Αλευράς: «Oι αγρότες θα χάσουν πάνω από 15% του εισοδήματος από την κλιματική αλλαγή…» (video)
Ρίχνει το γάντι στον Στ. Αραχωβίτη: "Η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν περιέλαβε πολιτικές και μέτρα..."
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο γεωπόνος και σημαίνον στέλεχος του ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς ήταν ένας εκ των εισηγητών στη Συνδιάσκεψη του Κόμματος στην Τρίπολη με θέμα την Κλιματική Αλλαγή. Ο Παναγιώτης Αλευράς αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Γεωργία και στις προοπτικές λύσεων. Στιγμάτισε την απραξία και αδιαφορία των Κυβερνήσεων να ανταποκριθούν στα αιτήματα των καιρών και τις απαιτήσεις των γεωργών. Υπογράμμισε ότι το κόστος από την κλιματική αλλαγή θα ανέλθει στα 700 δις € στο τέλος του αιώνα ενώ το εισόδημα των γεωργών θα μειωθεί κατά 15% μέχρι το 2050.
Το notospress.gr κατέγραψε ολόκληρη την εισήγησή του και την παρουσιάζει.
«H κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα. Δημιουργεί τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής στο τέλος του αιώνα για την Ελλάδα θα φθάσει τα 700δις€ αν δεν ληφθούν άμεσα ριζικά μέτρα» αναφέρει με έμφαση ο Π. Αλευράς.
«Τις περισσότερες επιπτώσεις έχει ο τομέας της αγροτικής παραγωγής. Η Γεωργία συμβάλει σε μικρό ποσοστό στην κλιματική αλλαγή και αντίστροφα οι επιπτώσεις από την μεταβολή στη Γεωργία είναι μεγάλες. Ο αγροτικός τομέας επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες. Η αλλαγή του κλίματος έχει αρνητικές επιπτώσεις. Ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την απόδοση των καλλιεργειών την ποιότητα και την ποσότητα. Πλήττεται το εισόδημα του έλληνα και Ευρωπαίου αγρότη. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι το κλειδί…»
Θέτει το ερώτημα «τι έχουμε κάνει για να προσαρμοστούμε; Ποιος θα πληρώσει το κόστος της κλιματικής αλλαγής; Πως διασφαλίζουμε την προσαρμογή του αγροτικού τομέα;» και υπογραμμίζει ότι ως το 2050 σύμφωνα με έρευνα θα σημειωθεί απώλεια 16% στο αγροτικό εισόδημα. Μεγαλύτερη η απώλεια στις χώρες του νότου. «Η θα προσαρμοστούμε ή θα βρεθούμε σε αλυσιδωτές κρίσεις παράγωγα της κλιματικής κρίσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η στρατηγική προσαρμογής από το 2013 της Ευρώπης δίνει ένα εγκεκριμένο σχέδιο σε επίπεδο Ευρώπης, εθνικό, περιφερειακό. «Η Ελλάδα όμως με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης δεν περιέλαβε πολιτικές και μέτρα όπως έκαναν οι άλλες χώρες». (Μέτρο 17 για επιδότηση ασφαλίστρου και μέτρο 8.4 για την προστασία από την διάβρωση).
«Η νέα ΚΑΠ 2021 – 27 έχει ως σαφή στόχο την προσαρμογή» αναφέρει ο Π. Αλευράς. «Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να εξειδικεύσει σχέδια και δράσεις για επενδύσεις σε εγγειοβελτιωτικά έργα, αντιπλημμυρικά έργα, διαχείριση δασών κ.λ.π. Επίσης πρέπει να υλοποιήσει γεωπεριβαλλοντικά προγράμματα».
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την έρευνα, την γεωργία ακριβείας,τις ΑΠΕ. Οι νέες τεχνολογίες θα δώσουν λύσεις. Η μετάβαση στην ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα θα πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη. Πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους από το Ταμείο Μετάβασης (όπως π.χ. στην περιοχή της Μεγαλόπολης).
Μόνον με φιλική προς το περιβάλλον γεωργία θα πετύχουμε προστιθέμενη αξία της παραγωγής με την κάλυψη των νέων αναγκών στην αγορά».
Καταλήγει δε αναφέροντας ότι «οι κυβερνήσεις δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών και στις απαιτήσεις των παραγωγών. Το ΚΙΝΑΛ θα καταλήξει σε συμπεράσματα ώστε να είμαστε χρήσιμοι για το αύριο της Γεωργίας και της χώρας»