Δημόσια Δωρεάν Παιδεία στη Σπάρτη;
ΣΠΑΡΤΗ. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς φτάνει στα χέρια των γονιών η «λίστα της γραφικής ύλης». Από το νηπιαγωγείο ξεκινά η λίστα με τις «πρώτες ύλες» όπως συνηθίζουν να λένε οι εκπαιδευτικοί των μικρών μαθητών. Οι γονείς καλούνται να καλύψουν προαιρετικά το μέγιστο δυνατόν της λίστας για μπορέσει να λειτουργήσει το δημόσιο νηπιαγωγείο. Στο δημοτικό η λίστα είναι κάπως διαφορετική αφού περιλαμβάνει τα τετράδια των μαθητών, τα ντοσιέ και γενικά τη γραφική ύλη ανάλογα με τον σχεδιασμό του μαθήματος του κάθε δασκάλου. Φέτος εκτός από αυτές τις λίστες έφτασαν σε κάποια σπίτια στη Σπάρτη και σημειώματα για οικονομική εισφορά απευθείας στο σχολείο για την κάλυψη του φωτοτυπικού χαρτιού.
Το notospress.gr ξεκινά τη διερεύνηση του θέματος της οικονομικής εισφοράς απευθείας σε σχολεία και όχι μέσω του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων όπως μέχρι τώρα συνηθίζεται. Κατά πόσον νομιμοποιείται το σχολείο να ζητά χρήματα από τους γονείς; Αρχικά δεν υπάρχει διάταξη της νομοθεσίας που αφορά στη λειτουργία των σχολικών μονάδων που να προβλέπει τη χρήση σχολικών λιστών πόσο μάλλον χρηματικής εισφοράς. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αρχή του κοινωνικού κράτους επιτάσσει την κατοχύρωση των λεγόμενων κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών που εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική συνοχή. Εκεί εντάσσεται το δικαίωμα στη «Δωρεάν παιδεία» που βρίσκεται στο άρθρο 16, παράγραφος 4 του Συντάγματος.
Από την άλλη μεριά αναφέρουμε ότι η οικονομική κρίση έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις δαπάνες για την παιδεία. Οι σχολικές επιτροπές των Δήμων που είναι υπεύθυνες για την κατανομή των χρημάτων στα σχολεία καλούνται να καλύψουν τις πολλαπλές ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας. «Η πολιτεία δίνει επιχορήγηση στα σχολεία για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Έρχεται στη σχολική επιτροπή και εκείνη κάνει την κατανομή ανάλογα με τα χρήματα που στέλνει η πολιτεία. Άλλο οι επισκευές, άλλο οι συντηρήσεις των σχολικών μονάδων που τις έχει ο δήμος και η σχολική επιτροπή. Σε ότι αναφορά τα λειτουργικά εάν δεν επαρκούν, συζητάμε με τους διευθυντές για να δούμε αν μπορεί να βοηθήσει η σχολική επιτροπή, εάν υπάρχουν χρήματα. Εάν δεν υπάρχουν χρήματα το κάθε συμβούλιο σχολικής κοινότητας ρυθμίζει τα του οίκου του», είπε στο notospress.gr o κύριος Δημήτρης Μιχαλάκος αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σπάρτης. Συνεχίζοντας ο κύριος Μιχαλάκος αναφέρει «Είναι ανεπίτρεπτο να ζητάνε χρήματα από τους γονείς, γιατί έχουμε δωρεάν παιδεία βάση του Συντάγματος. Αυτό γίνεται σε προαιρετική βάση και συνήθως παίρνει την πρωτοβουλία ο σύλλογος γονέων».
Στο ίδιο πνεύμα και η απάντηση Δημήτρη Οικονομόπουλου, Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, σε σχετική ερώτηση του notospress: «Εγώ θεωρώ ότι ο γονιός δεν πρέπει να υποχρεούται να δώσει ούτε καρφίτσα για το παιδί του. Υπάρχει επιχορήγησή του κράτους».
Σκοπός του ρεπορτάζ είναι η ανάδειξη του θέματος, ενός θέματος που καλούνται οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίσουν. Το δεδομένο είναι ότι η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες. Το εκπαιδευτικό προσωπικό αναζητά λύσεις και στρέφεται σε εκείνους που ενδιαφέρονται άμεσα. Στους γονείς. Εκεί ανακύπτει το ζήτημα αν αυτό λύνει το πρόβλημα ή αν απλά το μεταφέρει και φυσικά ανακύπτει και το τεράστιο ζήτημα της κοινωνικής ισότητας. Πως θα σταθεί ένα παιδί σε μια σχολική αίθουσα για να πει στον εκπαιδευτικό ότι οι γονείς δεν ανταποκρίθηκαν στο οικονομικό αίτημα που τους μεταφέρθηκε; Κάπου εκεί ξεκινά η συζήτηση για το αν ένα μικρό ποσό είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί και αυτή είναι και η στιγμή που σταματά να ισχύει ο όρος της «αξιοπρεπούς διαβίωσης και της κοινωνικής συνοχής».