Εξόρμηση του ΕΟΣ Σπάρτης στον Μαλέα
ΣΠΑΡΤΗ. Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) Σπάρτης πραγματοποιεί, από κοινού με τον ΕΟΣ ΜΝΑΛ, εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε θα είναι η εξής: Διάσελο Βαβύλας 550μ-Ανώνυμη 772μ - Κριθίνα 794μ-Γερμανικό Παρατηρητήριο (ΕΡΓΟ)-Βελανίδια.
Οι ώρες πορείας είναι 5+
Ο βαθμός δυσκολίας είναι Α (εύκολη)
Η υψομετρική διαφορά είναι 400μ.
Αναλυτικότερα, αρχικά οι ορειβάτες θα κινηθούν με ελεύθερο περπάτημα στις κορυφογραμμές, με πανοραμική θέα, και μετά θα ακολουθήσουν το μονοπάτι Δ11 για να επιτρέψουν στα Βελανίδια.
Απαραίτητα για τη συμμετοχή, η καλή φυσική κατάσταση και ο κατάλληλος για την εποχή ατομικός εξοπλισμός.
Αναχώρηση στις 7 το πρωί της Κυριακής, με λεωφορείο (αν συγκεντρωθούν αρκετά άτομα), από το Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή το πρωί στη συντονίστρια της ανάβασης, Ντίνα Τυροβολά (6977285633).
Περισσότερες πληροφορίες για την τοποθεσία
Το ακρωτήρι του Μαλέα, γνωστό και σαν Καβομαλέας ή Καβομαλιάς, είναι ένα θρυλικό ακρωτήρι. Αποτελεί απόληξη του ορεινού όγκου του Πάρνωνα που καταλήγει με κατεύθυνση νοτιοανατολική στο Μυρτώο Πέλαγος και στην θάλασσα των Κυθήρων, Η γεωγραφική του θέση είναι τέτοια ώστε να αποτελεί σημαντικό πέρασμα του θαλάσσιου εμπορίου, αφού τα καράβια στρίβουν μπροστά από το ακρωτήρι για να κινηθούν είτε βορειότερα προς το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα, είτε προς την δυτική Μεσόγειο. Όμως, λόγω των ισχυρών ανέμων που σχεδόν πάντα πνέουν, ο διάπλους του Μαλέα ανέκαθεν εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, ώστε να έχει καταστεί ο εφιάλτης των ναυτιλλομένων. Ο Στράβων, γεωγράφος της αρχαιότητας, αναφέρει: «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε», που σημαίνει - Σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχασε πως έχεις οικογένεια. Το ακρωτήρι Μαλέας ή Κάβο Μαλιάς, λόγω της µορφολογίας του, κατά τους µεταβυζαντινούς αιώνες, δέχτηκε στις σπηλιές του ερηµίτες και πειρατές. Με πλήθος ασκηταριών να γραπώνονται στα βράχια του, µετατράπηκε στο «Μικρό Άγιο Όρος». Σήµερα σώζονται λίγα εκκλησάκια, που υποστηρίζουν ακόµη την αγιότητα του τόπου.