«Μετατρέψτε ξενοδοχεία σε Νοσοκομεία ήπιων συμπτωμάτων!»
ΑΡΚΑΔΙΑ. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση – λύση καταθέτει το Επιμελητήριο Αρκαδίας προς τις Αρχές της Πελοποννήσου προκειμένου να υποστηριχθεί το ΕΣΥ στην Περιφέρεια.
Προτείνει την αξιοποίηση ξενοδοχείων και καταλυμάτων για να χρησιμοποιηθούν ως ασφαλή κτίρια φιλοξενίας ασθενών με ήπια συμπτώματα Κορονοϊού ζητά σε επιστολή του το Επιμελητήριο Αρκαδίας στους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια, Δήμοι Αρκαδίας, και στον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου), ώστε να το προτείνουν από κοινού, στους αρμόδιους Υπουργούς, ως συμπληρωματικό μέτρο για τη στήριξη του συστήματος υγείας με την επισήμανση ότι το Επιμελητήριο είναι πρόθυμο να αναλάβει μέρος του κόστους.
Η πρόταση έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Πρόεδρε του Τ.Ο.Π.,
Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας μία πρόταση για τη στήριξη του συστήματος υγείας και των συμπολιτών μας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε και την οποία, αφού εξετάσετε και εσείς από την πλευρά σας, μπορούμε να προτείνουμε από κοινού στους αρμόδιους Υπουργούς, ως συμπληρωματικό μέτρο, στα ήδη ληφθέντα μέτρα προστασίας που έχει λάβει η Κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα μέτρο που ευχόμαστε, φυσικά, να μην χρειαστεί, αλλά το προτείνουμε ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.
Η πρόταση αυτή αφορά στην αξιοποίηση κάποιων ξενοδοχείων ή άλλου τύπου καταλυμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα οποία λόγω των μέτρων της Κυβέρνησης παραμένουν ούτως ή άλλως κλειστά και τα οποία μπορούν, αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να χρησιμοποιηθούν ως ασφαλή κτίρια για να φιλοξενηθούν ασθενείς σε καραντίνα με ήπια συμπτώματα κορονοϊού, οι οποίοι χρήζουν απομόνωσης και παρακολούθησης – όχι τα σοβαρά περιστατικά, προκειμένου να απεγκλωβιστούν, κατά το δυνατό, τα νοσοκομεία της Περιφέρειας μας, αλλά και να προστατευθούν οι οικογένειες των ασθενών και το κοινωνικό σύνολο.
Σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών συλλόγων, τους επιχειρηματίες και την πολιτεία, μπορούν να εξειδικευθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Προφανώς στους μικρότερους Δήμους οι ανάγκες σε κλίνες θα είναι μικρότερες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μικρότερες μονάδες φιλοξενίας, ενώ στην Τρίπολη οι ανάγκες ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα ξενοδοχείο.
Φυσικά όσοι διαθέσουν τα ξενοδοχεία τους θα πρέπει να αποζημιωθούν για τις μέρες που θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν ασθενείς και στη συνέχεια για την απολύμανση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας είναι πρόθυμο να αναλάβει το κόστος αυτό, μετά από συνεννόηση με τους επιχειρηματίες-ξενοδόχους.
Όλοι οι φορείς ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε με αίσθημα ευθύνης και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τον κίνδυνο που παραμονεύει το επόμενο διάστημα. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση που τόσο μας πλήττει, αλλά δυστυχώς μιλάμε για μαραθώνιο. Η ταχύτατη εξάπλωση του Κορονοϊού αναγκάζει όλους μας να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες συνθήκες. Είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας την παρούσα πρόταση, με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας.
Εν αναμονή της απάντησής σας».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας ενημέρωσε σχετικά:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. Π. ΝΙΚΑ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ κ. Κ. ΤΖΙΟΥΜΗ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ κ. Γ. ΚΑΜΠΥΛΗ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ κ. Χ. ΛΥΣΙΚΑΤΟ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ κ. Σ. ΚΟΥΛΗ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ κ. Θ. ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. Κ. ΜΑΡΙΝΑΚΟ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ