Μειωμένη αλλά ποιοτική η παραγωγή της ελιάς Kαλαμών!
«Η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την ταυτότητα του ΠΟΠ Καλαμάτας θα επηρεάσει και θα ρίξει την τιμή. Αυτήν τη στιγμή, τα 180-200 τεμάχια ανά κιλό είναι στο 1,50 ευρώ, τα 200-220 στο 1,40 και τα 221 μέχρι 240 στο 1,30».
Αναγκαία φαίνεται να είναι η αύξηση της τιμής φέτος για τις ελιές Καλαμών, καθώς μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή της ποικιλίας, όμως οι αποδόσεις είναι εμφανώς μειωμένες σε μεγάλο ποσοστό σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, κάτι που αυτόματα μεταφράζεται σε απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, η εμπορική πορεία του προϊόντος από τις περιοχές που δεν έχουν την πιστοποίηση ως ΠΟΠ Καλαμάτας, αλλά θεωρείται συνώνυμο της ποικιλίας, θα είναι ομαλή. Με την υπουργική απόφαση, η κατάσταση δείχνει να έχει εξομαλυνθεί.
Σημαντική μείωση της παραγωγής ελιάς Καλαμών προβλέπουν οι αρμόδιοι, τόσο στη Λακωνία, όσο και στη Μεσσηνία.
Ευτυχώς, η ποιότητα φαίνεται πως έχει πάρει ανοδική πορεία. Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ελιές ως συνώνυμες αυτών με την ένδειξη ΠΟΠ Καλαμών δεν φαίνεται ακόμα να έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεση του προϊόντος. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου, Γιώργος Χριστάκης, δήλωσε: «Πάμε σε μια παραγωγή που θα είναι ποσοτικά μειωμένη, αλλά ποιοτικά πολύ καλή. Φέτος θα πέσουμε περίπου στους 10.000 τόνους αλλά, επαναλαμβάνω, οι ελιές είναι πολύ καλές. Η ζημιά από τον τελευταίο τυφώνα δεν ήταν καθολική, αλλά κατά περιοχές. Αποφύγαμε ζημιές από τον δάκο και τις περιορίσαμε στο 5% περίπου».
Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της τιμής, μας υπενθύμισε ότι «την περασμένη χρονιά, η τιμή κατά μέσο όρο κυμάνθηκε στα 1,20 ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να πάει στα 2 ευρώ. Αυτήν τη στιγμή, το διακοσάρι ακούγεται ότι πάει στο 1,60».
Ουδέτερη η απόφαση του ΥΠΑΑΤ
Αναφερόμενος στην απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ελιές καλαμών ως συνώνυμο του ΠΟΠ, υποστήριξε ότι μέχρι τώρα δεν δείχνει να έχει επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τις τιμές και τη διάθεση του προϊόντος.
Από τη Μεσσηνία, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιάννης Πάζιος, τόνισε:
«Η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την ταυτότητα του ΠΟΠ Καλαμάτας θα επηρεάσει και θα ρίξει την τιμή. Αυτήν τη στιγμή, τα 180-200 τεμάχια ανά κιλό είναι στο 1,50 ευρώ, τα 200-220 στο 1,40 και τα 221 μέχρι 240 στο 1,30».
Σε ανοδική τροχιά η τιμή, πρόβλημα με την παραγωγή στην Στερεά
Αγώνα με τον δάκο έδωσαν οι παραγωγοί της Φθιώτιδας για να κρατήσουν περισσότερες ελιές Καλαμών μέχρι τη συγκομιδή. Ήδη, όμως, η παραγωγή είναι μειωμένη πάνω από 50% σε σύγκριση με πέρσι και οι τιμές σταδιακά ανεβαίνουν, λόγω της ζήτησης του προϊόντος.
Την κατάσταση περιγράφει ο Παρασκευάς Μπακάρας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Λοκρίδας: «Η φετινή μειωμένη παραγωγή Καλαμών είναι σαφές ότι θα παρασύρει τις τιμές προς τα πάνω. Έτσι όπως διαμορφώνεται το τοπίο στην εμπορία των προϊόντων μας, οι τιμές προβλέπεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 2,5 ευρώ τον Φεβρουάριο. Ήδη σήμερα, οι τιμές που πουλάμε ξεπερνούν το 1,60 για 200 τεμάχια το κιλό. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι να κρατήσουν τις ελιές τους στις κάδες και να μην πουλήσουν».
Θετική χαρακτηρίζει την εξέλιξη της παραγωγής στην περιοχή της Λοκρίδας ως προς την εμπορία του προϊόντος ο Κωνσταντίνος Βάγιας, γεωπόνος και έμπορος ελιάς και λαδιού: «Όπως είναι γνωστό, η ποικιλία Καλαμών καλλιεργείται στην περιοχή της Φθιώτιδας και ειδικά στη Λοκρίδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Μέχρι πρόσφατα, η ταυτοποίηση αυτής της ποικιλίας αποτελούσε ένα σημαντικό αγκάθι στις εξαγωγές του προϊόντος. Με την υπουργική απόφαση να χρησιμοποιείται ο όρος ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμάτας, ανοίγει ο δρόμος στην εμπορία του και ειδικά στις αγορές του εξωτερικού, χωρίς να έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος».
Όσον αφορά την παραγωγή, εμφανίστηκε ελαφρώς απαισιόδοξος: «Η μείωση θα ξεπεράσει το 45% σε σχέση με πέρυσι. Αγοράζουμε αυτήν τη στιγμή σε μια τιμή για τα 200 τεμάχια 1,5 ευρώ το κιλό και, όπως δείχνει η κατάσταση, θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος το επόμενο διάστημα».
Τυχεροί αυτοί που ποτίζουν στην Δυτική Ελλάδα
Τις αποδόσεις να μένουν σε υψηλά επίπεδα είδαν όσοι κατάφεραν να ποτίσουν τις ελιές τους φέτος στη Δυτική Ελλάδα. Αντίθετα, στις περιοχές που ταλανίζονται από χρόνια αρδευτικά προβλήματα, όπως στην Αιτωλοακαρνανία, η ποσότητα της ελιάς είναι περιορισμένη.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κανούργιου, Περικλής Παπασάικας, το χαλάζι που έπληξε την περιοχή στις 31 Μαΐου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον καρπό της ελιάς. Εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν και από την ξηρασία. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η μείωση της παραγωγής θα αγγίξει το 30% περίπου.
«Εμείς εδώ στην περιοχή της Τριχωνίδας δεν έχουμε τη δυνατότητα να ποτίζουμε τα ελαιόδεντρα. Μοναδική λύση αυτήν τη στιγμή είναι η γεωργία ακριβείας και ευτυχώς, ως συνεταιρισμός, έχουμε τη δυνατότητα να τρέξουμε σχετικό πρόγραμμα για την καλύτερη κάλυψη των καλλιεργητικών αναγκών», τονίζει ο κ. Παπασάικας.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου, Θεόδωρος Ζαφειρίου, ανέφερε πως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η φετινή παραγωγή ελιάς Καλαμών στον νομό θα είναι περιορισμένη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Αχαΐας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς αναμένεται να φτάσει στους 100-150 τόνους.
Στον Νομό Ηλείας, λόγω της αυξημένης φροντίδας που επιδεικνύουν οι παραγωγοί, η επιτραπέζια ελιά αναμένεται να κυμανθεί στο 80% της περσινής παραγωγής, δηλαδή περίπου στους 100 τόνους.
Πηγή: ypaithros.gr