Κορύφωση αναγνώρισης για το Λακωνικό Ημερολόγιο
Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, οι εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή παρουσίασαν στην Αθήνα το Λακωνικόν Ημερολόγιον του 2018, που είναι αφιερωμένο στη Μάνη.
Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση των εκδόσεων ΙΔΙΟΜΟΡΦή «η παρουσίαση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιγραφικού Μουσείου (Τοσίτσα 1) και είχε εξαιρετική επιτυχία. Την παρακολούθησαν πάνω από 150 άτομα, Λάκωνες και Μανιάτες που διαμένουν στην Αττική, φίλοι των εκδόσεων ΙΔΙΟΜΟΡΦή, συνεργάτες του Λακωνικού Ημερολογίου, άνθρωποι που αγαπούν τη Λακωνία και τη Μάνη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Ακαδημαϊκού κ. Άγγελου Δεληβορριά, που συνεχάρη τους εκδότες, Σοφία Αντωνάκου και Γιώργο Κώτσου, για την εξαιρετικά ποιοτική δουλειά τους στον τομέα των εκδόσεων, καθώς και για τη μακρόχρονη ζωή του Ημερολογίου, τονίζοντας πως, απ’ ό,τι γνωρίζει, πρόκειται για τη μακροβιότερη ανάλογη επαρχιακή έκδοση στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του Λακωνικού Ημερολογίου στην καταγραφή και προβολή της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας, της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της σημερινής Λακωνίας και της ευρύτερης Λακεδαίμονος της αρχαιότητας.
Ακολούθως, η κ. Γιώτα Χατζηθεοχάρους - Κουλουρίδου, φίλη των Εκδόσεων ΙΔΙΟΜΟΡΦή και συνεργάτιδα του Λακωνικού Ημερολογίου, παρουσίασε τον φετινό τόμο, που από τους εκδότες αφιερώνεται στη μνήμη του Δικαίου Βαγιακάκου.
Αναφέρθηκε στον θεματικό πλούτο του φετινού τόμου, μνημόνευσε ορισμένους από τους συνεργάτες του, επιστήμονες και ερευνητές καταξιωμένους στον τομέα τους, αρχαιολόγους που έχουν διενεργήσει ανασκαφές στην περιοχή της Μάνης, μελετητές που με μεράκι έχουν ενσκήψει σε αρχεία και πηγές, έχουν περιέλθει τους οικισμούς και τους φυσικούς χώρους, συνομιλώντας με το τοπίο και τον τόπο, επικοινωνώντας με τους ανθρώπους του, αποτυπώνοντας την ιστορία και την παράδοση μέσα από τα μνημεία…
Ο Προϊστάμενος του Επιγραφικού Μουσείου, αρχαιολόγος κ. Αθανάσιος Θέμος, πήρε τον λόγο και μίλησε για τις αρχαιότητες της Μάνης, ή μάλλον, όπως τόνισε από την αρχή της ομιλίας του, για την αντιμετώπιση των αρχαιολόγων από τους κατοίκους της Μάνης, όπως τη βίωσε ο ίδιος, στα χρόνια που εργάστηκε ως αρχαιολόγος στο Γύθειο. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα περιορισμένες σε σχέση με τα πλούσια κατάλοιπα της αρχαιότητας, εξαιτίας κυρίως της υποχρηματοδότησης, και τόνισε ότι είναι μεγάλη υποβάθμιση της αρχαιολογικής σημασίας του τόπου η απουσία ενός αρχαιολογικού μουσείου που να στεγάσει τα ευρήματα της Μάνης.
Ακολούθως, ο γιατρός, συλλέκτης και ερευνητής κ. Αντώνης Τάντουλος παρουσίασε την «Έντυπη Χαρτογράφηση της Μάνης από τον 15ο ως τον 20ό αιώνα». Η παρουσίαση, διανθισμένη με πλούσιο εικονογραφικό υλικό, κατάφερε να μυήσει ακόμη και τον πιο αδαή στην εξέλιξη της χαρτογράφησης της περιοχής.
Ο εμπεριστατωμένος σχολιασμός και οι καίριες επισημάνσεις συνέτειναν ώστε να γίνει απολύτως κατανοητή η σημασία της χαρτογράφησης για τη σφαιρική μελέτη του τόπου και της ιστορίας του καθώς και για τη μελέτη των ποικίλων τοπωνυμίων του.
Ο Πρόεδρος της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης κ. Κυριάκος Ζηλάκος ανέβηκε στο βήμα και μίλησε για το φυσικό περιβάλλον της Μάνης, επικεντρώνοντας την ομιλία του στον κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή το σύνολο των μνημείων της από την επικείμενη κατασκευή αιολικών πάρκων πάνω από τη Βάθεια. Τόνισε ότι η Χερσόνησος της Μάνης συγκεντρώνει 94 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, 269 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, 1000 πύργους και πυργόσπιτα, 600 εκκλησίες, καθώς και ανεξερεύνητους μεγαλιθικούς οικισμούς και σπήλαια. Επιπλέον, είναι μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, και ενταγμένη στο δίκτυο NATURA Ακολούθησε η προβολή εικόνων με ποικίλα και πανέμορφα αυτοφυή φυτά και λουλούδια από τη Μάνη, μικρό δείγμα της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής, από το κείμενο του κ. Δημήτρη Κατσιώρχη.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η σημαντική συμβολή ενός νέου ταλαντούχου μουσικού, στιχουργού, συνθέτη και τραγουδιστή, στην επιτυχία της εκδήλωσης, του κ. Γιώργου Μπαρμπαρέκου. Ευαίσθητες μουσικές πινελιές πλαισίωσαν τις ομιλίες και μας ταξίδεψαν όλους σε κόσμους όμορφους και ονειρικούς.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Αντιλαλούνε τα βουνά», του σκηνοθέτη κ. Νίκου Αλευρά, εμπνευσμένη από το περιβάλλον της Μάνης και δοσμένη με τη σουρεαλιστική χιουμοριστική ματιά του δημιουργού της.
Αμέσως μετά, οι φίλοι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να πιουν ένα ποτήρι από το βιολογικό κρασί της οινοποιίας Θεοδωρακάκου, να γευτούν λουκάνικο και παστό του Άγη Χαντζή, με τη συνοδεία εκλεκτών ψωμιών της Αρτοποιίας Μάζη, να συνομιλήσουν με τους εκδότες και τους ομιλητές, να συγχαρούν τους καλλιτέχνες, να ανταλλάξουν εντυπώσεις, να κάνουν παρατηρήσεις, να σχολιάσουν…
Και του χρόνου…»