Για το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης
Γράφει ο Στάθης Μπεκιάρης *
Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη πόλη μας και σας εύχομαι να έχετε τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτό το τριήμερο.
Ο Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης ‘ΓΙΤΙΑΔΑΣ’ ιδρύθηκε το 1994 από μία παρέα Σπαρτιατών και όχι μόνο με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου.
Στόχος του ΓΙΤΙΑΔΑ είναι η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης.
Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα ο ΓΙΤΙΑΔΑΣ παρεμβαίνει για το Αρχαίο Θέατρο συνέχεια και σταθερά με έγγραφα και διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς, πρόσωπα και υπηρεσίες ζητώντας να γίνουν ενέργειες για την προστασία, την ανάδειξη και την αποκατάσταση του μνημείου.
Έχουμε αναπτύξει με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας μία αρμονική συνεργασία και με την έγκριση της πριν από 20 χρόνια περίπου απομακρύναμε με τον κατάλληλο τρόπο, σεβόμενοι πάντα το μνημείο, από το κοίλο του θεάτρου και τη σκηνή 45 αυτοφυείς ελιές και ένα τεράστιο ευκάλυπτο. Έτσι σήμερα ο επισκέπτης έχει μία πιο ευκρινή αντίληψη του μνημείου.
Στο παρελθόν συνεργαστήκαμε με την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή που πραγματοποίησε τις τελευταίες ανασκαφές πριν από 30 χρόνια περίπου και ανακηρύξαμε τους καθηγητές αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου King’s College London κ. Geoffrey Weywell και κ. John Wilkes επίτιμα μέλη του Συνδέσμου μας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω κάτι για τον αείμνηστο Γεώργιο Σαινόπουλο, πρώην Δήμαρχο Σπαρτιατών, το οποίο μας διηγήθηκαν οι ανωτέρω καθηγητές. Την δεκαετία του 70’ ο Γεώργιος Σαινόπουλος ζήτησε από το Υ.Π.Π.Ο. την άδεια να αποκαταστήσει το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης με δικά του χρήματα αλλά δεν του δόθηκε και έτσι στράφηκε στην περιοχή της Μαγούλας όπου δημιούργησε ένα σύγχρονο, και τόσο όμορφο ανοιχτό θέατρο όπου εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις.
Επίσης συνεργαστήκαμε με τον Ελληνικό Στρατό, με την εδώ στρατιωτική μονάδα του Κ.Ε.Ε.Μ. που εκδήλωσε την πολιτιστική του ευαισθησία καθαρίζοντας για μερικά χρόνια το χώρο του θεάτρου από την υπερβολική βλάστηση.
Εκδώσαμε έγχρωμο πληροφοριακό υλικό για το θέατρο που εκτός του σκοπού προβολής και ευαισθησίας του κοινού για το μνημείου στάλθηκε και στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας για τις εκπαιδευτικές εκδρομές των μαθητών και την ενημέρωση τους για τον χώρο της Ακρόπολης της Σπάρτης.
Ακόμα κατασκευάσαμε μακέτα του μνημείου σε κλίμακα 1:200 την οποία δωρίσαμε στο Μουσείο Σύγχρονης Πόλης της Σπάρτης. Αύριο το πρωί θα έχετε την δυνατότητα να το επισκεφτείτε και να δείτε από κοντά τη μακέτα.
Σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σπάρτης πραγματοποιήσαμε μία έκθεση φωτογραφιών των αρχαίων θεάτρων της Ελλάδος που αποθανάτισε ο Κώστας Μιχαλόπουλος, η οποία μεταφέρθηκε και στο Πνευματικό Κέντρο Κροκεών.
Η προσπάθεια λοιπόν που ξεκίνησε το 1994 ο ΓΙΤΙΑΔΑΣ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και έτσι είμαστε όλοι εδώ χαρούμενοι επειδή οργανισμοί όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το αμερικανικό Ίδρυμα J. M. Kaplan Fund διέθεσαν χρήματα για το μνημείο της πόλης μας και τους ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και τον αγαπητό Πρόεδρο Σταύρο Μπένο και τους συνεργάτες του στους οποίους είμαστε αιώνια υπόχρεοι για αυτό που μέχρι τώρα έχουν κάνει για το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης και για αυτό που θα κάνουν!
Σας ευχαριστώ όλους για τη προσοχή σας!
* Για τον Σύνδεσμο Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτη ΓΙΤΙΑΔΑΣ
Στην 6η Συνάντηση των Εταιρικών Μελών του Διαζώματος (το Σωματείο που έχει αγκαλιάσει όλα τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας - http://www.diazoma.gr/) που έλαβε μέρος στις 5 – 7 Απριλίου 2019 στη Σπάρτη οι προβαλόμενες εταιρείες προσέφεραν προϊόντα τους που δόθηκαν στους συνέδρους και τους ευχαριστούμε δημοσίως.