Η Λέσχη Ανάγνωσης διαβάζει το βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη «Ελένη ή ο Κανένας»
Τον προηγούμενο μήνα, τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε και στη συνέχεια να συζητήσουμε το βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη «Ελένη ή ο Κανένας».
Η Ρέα Γαλανάκη σε αυτό το βιβλίο της καταπιάνεται με την Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα, την πρώτη σημαντική Ελληνίδα ζωγράφο του 19ου αιώνα και μας δίνει την ευκαιρία, παντρεύοντας την μυθοπλασία με την πραγματικότητα, να γνωρίσουμε πτυχές της ζωής της, του πάθους της για την ζωγραφική και των τραγικών γεγονότων που την σημάδεψαν.
Η Ελένη Μπούκουρα γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1821 ήταν κόρη του Γιάννη Μπούκουρα, αρβανίτη θαλασσοπόρου της εποχής και μετέπειτα πρώτου θεατρώνη της Αθήνας.
Από πολύ μικρή ηλικία διαφάνηκε το πάθος της και το ταλέντο της στη ζωγραφική, πράγμα που δεν πέρασε απαρατήρητο στον νεωτεριστή και πρωτοπόρο πατέρα της που την βοήθησε και την παρότρυνε να τα καλλιεργήσει.
Αφού της παρείχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει «κατ’οίκον» μαθήματα ζωγραφικής από Ιταλό δάσκαλο-ζωφράφο, φρόντισε το 1848 να συνεχίσει τις σπουδές της στην Ιταλία, δαπανώντας μάλιστα όλη την προίκα της κόρης του για τον σκοπό αυτό.
Το εντυπωσιακό είναι ότι επειδή την εποχή εκείνη δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να σπουδάζουν την τέχνη της ζωγραφικής, η Αλταμούρα αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άντρα προκειμένου να γίνει δεκτή σε σχολές της Νάπολης και της Ρώμης και να ζήσει σαν άντρας για αρκετά χρόνια.
Στην Ιταλία ερωτεύεται παράφορα τον Ιταλό ζωγράφο και επαναστάτη Φραντσέσκο Σαβέριο Αλταμούρα (Franceso Saverio Altamura) με τον οποίο αποκτά δύο παιδιά εκτός γάμου , τον Ιωάννη και την Σοφία και ένα μετά τον γάμο της με τον Αλταμούρα, τον Αλέξανδρο, αφού πρώτα ασπάστηκε τον καθολικισμό.
Λίγα χρόνια μετά τον γάμο της η Μπούκουρα –Αλταμούρα επιστρέφει στην Ελλάδα μαζί με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της, αφού ο σύζυγός της την εγκατέλειψε και έφυγε για την Αγγλία ακολουθώντας την αγγλίδα-ζωφράφο ερωμένη του, παίρνοντας όμως μαζί του το μικρότερο τους γιο.
Η Μπόυκουρα μετακομίζει αρχικά στην Αθήνα, όπου παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής και πιάνου αλλά η ασθένεια της κόρης της Σοφίας την αναγκάζει να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι στις Σπέτσες. Εν τω μεταξύ ο γιός της Ιωάννης κληρονομώντας το ταλέντο και των δύο γονιών του, ακολουθεί τα αχνάρια τους και διαπρέπει στις σπουδές του ως ζωγράφος-κυρίως θαλασσογράφος-στην Ιταλία και στην Δανία κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.
Το 1872 η «κακή» μοίρα της Ελένης χτυπά για πρώτη φορά τόσο σκληρά: Η κόρη της Σοφία πεθαίνει από φυματίωση σε ηλικία μόλις 18 χρονών και λίγα χρόνια μετά ο γιός της Ιωάννης προσβάλλεται και αυτός από την ίδια ασθένεια και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Δανία και να επιστρέψει στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι το κλίμα της χώρας μας θα βοηθούσε την εύθραυστη υγεία του.
Όμως δυστυχώς ούτε ο Ιωάννης καταφέρνει να κερδίσει την μάχη με την φυματίωση και πεθαίνει το 1878 σε ηλικία μόλις 26 χρονών, αφήνοντας πίσω του μόνο ένα μικρό δείγμα του μεγάλου ταλέντου του.
Η Ελένη μετά από το διπλό χτύπημα της μοίρας, καταρρέει. Μόνη πλέον στο νησί και παράφρων πια, καίει σχεδόν όλα τα έργα της, πράγμα που εξηγεί γιατί σήμερα σώζονται ελάχιστα έργα της. Ζει αποκομμένη από όλους και όλα και τελικά πεθαίνει στις Σπέτσες το 1900.
Αυτό που εμένα προσωπικά με εντυπωσίασε είναι οι έντονες προσωπικότητες που περιγράφονται στο βιβλίο : Από την μία η Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα, μια γυναίκα που προκειμένου να ικανοποιήσει την ανάγκη της για καλλιέργεια του ταλέντου της, απαρνιέται την γυναικεία εμφάνισή της και μετακομίζει σε μια ξένη χώρα, ερωτεύεται με πάθος, βιώνει την απόρριψη από τον άντρα της και τέλος λυγίζει μετά τον χαμό των δύο παιδιών της και από την άλλη ο πατέρας της ζωγράφου, ο Γιάννης Μπούκουρας, άνθρωπος τολμηρός, δημοκράτης και επαναστάτης, με ανοικτό μυαλό και πρωτοποριακές ιδέες για την εποχή του, υπόδειγμα γονιού που στηρίζει τις επιθυμίες του παιδιού του αλλά και συμπαραστέκεται σε όλες τις δύσκολες στιγμές του.
Για τη Λέσχη Ανάγνωσης
Δήμητρα Κατσώλα
Τοπογράφος Μηχανικός-Υπάλληλος Πολεοδομίας Δήμου Σπάρτης