Στις 15 Μαρτίου 2012 ο Δήμος Ανατολικής Μάνης διοργανώνει,
στα πλαίσια της Γιορτής του Νόστου 2012 , Επιστημονική Ημερίδα με θέμα τη Διασπορά των Μανιατών.

Η Ημερίδα αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας
Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και του
Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών και Θεσμών του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι της Σαρδηνίας.

Ο Νόστος έχει πλέον έχει καθιερωθεί ως Γιορτή της Διασποράς των Μανιατών.
Η ημερίδα τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα θα είναι παρών ο Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ, πρέσβυς κος Πέτρος Παναγιωτόπουλος.

Θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες από τις μανιάτικες
εστίες της του Καργέζε της Κορσικής και της Μοντρέστας της
Σαρδηνίας.
Στην αντιπροσωπεία του Καργέζε θα συμμετάσχουν ο Michel Stephanopoli de Comnène, ο εφημέριος εδώ και 40 χρόνια της ελληνικής εκκλησίας πατέρας Αθανάσιος Αρμάος, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου και του Συλλόγου Καργέζε / Οίτυλο.
Στην αντιπροσωπεία της Μοντρέστας θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος Antonio Zedda, ο πρωτοπόρος του Νόστου, εκλεγμένοι δημοτικοί
σύμβουλοι και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι
Stefano Pira.

Οι φετεινές εκδηλώσεις του ΝΟΣΤΟΥ συμπίπτουν με τις εορταστικές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου.

Πρώτος εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Δικαίος Βαγιακάκος, επιφανής γλωσσολόγος και ιστορικός από την Κοίτα της Μάνης, ιδρυτής και πρόεδρος της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών, διευθυντής της επιστημονικής επετηρίδας Λακωνικαί Σπουδαί, και Επίτιμος Διευθυντής του Κέντρου Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας. Ο Δικαίος Βαγιακάκος έχει τιμηθεί με το αργυρό μετάλλιο της Τάξης των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.

Δεύτερος ομιλητής θα είναι ο Michel Stephanopoli de Comnène,εξέχων μέλος της εστίας του Καργέζε αλλά και ερευνητής της διασποράς των Μανιατών της Κορσικής, που έχει τιμηθεί το 2009 από την Ακαδημία Αθηνών για το εξάτομο έργο του με γενικό τίτλο «Histoire des Grecs–Maniotes en Corse» (Σειρά Παραρτήματα - Λακωνικαί Σπουδαί της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών). Η εισήγηση του Michel Stephanopoli de Comnène έχει τίτλο: Οι Ελληνες, Μανιάτες στην Κορσική. Από το Οιτυλο στο Καργκέζε, από τον ΧVII αιώνα μέχρι τον XIX.

Ο τίτλος της εισήγησης του καθηγητή Stefano Pira του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι είναι Μεσογειακές διασπορές: Η ουτοπία των Ελλήνων στη Σαρδηνία του 18ου αιώνα. Ο Stefano Pira διδάσκει νεώτερη και σύγχρονη ιστορία και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για την Οικονομία και τους θεσμούς της Μεσογειακής Ευρώπης και ερευνά την ιστορία του μανιάτικου διασπορικού θύλακα στη Μοντρέστα της Σαρδηνίας.

Η εισήγηση του Γιάννη Κορίνθιου του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας έχει τίτλο: Υπόδουλος και απόδημος Ελληνισμός στην Τουρκοκρατία. Συγκοινωνούντα δοχεία και κοινό όραμα της λευτεριάς. Ο Γιάννης Κορίνθιος, εμπνευστής του Νόστου και ερευνητής της ιστορικής διασποράς στη νότια Ιταλία, είναι συγγραφέας Λεξικού Αρχαίας Ελληνικής και πολλών διδακτικών εγχειριδίων για τα Κλασσικά Λύκεια της Ιταλίας.

Στην ημερίδα αυτή συμμετέχουν επίσης με εισηγήσεις o δικηγόρος Γρηγόριος Λαζαράκος, Δικηγόρος- Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου HUMBOLDT (Βερολίνου) – Αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με θέμα: «Μάνη και Ελληνισμός: τα ιδανικά των προγόνων και ο κίνδυνος απώλειας της εθνικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας των απογόνων». O πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Αναστασάκος (Μανιάτικη Διασπορά),
ο συγγραφέας Ντόναλντ Μακφαίηλ (διασπορά των Μανιατών στην Αμερική (1896/1920) και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Νικόλαος Μαραμπέας «Μετακινήσεις από και προς τη Μάνη : Η περίπτωση της μετανάστευσης των Μεδίκων του Πραστείου».