περίοδο 2017/2018.

Η Ισπανία ήταν το 2018/2019 ο κύριος προμηθευτής επιτραπέζιας ελιάς των ΗΠΑ, κατέχοντας το 44,3% του εισαγόμενου όγκου (76.010,2 τόνους). Την Ισπανία ακολούθησε η Ελλάδα με μερίδιο 20,5% (35.177,2 τόνους) και το Μαρόκο με 12,7% (21.882,4 τόνους). Οι υπόλοιπες χώρες είχαν μερίδια λιγότερα από 5%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το εμπόριο επιτραπέζιων ελιών κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2019, δηλαδή την περίοδο που συγκομίζονταν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στην χώρα μας, σημείωνε αύξηση 19% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 8% στη Βραζιλία και 7% στον Καναδά. Ωστόσο, το εμπόριο μειώθηκε κατά 16% στην Αυστραλία σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (τέσσερις τελευταίοι μήνες του 2018).

Σημειωτέον ότι κατά τους τρεις πρώτους μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2019/20 (Σεπτέμβριος 2019 - Νοέμβριος 2019), οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αυξήθηκαν κατά 6% και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους καλλιέργειας.

Όλα αυτά τη στιγμή που στην Ελλάδα, ιδίως την τρέχουσα εμπορική σεζόν που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο (2019) οι παραγωγοί ελιάς, κυρίως Καλαμών, που έχει και τα μεγαλύτερα μερίδια, διαμαρτύρονται για τις εξευτελιστικές τιμές, που τους προσφέρει το εμπόριο, τιμές που τους οδηγούν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής, την ερχόμενη σεζόν (2020-2021).

Παραγωγοί και μεταποιητές φοβούνται για πρόσθετο χτύπημα από την έξαρση του ιού στη ζήτηση

Σε Αιτωλοακαρνανία κυρίως, Φθιώτιδα και Λακωνία η συγκομιδή στο προϊόν ολοκληρώνεται τώρα καθυστερημένα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά το προϊόν είναι στα... αζήτητα είτε φεύγει κοψοχρονιά, όπως μας λένε αρκετοί παραγωγοί καθώς οι τιμές δεν ξεφεύγουν πάνω από το 1 ευρώ στα 200 κομμάτια.

Σύμφωνα με τον Αντρέα Κότσαλο από το Μεσολόγγι, μια περιοχή που δίνει το μεγαλύτερο μέρος ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα, εκεί που πήγαινε ν' ανοίξει η ζήτηση πριν κανένα μήνα και έγιναν φορτώσεις από αποθήκες μεγάλες, ήρθε ο κορονοϊός, να ανατρέψει για μια ακόμα φορά τα πράγματα και να δημιουργήσει πρόσθετες δυσχέρειες σε μια παραγωγική ομάδα, που ειδικά φέτος έχει μείνει χωρίς εισόδημα, λόγω των εξευτελιστικών τιμών.

Όπως λέει ο Χρήστος Καμπούρης, παραγωγός και μεταποιητής με έδρα στη Νεμέα, έχουν σταματήσει να χτυπάνε τα τηλέφωνα για παραγγελίες από Γερμανία, ενώ πιο μεγάλο, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται να είναι το πρόβλημα στο χύμα προϊόν. Μεγάλο δε πρόβλημα υπάρχει καθώς οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες είναι πλέον κλειστές στη χώρα μας, όπως και οι επιχειρήσεις εστίασης.

Οι παραγωγοί ζητούν μέτρα ενίσχυσης από το ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας με νόημα ότι ήλθε πλέον η ώρα να ενισχύσει το κράτος μια φορά και τον κλάδο αυτό, που ειδικά φέτος έχει να αντιμετωπίσει τη χαμηλή τιμή και ζήτηση, ενώ το προϊόν παραμένει χωρίς συνδεδεμένη και χωρίς καμιά άλλη ενίσχυση εδώ και πολλά χρόνια. Οι αγρότες στηλιτεύουν και τις εισαγωγές που γίνονται, κάνοντας λόγο για ελληνοποιήσεις, που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι οι αγρότες με απόθεμα που φοβούνται ότι οι έμποροι θα χρησιμοποιήσουν τον κορονοϊό για να πιέσουν κι άλλο τις τιμές.