Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη
Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου, με στόχο να βελτιώσει την αντίληψη του κοινού για την ασθένεια και τη φροντίδα της.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη (European Depression Day) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου (3 Οκτωβρίου), με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάθλιψη (European Depression Association, EDA), μιας συμμαχίας που ιδρύθηκε το 2004 και περιλαμβάνει στους κόλπους της οργανώσεις ασθενών, ερευνητών και επαγγελματιών της υγείας από 19 χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Η ημέρα έχει ως στόχο να βελτιώσει την αντίληψη του κοινού για την ασθένεια και τη φροντίδα της.
Η κατάθλιψη είναι κατάσταση έντονης θλίψης και μελαγχολίας του ανθρώπου, η οποία συνήθως ακολουθεί ένα δυσάρεστο γι’ αυτόν γεγονός (π.χ. ερωτική απογοήτευση, απώλεια αγαπημένου προσώπου, ασθένεια, απόλυση από εργασία). Στην ψυχιατρική επιστήμη συχνά ταυτίζεται με την Κλινική Κατάθλιψη, ψυχική νόσο με συμπτώματα που κατά κανόνα διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε διαταράσσουν την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί ομαλά στην καθημερινή του ζωή. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει το τέταρτο στάδιο του μοντέλου Κιούμπλερ-Ρος για την αποδοχή του θανάτου.
Η κατάθλιψη θεωρείται από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές και προκαλεί σημαντική επιβάρυνση της υγείας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη στην Ευρώπη, καθιστώντας την μία από τις πιο κοινές ασθένειες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Κατάθλιψη: τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν
Γράφουν οι συνεργάτες της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Λακωνίας «Μ.Κ.Ο. ΑΠΟΣΤΟΛΗ»
Θερμοπυλών 114, Σπάρτη. Τηλ \ Fax : 27310 25480
Η κατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή, η οποία εμφανίζεται συχνότερα. Ένα στα δέκα άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ( από 17 έως 70 ετών ) η έναρξή της όμως, τοποθετείται συνήθως στη μέση ηλικία. Οι γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη, σε όλες τις χώρες του κόσμου, δύο φορές συχνότερα από τους άντρες.
Σε αυτή την περίπτωση, πέρα από τις βιολογικές συνιστώσες στην αιτιολογία της κατάθλιψης και τις ορμονικές διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, σημαντικό ρόλο πιστεύεται ότι παίζουν και οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και τα διαφορετικά στρεσσογόνα γεγονότα της ζωής (τοκετοί, ανατροφή παιδιών), στα οποία εκτίθενται οι γυναίκες.
Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι η κατάθλιψη εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στην εφηβική ηλικία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, τα καταθλιπτικά επεισόδια έχουν ενοχοποιηθεί για την αυξημένη χρήση αλκοόλ ή άλλων ψυχοδραστικών ουσιών.
Η κλινική εικόνα της κατάθλιψης δεν είναι η ίδια σε όλους τους καταθλιπτικούς. Άλλοι ασθενείς είναι λιγότερο λυπημένοι και τα βάζουν με τον εαυτό τους, άλλοι παραπονιούνται για σωματικά συμπτώματα (πονοκεφάλους, πόνους στη μέση), άλλοι για διαταραχές στον ύπνο κλπ. Γενικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης σύμφωνα με τα σύγχρονα διαγνωστικά κριτήρια είναι :
1. Καταθλιπτικό συναίσθημα.
2. Μείωση του ενδιαφέροντος και της ευχαρίστησης από ασχολίες που προηγουμένως ευχαριστούσαν το άτομο.
3. Μείωση ή, αντίθετα, αύξηση της όρεξης για φαγητό.
4. Αϋπνία ή, αντίθετα υπερυπνία.
5. Ψυχοκινητική ανησυχία (νευρικότητα) ή, αντίθετα, ψυχοκινητική επιβράδυνση (βραδύτητα).
6. Κόπωση ή αίσθημα απώλειας ενεργητικότητας.
7. Αίσθημα αναξιότητας ή υπερβολικών ή αδικαιολόγητων ενοχών.
8. Μειωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα .
9. Επαναλαμβανόμενες σκέψεις περί θανάτου (όχι απλώς φόβος θανάτου), επαναλαμβανόμενος αυτοκτονικός ιδεασμός και αυτοκαταστροφικές πράξεις.
Η βαρύτητα της κατάθλιψης ποικίλλει. Τα επεισόδια που αναδύονται κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μπορεί να εμφανιστεί ένα και μοναδικό επεισόδιο ή η νόσος να μεταπέσει σε χρόνια ή υποτροπιάζουσα μορφή.
Με τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, η κατάθλιψη είναι μια νόσος, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί το άτομο να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού.