«Να κηρύξετε διατηρητέο μνημείο το Γεφύρι του Κόπανου»
ΚΑΡΑΒΑΣ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά, πιστός στο στόχο της ανάδειξης και προστασίας του Γεφυριού του Κόπανου, έχει κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.
Αρχικά, στις 3 Νοεμβρίου απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λυδία Κονιόρδου με αίτημα την «Ανακήρυξη του γεφυριού του Κόπανου σε διατηρητέο μνημείο». Αργότερα, στις 10/11 κοινοποίησε την επιστολή του σε εκπροσώπους OTA και τοπικούς αξιωματούχους ζητώντας την συμβολή τους στο αίτημά του προς το ΥΠ.ΠΟ.Α. «Παρακαλούμε όπως ενισχύσετε το αίτημα του Συλλόγου μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να δοθεί συλλογική κι ομόψυχη διάσταση και να τονισθεί η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα του αιτήματος, ώστε να αποκομίσουμε ένα σημαντικό πολιτισμικό κέρδος για τον τόπο μας, μην αφήνοντας ένα σπουδαίο, αλλά ξεχασμένο, μνημείο να παρασυρθεί από τη λήθη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου επικοινώνησε προσωπικά με τη γραμματεία της Υπουργού Πολιτισμού. Στην επικοινωνία αυτή τονίσθηκε στον Πρόεδρο πως το αίτημα έχει μεταβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. κι εξετάζεται…
Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά στην κ. Κονιόρδου έχει ως εξής:
«Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
Το Γεφύρι του Κόπανου που έστεκε πάλαι ποτέ στον ιστορικό ποταμό Ευρώτα κατασκευάστηκε το 1730 και γκρεμίστηκε το 1902 ύστερα από πλημμύρα. Ήταν πέτρινο, τοξωτό με δύο πλαϊνά τοξοπαράθυρα και δύο ανακουφιστικά τόξα. Χτίστηκε για τη ζεύξη του ποταμού παίζοντας ρόλο βιοτικής σημασίας στην επικοινωνία εντός κι εκτός Λακεδαίμονος, συνδέοντας τον μοναδικό αμαξιτό δρόμο από και προς Μυστρά (και μεταγενέστερα από και προς Σπάρτη).
Για σχεδόν δύο αιώνες οι Ευρωπαίοι περιηγητές που επισκέφτηκαν κι εξερεύνησαν την περιοχή επιχειρώντας να ανακαλύψουν τη μυθική Σπάρτη, συναντούσαν το γεφύρι το οποίο σηματοδοτούσε την είσοδό τους στην Λακεδαίμονα. Οι Ευρωπαίοι το περιέγραψαν στα κείμενα τους ή το σχεδίασαν σε γκραβούρες. Κάποιες από αυτές δημοσιεύτηκαν στον Ευρωπαϊκό τύπο ή αντιγράφηκαν κι αναπαράχθηκαν κυκλοφορώντας ευρέως στη Γηραιά Ήπειρο. Έτσι το Γεφύρι του Κόπανου που έστεκε γεφυρώνοντας τον Ευρώτα αποτελεί -έως σήμερα- την πλέον αναγνωρίσιμη εικόνα του ιστορικού μας ποταμού στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια βιβλιογραφία.
Σήμερα έχει απομείνει μονάχα ένα κομμάτι του γεφυριού με ατόφιο το ένα τοξοπαράθυρο στη νοτιοδυτική όχθη του ποταμού. Τα κατάλοιπά του στέκουν κι αντιστέκονται στο χρόνο, περιμένοντας το ενδιαφέρον της Πολιτείας.
Από το 2012 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά έχει ξεκινήσει σταυροφορία για την διάσωση, προστασία και ανάδειξη του μνημείου, επιχειρώντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αρμόδιων φορέων, μέσα από μια σειρά επιστολών και δράσεων. Έχοντας “υιοθετήσει” το μνημείο –όπως προσφάτως ειπώθηκε– οι δράσεις αυτές κορυφώθηκαν μέσα από σημαντικές ενέργειες ως εξής:
• 4 Οκτωβρίου 2015: Καθαρισμός του μνημείου από εθελοντική ομάδα του Συλλόγου μας υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
• 7 Νοεμβρίου 2015: Διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με θέμα “Το Γεφύρι του Κόπανου: αναδεικνύοντας το σπουδαιότερο μνημείο του Ευρώτα”. Στην ημερίδα συμμετείχαν σημαντικοί επιστήμονες, μελετητές κι ερευνητές.
• 8 Νοεμβρίου 2015: Πρώτη επίσημη ξενάγηση στο χώρο του μνημείου.
• Οκτώβριος 2017: Έκδοση των πρακτικών της ημερίδας με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
• 30 Οκτωβρίου 2017: Παρουσίαση των πρακτικών της ημερίδας στη Σπάρτη.
• 20 Νοεμβρίου 2017: Παρουσίαση των πρακτικών της ημερίδας στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Όπως αντιλαμβάνεστε το Γεφύρι του Κόπανου είναι ένα σπουδαιότατο μνημείο της περιοχής της Σπάρτης και της Λακωνίας, το οποίο όμως δεν έχει τύχει της προσοχής που του αναλογεί από την Πολιτεία. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που πραγματοποιούμε για την ανάδειξή του σας καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση:
«να κηρύξετε διατηρητέο μνημείο το Γεφύρι του Κόπανου»
συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προστασία και διάσωση ενός μνημείου άρρηκτα συνδεδεμένου με την φύση και την ιστορία της περιοχής του Ευρώτα και της Σπάρτης».