Η νέα ΣΔΙΤ απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ από 1η του νέου έτους!
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε φάση κατασκευής των υποδομών για την υλοποίηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βρίσκεται από 1η του έτους η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής της σχετικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου, με το νέο έτος θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία των εργοταξίων όπου προβλέπεται κατασκευή υποδομών.
Κανένα πρόβλημα ή καθυστέρηση δε θα σημειωθεί στο σύνολο του έργου με τις δύο περιοχές σε Αρκαδία και Λακωνία που έχει προκύψει θέμα με τις απαλλοτριώσεις, όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στο «Θάρρος» η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου.
Τα έργα
Οι εγκαταστάσεις του νέου ΣΔΙΤ θα περιλαμβάνουν τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στην Τρίπολη, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη, καθώς και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Κόρινθο και Άργος.
Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων έχει οριστεί στους 150.000 τόνους ετησίως και η μέγιστη ποσότητα στους 200.000 τόνους ανά έτος. Πρόκειται για λύση η οποία, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, αναμένεται ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά Δήμο. Κι αυτό, γιατί οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν δε θα είναι μεγάλες, με συνέπεια να υπάρχει οικονομία σε καύσιμα και εργατοώρες.
Το κόστος εισόδου των απορριμμάτων (gate fee), κατά μέσο όρο, θα είναι 68 ευρώ. Ο δε ανώτατος χρόνος διάρκειας της σύμβασης είναι 28 χρόνια.
Ξεκινούν τα εργοτάξια
Η κ. Νικολάκου επισήμανε ότι πλέον έχει υπογραφεί η σύμβαση ΣΔΙΤ μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπουργείου και ΤΕΡΝΑ, καθώς και η σύμβαση μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας. Έτσι, έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, ενώ διανύουμε τη φάση που η ανάδοχος εταιρεία ολοκληρώνει διοικητικές διαδικασίες.
«Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το έργο ξεκινά. Σε ό,τι αφορά περιοχές, όπως την Παλαιόχουνη στην Αρκαδία και τη Σκάλα στη Λακωνία, όπου υπάρχουν διαδικασίες με απαλλοτριώσεις, αυτές θα λυθούν σύμφωνα με τη νομοθεσία που υπάρχει περί μεγάλων δημοσίων έργων και απαλλοτριώσεων και δε θα επηρεάσουν την έναρξη των εργασιών. Από αρχές του χρόνου θα υπάρχουν σε λειτουργία εργοτάξια για την κατασκευή των υποδομών», κατέληξε η κ. Νικολάκου.