Το πρόβλημα των αδέσποτων στην Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ένα όνομα: «Βαλιώτης»…
ΣΠΑΡΤΗ. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά, δείχνει να μοιάζει με το ερώτημα «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Το αδέσποτο απειλεί την κοινωνία ή η κοινωνία ευθύνεται για τα αδέσποτα;
Αυτές τις ημέρες βλέπουμε δεκάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο που αναφέρονται στην τοποθέτηση του Δημάρχου Σπάρτης κ. Βαγγέλη Βαλιώτη σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των αδέσποτων σκυλιών στη Σπάρτη.
Τα δημοσιεύματα κατηγορούν τον Δήμαρχο Σπάρτης ότι πρότεινε την ευθανασία των αδέσποτων, μάλιστα υπάρχουν κείμενα που τον αποκαλούν «Mr Θάνατο». Χρησιμοποιούν δε εις βάρος του κ. Βαλιώτη και την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη ο οποίος, απολύτως δικαιολογημένα, όταν πληροφορήθηκε μέσω instagram ότι Δήμαρχος προτείνει την ευθανασία, απάντησε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή από τους τετράποδους φίλους μας. Η Νομοθετική εξουσία θα πρέπει να βρει τη λύση για την ομαλή συμβίωσή μας. Πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι».
Πάντως, όποιος παρακολουθεί το τι γίνεται στη Σπάρτη θα διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα (αντίστοιχο με αυτό που αντιμετωπίζουν και άλλες πόλεις στην Ελλάδα) και ότι ο Δήμος επιχειρεί με ανεπαρκείς πόρους - και με εσωστρέφεια - να το διαχειριστεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη φιλοξενία πολύ μεγάλου αριθμού ζώων στο Δημοτικό καταφύγιο υπό ακατάλληλες συνθήκες. Το εγχείρημα άλλωστε να απελευθερωθούν ζώα εμβολιασμένα και στειρωμένα δεν πέτυχε αφού απείλησαν πολίτες όταν επέστρεψαν στους δρόμους και τις πλατείες. Όσο για τις υιοθεσίες, πολλοί αγαπούν αλλά λίγοι αναλαμβάνουν!
Ο Δήμαρχος Σπάρτης στην επίμαχη τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε τα εξής:
«[…] Ο Δήμος πρέπει να κρατήσει μέσα στο καταφύγιο αυτά που έχουν πρόβλημα υγείας και τα άλλα να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο. Θα δημιουργηθεί όμως πρόβλημα για τη ζωή των σκυλιών… Τώρα ζουν σε πολύ καλές συνθήκες… Αν επιστρέψουν θα υπάρχουν προβλήματα με τους κατοίκους της πόλης. (Σημειώθηκαν) πολλές επιθέσεις κατά πολιτών γερόντων και μικρών παιδιών. Ο Νόμος πρέπει να αλλάξει. Θα κάνω παρέμβαση στον Εισαγγελέα. Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει άλλα πράγματα. Στη θητεία μας έχουν γίνει μόνο 11 υιοθεσίες αδέσποτων… Πολύ λίγες. Αν δεν υπάρξει ευαισθητοποίηση θα έχουμε πρόβλημα. Αν τα αδέσποτα δεν επιστρέψουν σε ιδιώτες το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει ή να γίνει εξαγωγή ή να πάμε στη διαδικασία ευθανασίας (η οποία) προβλέπεται έξω, εδώ απαγορεύεται. Ευθανασία γίνεται μόνο σε ζώα με πρόβλημα υγείας με απόφαση συγκεκριμένης επιτροπής.
Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό είναι μονόδρομος να προχωρήσουμε…Θα διεκδικήσουμε χρήματα από προγράμματα αλλά τα χρήματα είναι πολλά και είναι των πολιτών. Πρέπει να φθάσουμε στη φιλοξενία 180 σκυλιών (και γι’ αυτό απαιτούνται πόροι) 400.000€. Πρέπει να δούμε μια άλλη πολιτική για τη διαχείριση των ζώων. Σωστά τα έχουμε (στο καταφύγιο) δεν μπορούν να επιστρέψουν στους φυσικούς τους χώρους […]».
Παρακολουθώντας κανείς το video θα διαπιστώσει ότι διακαής πόθος του Δημάρχου Σπάρτης δεν είναι η ευθανασία των αδέσποτων αλλά η εξεύρεση λύσης από την Ελληνική Πολιτεία (Νομοθετική εξουσία), μπροστά σε ένα αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και στο οποίο μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι.
Ο συλλογισμός (του) ότι αν τελικά δεν βρεθεί λύση επανένταξης των αδέσποτων ή δεν δοθούν ικανοί πόροι, τότε το αδιέξοδο θα είναι τέτοιο που μόνο με εξαγωγή ή ευθανασία θα λύνεται, δεν μπορεί να καταλογιστεί ως υποστηριζόμενη θέση - πρόταση του Δημάρχου Σπάρτης, ώστε να του προσάπτεται η επωνυμία «Μr Θάνατος», αλλά ως εξαγωγή αναπόφευκτα λογικού και όχι επιθυμητού συμπεράσματος, με βάση την εμπειρία και τα δεδομένα που έχει ενώπιον του. Φυσικά έχει ευθύνη στη διαμόρφωση των αδιεξόδων.
Αυτό που μπορεί να καταλογιστεί στη Δημοτική Αρχή Σπάρτης είναι η μη έγκαιρη πρόταξη του θέματος και η χαλαρή αντίδραση πριν αυτό, ως πρόβλημα, οδηγήσει σε αδιέξοδα. Μάλιστα θυμίζουμε ότι υπήρξε - εγκαίρως - πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της Παράταξης "Ελπίδα" κ. Χρήστου Αλεξάκου για προγραμματική συνεργασία με την Πανεπιστημικαή Κτηνιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης που θα έθετε το θέμα σε άλλη βάση και την αντιμετώπισή του σε τροχιά επίλυσης και μεθοδικής αντιμετώπισης.
Δείτε στο 8.50' την τοποθέτηση του Δημάρχου: