Νέα παρέμβαση για την πυροπροστασία από τους «Ενωμένους Πολίτες»
Ερώτηση προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σπάρτης κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 1 Αυγούστου πέντε δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης.
Ύστερα από δύο συνεχόμενες παρεμβάσεις «χωρίς διάθεση αντιπολίτευσης» σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. κ. Γιάννη Καρμοίρη σχετικά με την ετοιμότητα του Δήμου, και μη λαμβάνοντας ικανοποιητικές απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή, τη σκυτάλη πήραν οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Καπετανάκης, Βλήτας, Μπουγάδης, Κοκκορός και Βλάχος Γ.
«Λόγω επικαιρότητας θα καταθέσουμε στα πρακτικά συνέντευξη του Δήμαρχου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων του νομού Ηλείας κου Σάκη Μπαλιούκου στην έγκριτη εφημερίδα Καθημερινή που έγινε στις 28-7-2018 στην οποία αναφέρει την εμπειρία του από τις φωτιές στον δήμο του το 2007 και για το σχέδιο του δήμου του για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πυρκαγιές για το 2018», αναφέρουν στην ερώτησή τους οι σύμβουλοι της παράταξης Αργειτάκου.
Μάλιστα ο κ. Σαράντος Καπετανάκης διάβασε απόσπασμα από τη συνέντευξη του Δήμαρχου Ανδρίτσαινας, τονίζοντας: «επειδή το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η λήψη μέτρων πρόληψης θα σας διαβάσω περίληψη από όσα είπε τα οποία θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας και όχι να τα αντιμετωπίσουμε επιφανειακά, όπως αντιμετωπίσαμε άλλες προτάσεις άλλου συναδέλφου δημοτικού συμβούλου πριν μερικά συμβούλια.
Σας διαβάζω αποσπάσματα από την συνέντευξη:
“Όταν πλησίαζε η φωτιά με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είχα τον αστυνομικό δίπλα μου και συναποφασίζαμε. Ήμασταν αυστηροί με την εκκένωση. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να μη χάσουμε κάποιον. Ήμασταν όλοι μια γροθιά», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος. Το 2007, όταν άλλα σημεία της Ηλείας θρήνησαν νεκρούς από τις πυρκαγιές, εκείνος εφάρμοσε το σχέδιο διαφυγής που ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει.
Είχαν οριστεί εκ των προτέρων χώροι ασφαλούς διαμονής των κατοίκων σε περίπτωση φωτιάς, οι οδοί που θα ακολουθούσαν κατά την εκκένωση, καθώς και ποιοι θα πραγματοποιούσαν τα σωτήρια δρομολόγια. Γνώριζαν ποιοι είναι οι δημότες τους με αναπηρίες (παραπληγικοί, άτομα με κινητικά ή αναπνευστικά προβλήματα) για να σπεύσουν πρώτα σε εκείνους.
Το 2007, ο κ. Μπαλιούκος λέει ότι έπρεπε να ενεργήσει άμεσα μπροστά στον κίνδυνο. «Ήταν τόσο μεγάλο το γεγονός, ήταν αδύνατο να περιμένω”.
Στο 37 σελίδων σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από πυρκαγιές για το 2018, που έχει καταρτίσει και υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, φαίνεται αναλυτικά ο τρόπος αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου.
Βάσει της σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 108 του Ν.4249/2014), η εκκένωση μιας περιοχής είναι πρωτίστως ευθύνη του δημάρχου. «Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων, οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο».
Η ερώτηση των πέντε δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης «Ενωμένοι Πολίτες», καταλήγει θέτοντας ερωτήματα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο ως εξής:
«Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι από τον εγκλωβισμό προήλθε ο τραυματισμός και θάνατος δεκάδων συνανθρώπων μας στην καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ερωτάτε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος :
1. Υπάρχει ανάλογο σχέδιο από τον δήμο μας ανά τοπικό διαμέρισμα και ποιο είναι αυτό ;
2. Δώστε μας αντίγραφο αύριο κιόλας να γνωρίζουμε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τι προβλέπει .
3. Να αναρτηθεί άμεσα σε εμφανή σημεία στα τοπικά διαμερίσματα για ενημέρωση των κατοίκων.
4. Τέλος εάν δεν υπάρχει τίποτα ως προς τον απεγκλωβισμό συνανθρώπων μας σε τέτοιες περιπτώσεις, ας καθίσουμε να το δούμε με αρμόδιους φορείς , και την ανάλογη σοβαρότητα».