Προβολές του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Μουσείο Ελιάς
ΣΠΑΡΤΗ. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, προβάλλει αξιόλογα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, από την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και διεθνών παραγωγών και απευθύνεται τόσο σε σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και στο ευρύ κοινό. Ειδικότερα, οι προβολές για σχολικές ομάδες, θα πραγματοποιηθούν στις 25 & 26 Ιανουαρίου, πρωινές ώρες (10:00-13:00), κατόπιν συνεννόησης των ενδιαφερομένων σχολείων με το Μουσείο. Ενώ για το ευρύ κοινό θα προβληθούν στις 26 & 27 Ιανουαρίου, απογευματινές ώρες (18:00 - 22:00), επιλεγμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής.
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών για το ευρύ κοινό έχει ως εξής:
Παρασκευή 26/1
• Ώρα 18:00: Μάνα μου καπνοφύτισσα
Σκηνοθεσία: Στάθης Γαλαζούλας, 21’
Η γιαγιά Χρυσούλα από την παιδική της ηλικία δούλευε στα καπνά. Τον Δεκέμβριο του 2014 πηγαίνει με τον εγγονό της, Χρήστο, στην παράσταση «Από πρώτο χέρι», με θέμα την ιστορία του καπνού στο Αγρίνιο. Έτσι, ξεκινάει μια αναδρομή για να επαναφέρει στη μνήμη μια ξεχασμένη εποχή, και κυρίως για να θυμίσει στους κατοίκους το παρελθόν της πόλης.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5m1JR2oXdXk
• Ώρα 18:30: Σινέ Θησείο
Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα, 52’
Το «Σινέ Θησείο» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον ομώνυμο θερινό κινηματογράφο της Αθήνας, ο οποίος, αν και βρίσκεται στην τουριστική περιοχή κοντά στην Ακρόπολη, αρνείται πεισματικά να ενταχθεί στο παρόν, μένοντας ουσιαστικά εκτός χρόνου. Αυτό που νιώθει κανείς εδώ δεν είναι νοσταλγία για το παρελθόν ή θαυμασμό για τις αρχαιότητες, αλλά μια σπλαχνική αίσθηση της ενέργειας που ρέει μέσα στο χρόνο και συνδέει τις ζωές μας με τις ιστορίες που βλέπουμε, το παρελθόν με το παρόν, τον κινηματογράφο με τη ζωή.
• Ώρα 19:30: H ζωή και ο θάνατος ενός αρχιτέκτονα
Σκηνοθεσία: Miguel Eek Quesada, 52’
Τον Φεβρουάριο του 1968, ο José Ferragut, ο πιο σημαντικός αρχιτέκτονας της Μαγιόρκα, βρέθηκε νεκρός σε ένα χωράφι. Η υπόθεση έκλεισε λόγω έλλειψης στοιχείων. Πενήντα χρόνια αργότερα, το «Η ζωή και ο θάνατος ενός αρχιτέκτονα» αντιμετωπίζει μια από τις πιο ποταπές υποθέσεις της μοντέρνας Ισπανικής ιστορίας. Ένας φόνος που τον σημαδεύει η σιωπή, η ηθική των δυο μέτρων και δυο σταθμών, η ομοφοβία και η τουριστική διαφθορά.
Trailer: https://vimeo.com/200458110
• Ώρα 20:30: That sugar film
Σκηνοθεσία: Damon Gameau, 90’
Το ταξίδι ενός ανθρώπου για να ανακαλύψει την πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη. Ο Damon Gameau ξεκίνησε ένα μοναδικό πείραμα για να τεκμηριώσει τις επιδράσεις μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε ένα υγιές σώμα, καταναλώνοντας μόνο τρόφιμα που συνήθως θεωρούνται «υγιή». Μέσα από αυτό το διασκεδαστικό και ενημερωτικό ταξίδι, ο Damon τονίζει μερικά από τα ζητήματα που πλήττουν τη βιομηχανία ζάχαρης και όπου η ζάχαρη παραμονεύει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτή η ταινία, αλλάζει για πάντα τον τρόπο που σκέφτεστε για την υγιεινή διατροφή.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=6uaWekLrilY
Σάββατο 28/1
• Ώρα 18:00: Κύπρος: Ουλές της τέχνης
Σκηνοθεσία: Andrea Palamara, Veronica Astrid Wolff, 64’
Οι «Ουλές της Τέχνης» είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε το 2014: κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κύπρο, ο Andrea Palamara και η Veronica Wolff συνάντησαν τον Ευθύμιο Συμεού, έναν μοντέρνο καλλιτέχνη που ειδικεύεται στην κεραμική, και ζει στη Λάρνακα. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης έγιναν φίλοι και ο Ευθύμιος άρχισε μια ιστορία που θα κρατούσε ως το φθινόπωρο του 2016. Παρά τις ερωτήσεις για την καλλιτεχνική του δουλειά, οι απαντήσεις του πάντοτε επέστρεφαν στην ιστορία της Κύπρου και τη σύγκρουση που ακόμα χωρίζει το νησί στη μέση μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε κατανοητός ο ακατάλυτος σύνδεσμος που δένει κάθε καλλιτέχνη με την ιστορία του, ειδικά όταν σημαδεύεται από τραυματικά γεγονότα όπως ο πόλεμος.
Trailer: https://vimeo.com/223556881
• Ώρα 19:15: Θεσσαλονίκη 2017: η φωτιά που γέννησε την πόλη
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Βαρδαρινός, 61’
Είναι δυνατόν, μια ολοκληρωτική καταστροφή να αποτελέσει, τελικά, ευκαιρία για μια νέα αρχή; Αυτή είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που επέζησε από την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της, το 1917, και ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της.
Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη.
• Ώρα 20:30: Υπόθεση Βόρνεο
Σκηνοθεσία: Έρικ Πάουζερ, Ντίλαν Ουίλιαμς, 78’
Η συγκλονιστική ιστορία της καταστροφής του τροπικού δάσους του Βόρνεο και του κυνηγιού των δισεκατομμυρίων που διοχετεύτηκαν σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και χαρτοφυλάκια ακινήτων ανά τον κόσμο. Ένα σύγχρονο θρίλερ που ακολουθεί έναν απίθανο θίασο ερευνητών, καθώς αυτοί αποκαλύπτουν ένα παγκόσμιο δίκτυο μεγιστάνων της μαφίας της ξυλείας.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=4wHOIZ0sS_g
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ: 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).
Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Όθωνος-Αμαλίας 129, 231 00, Σπάρτη
Τηλ.: 27310 89315 | www.piop.gr