Προβολές ντοκιμαντέρ για την Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων
ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ. Την Κυριακή 2 Φλεβάρη, με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθινολογική Εταιρεία, προβάλει δύο ντοκιμαντέρ. Το θέμα τους είναι η συνύπαρξη πουλιών και ανθρώπου στους υγροτόπους και στην ύπαιθρο και θα προβληθούν στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας με ελεύθερη είσοδο.
Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ «Ανεμοδαρμένες πτήσεις» (2015, 42’), σε σκηνοθεσία Δάφνης Τόλη και «Οι Τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» (2016, 20’), σε σκηνοθεσία Γιάννη Φλούλη.
Τα ντοκιμαντέρ θα προλογίσει η κ. Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Επικοινωνίας της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Λίγα λόγια για τα ντοκιμαντέρ:
«Ανεμοδαρμένες πτήσεις» (2015, 42’)
Από τον Αρκτικό Κύκλο ως τη Μεσόγειο και από το Δέλτα του Έβρου ως τη Λίμνη Κερκίνη, το ντοκιμαντέρ «Ανεμοδαρμένες πτήσεις» μας προσκαλεί σε ένα οδοιπορικό συνύπαρξης πουλιών και ανθρώπου στους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας. Τον χειμώνα, χιλιάδες υδρόβια πουλιά κατακλύζουν κάθε πιθαμή των υγροτόπων του Βορρά. ανάμεσα στα οποία και τα 30 εναπομείναντα ζευγάρια Νανόχηνας.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δάφνη Τόλη
Κάμερα – Ήχος-Δ/νση φωτογραφίας: Φάνης Καραγιώργος
Μοντάζ-Μίξη Ήχου: Χρόνης Θεοχάρης
Εκτέλεση Παραγωγής: Φάνης Καραγιώργος
Παραγωγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Διαφύλαξη του Φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Περιβάλλοντος Νορβηγίας.
«Οι Τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» (2016, 20’)
Κάθε άνοιξη, ο Ασπροπάρης, ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης και ο μοναδικός που μεταναστεύει, διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να φωλιάσει στα βράχια της ελληνικής υπαίθρου, δίπλα στον άνθρωπο. Θεωρείται προάγγελος της άνοιξης, καθώς οι άνθρωποι της υπαίθρου συνέδεαν την άφιξή του με μαντικές πράξεις και ευχές για ευοίωνο πέρασμα στη νέα εποχή και πλούσια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Σήμερα, ακροβατώντας στο χείλος της εξαφάνισης, μόλις τρία ζευγάρια Ασπροπάρη απομένουν στην Ελλάδα.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Φλούλης
Σενάριο: Άρης Κοτρώνης-Βέττας
Φωτογραφία-Μοντάζ: Γιάννης Φλούλης
Ήχος: Θάνος Φλούλης
Παραγωγή: Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και Ελλάδα» με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.