ΣΠΑΡΤΗ. Ενδιαφέροντα στοιχεία έγιναν γνωστά στο Εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Λακωνίας την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου για την ενδυνάμωση των εταίρων της Κ. Σ Λακωνίας. Το Εργαστήριο έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Διοικητικές Κοινωνικές Υπηρεσίες ενεργοποίησης – έναρξης των πράξεων 2018-2019 του ΤΕΒΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: Κοινωνικές Συμπράξεις Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας». Εντάσσεται στην Πράξη «Αποκεντρωμένες Προμήθειες Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες και παροχή Συνοδευτικών Μέτρων 2018 – 2019» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το ΤΕΒΑ/FEAD 2014-2020.

Θέμα του Εργαστηρίου ήταν: «Ενδυνάμωση των Κοινωνικών Συμπράξεων & των Εταίρων τους. Καλές πρακτικές εφαρμοσμένης κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο».
Στην συνάντηση εργασίας συμμετέιχε ο Δ. Σχοινοχωρίτης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και ο κ. Θ. Βερούτης, Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λακωνίας.
Συμμετείχαν επίσης ο κ. Β. Διαμαντόπουλος, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από την Π.Ε Λακωνίας θα συμμετέχει η κ. Π. Φλεβαράκη, Αναπλ. Προϊσταμένη Δ/νσης Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Λακωνίας, εκπρόσωποι των εταίρων της Κοινωνικής Σύμπραξης Λακωνίας καθώς και εκπρόσωποι του Τεχνικού Συμβούλου του Έργου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Εργαστήριο το ΤΕΒΑ πραγματοποιείται σε 5 δήμους στη Λακωνία με 6 κέντρα διανομής. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 2.276 αιτήσεις που έχουν γίνει για συμμετοχή στο πρόγραμμα και του 5.034 ωφελούμενους, στα σημεία διανομής προσέρχεται περίπου το 60%. Αυτό έχει ως συνέπεια να μένει αδιάθετο το 40% των τροφίμων. Τα νωπά τρόφιμα που παραμένουν αδιάθετα διοχετεύονται όπου υπάρχουν συσσίτια. Δηλαδή σε δομές παρέχουν καθημερινή τροφή όπως είναι το Γηροκομείο Σπάρτης, κ.α..
Φαίνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων δικαιούχων του ΤΕΒΑ διαφοροποιείται σε κάθε Δήμο. Για παράδειγμα στη Σπάρτη που στις διανομές προσέρχονται Ρομά ή και μετανάστες οι Έλληνες είναι λιγότεροι, ενώ στους Μολάους και στο Γύθειο που δεν υπάρχει κοινότητα Ρομά το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων αγγίζει το 70%.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στο Ναύπλιο που λόγω της προσέλευσης άλλων εθνικοτήτων, ο Έλληνας πολίτης απουσιάζει. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αρκετοί δικαιούχοι του ΚΕΑ δεν δέχονται να μπουν στο ΤΕΒΑ.

Στους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γίνονται διανομές περίπου δύο φορές το μήνα. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το 2016 που ξεκίνησε το πρόγραμμα έγιναν έντεκα διανομές, το 2017 δέκα, το 2018 τριάντα πέντε και το 2019 επίσης τριάντα πέντε διανομές. Συνολικός αριθμός στους πέντε δήμους.
Όπως ανέφεραν οι υπάλληλοι του Προγράμματος «ο κόσμος ζητάει περισσότερες διανομές. Έχουμε παρατηρήσει ότι πολλοί ενώ είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ δεν δέχονται να μπουν στο ΤΕΒΑ».
Αναμένεται δελτίο τύπου της ΠΕ Λακωνίας.