Σκιάχτρα για πασαρέλα σκαρφίστηκαν στο Λεωνίδιο!
ΛΕΩΝΙΔΙΟ. «Στο Λεωνίδιο αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με τα πουλιά γιατί τρώνε συνεχώς τα μαρούλια στα κτήματα»: Έτσι άρχισε να μας εξηγεί ο φωτογράφος Τριαντάφυλλος Σαρρής, την ιστορία με τις κούκλες – σκιάχτρα που είδαμε να τοποθετούνται σε ένα κτήμα της περιοχής. Πράγματι στο χωριό της Πελοποννήσου που είναι γνωστό για τους εορτασμούς του Πάσχα με τα εντυπωσιακά αερόστατα, το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους κατοίκους και ακόμη και αν για εμάς τους απ’ έξω το σκηνικό φαίνεται όμορφο, τότε για εκείνους δεν ήταν παρά μια ακόμη λύση ανάγκης.
Ο φωτογράφος Τριαντάφυλλος Σαρρής «ανέβασε» στο Facebook την περασμένη εβδομάδα τις φωτογραφίες από τις κούκλες που τοποθέτησε στο κτήμα της η Κυριακή Ρεντούλη, ιδιοκτήτρια καταστήματος στην περιοχή και έγινε ένας μικρός χαμός. Στην πραγματικότητα όμως από πίσω κρύβεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία.
Οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια προβλήματα με τα πουλιά που έρχονται και τρώνε τα μαρούλια στα κτήματά τους και έτσι προσπαθούν με διάφορες πατέντες να τα απομακρύνουν. Ο κ. Σαρρής θυμάται παλιότερα να κρέμονται πολλά μέτρα από κορδέλες για να σταματήσουν τα πουλιά αλλά και την περυσινή... διαφορετική ιδέα των κατοίκων. Έχοντας διαβάσει ότι τα πουλιά φοβούνται τους ήχους της ζούγκλας, οι ντόπιοι είχαν βάλει ηχεία με ήχους από ζέβρες ή καμηλοπαρδάλεις και τις ώρες που τα πουλιά επισκέπτονταν τον κάμπο γινόταν πανζουριλισμός.
Φέτος, η ιδέα της Κυριακής Ρεντούλη, που όπως μας είπε έχει δαπανήσει μεγάλο ποσό για την προφύλαξη των κτημάτων της, ήταν κάπως διαφορετική. Τοποθέτησε σαν σκιάχτρα, τρεις κούκλες και τις έντυσε με προϊόντα του καταστήματός της για να φεύγουν τα πουλιά. «Τα πουλιά φοβούνται τα έντονα χρώματα και αφού έχουμε δώσει αρκετά χρήματα για μεταλλικές κορδέλες ή ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς, φέτος δοκίμασα αυτό και για την ώρα φαίνεται να έχει δράσει».
Το πρόβλημα για τους ντόπιους είναι σοβαρό, αφού μπορεί να καταστραφεί ολόκληρη η παραγωγή λόγων των πουλιών, ωστόσο οι λύσεις και οι πατέντες που σκέφτοναι κάθε χρόνο οι πελοποννήσιοι είναι ξεχωριστοί. «Γίναμε viral, λόγω της απελπισίας μας» αναφέρει η κ. Κυριακή συνοψίζοντας την κατάσταση.