Για «βόμβες νερού» στον Δήμο Σπάρτης ακούσαμε πρόσφατα αλλά απ’ ότι φαίνεται θα εκραγούν νωρίτερα οι «οικολογικές βόμβες» των χωματερών…

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αρχίσει αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει ή να αποκαταστήσει τις 395 (!) χωματερές που λειτουργούν παράνομα στη χώρα.

Γιατί αφορά τον Δήμο Σπάρτης το δημοσίευμα; Απλούστατα γιατί όπως δείχνει και σχετικός χάρτης το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις χωματερές το έχει η Πελοπόννησος και ειδικά οι Νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Κορινθίας. Στη δε Λακωνία πρώτο και κύριος ΧΑΔΑ που λειτουργεί παράνομα και πρέπει όχι μόνο να κλείσει αλλά και να αποκατασταθεί είναι αυτός του Αφισσού.

Οι Εθνικές και περιφερειακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε παταγώδη αποτυχία και στην κυριολεξία μαζί τους πέρα απο τις ελπίδες των πολιτών «βούλιαξαν» και τα ονόματα Αβούρη, Αγγελόπουλος κ.α.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος το μεγαλύτερο πρόβλημα ενεργών παράνομων χωματερών έχει η Πελοπόννησος.
Στόχος του Υπουργείου είναι να μπεί λουκέτο σε όλους τους ΧΑΔΑ έως το καλοκαίρι του 2012.
Για πρώτη φορά υπάρχει αισιοδοξία ότι ο στόχος θα επιτευχθεί καθώς έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας, αλλά και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Αν, τελικά και προς έκπληξη όλων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος «πιάσει» τον στόχο του, αυτό θα σημάνει συναγερμό στους Δήμους που σήμερα εξυπηρετούνται απο παράνομους ΧΑΔΑ. Βέβαια την λύση τόσο για την χωροθέτηση όσο και για την μέθοδο θα πρέπει να την έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους Δήμους.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Σπάρτης θα πρέπει τελικά να αποσαφηνίσει αν μπορεί να συνεργαστεί και με ποιούς Δήμους της Λακωνίας. Πάντως οι ευέλικτες προτάσεις που έχουν κατατεθεί απο τον Δήμο Ευρώτα δεν φαίνεται να έχουν καλή υποδοχή στον Δήμο Σπάρτης (εννοώ πρόταση για συνεργασία – ανταποδοτική – σε χώρο εντός του Δήμου Ευρώτα).

Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες ( όπως οι πολίτες Σπάρτης, Αφισσού, Κλαδά κλπ) είναι η οριστική παύση λειτουργίας των παράνομων ΧΑΔΑ.
Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2011 καταγράφηκαν στη χώρα 82 ενεργοί ΧΑΔΑ, στα χαρτιά, και στον επανέλεγχο ήταν 100… Σήμερα έχουν καταγραφεί 395 εκ των οποίων 90 είναι ενεργοί και 305 ανενεργοί.
70 απο τους ενεργούς ΧΑΔΑ συνοδεύονται απο προγράμματα αποκατάστασης ενώ 244 είναι οι ανενεργοί που πρόκειται να αποκατασταθούν.
Τα κονδύλια που θα διατεθούν υπολογίζονται σε 200 εκατ. Ευρώ.

Το Υπουργείου έχει χαρτογραφήσει τους ΧΑΔΑ της χώρας και ανανεώνει τον χάρτη κάθε μήνα.