Χ. Μπαλαμπάνος: Πυλώνας ανάπτυξης το Βυζαντινό Κάστρο Γερακίου
Μία πολύ όμορφη αλλά και ουσιαστική εκδήλωση πραγματοποίησε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γερακίου την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011, καλώντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Λακωνίας και όχι μόνο στο Γεράκι.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με υποδοχή στο καφέ του Δημητρίου Σαρρή όπου προσφέρθηκε καφές και παραδοσιακά γλυκίσματα Γερακίου.
Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου ανέβηκαν στο Κάστρο όπου ξεναγήθηκαν στις επισκέψιμες βυζαντινές εκκλησίες, απόλαυσαν τη μοναδική θέα από το ψηλότερο σημείο του Κάστρου, αού ο καιρός ευνόησε την εκδήλωση, κι έβγαλαν μοναδικό φωτογραφικό υλικό.
Στην συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου παρέθεσε γεύμα στους δημοσιογράφους στο καφέ-εστιατόριο «Τ’ Αγνάντι» του Δημητρίου Μιχαλούτσου. Εκεί, ανάμεσα στα εξαιρετικά εδέσματα και ποτά και στην φιλική συζήτηση στάθηκαν σε διάφορα επίκαιρα θέματα για το μέλλον του εμπορίου στο Γεράκι και στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Μπαλαμπάνος ευχαρίστησε θερμά τους δημοσιογράφους για την αποδοχή της πρόσκλησης προσφέροντάς τους λάδι και ελιές από τον Γερακίτικο κάμπο.
Την όλη εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο Γιώργος Ζήτσας, ο Ηλίας Αντωνάκης και ο Αντώνης Κούρλας που με τις υπέροχες φωνές τους ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους που έστησαν χορό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Κων/νο Πανδή και τους δημοσιογράφους που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή και γνώρισαν καλύτερα το βυζαντινό Γεράκι.
Βασικό αίτημα του Συλλόγου είναι η λειτουργία του Βυζαντινού Κάστρου σε μόνιμη βάση.
Με συνεχείς παρεμβάσεις, που φαίνεται ότι τις πνίγει η γραφειοκρατία και η κρίση ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γερακίου έχει απαιτήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Κάστρο το οποίο χαρακτηρίζει ισάξιο με αυτά του Μυστρά και της Μονεμβάσιας. Μάλιστα ο Χρ. Μπαλαμπάνος τόνισε ότι με ημίμετρα ολιγόμηνων συμβάσεων δεν αντιματωπίζεται το θέμα. Η λειτουργία του Κάστρου είναι συνιφασμένη με την τουριστική ανάπτυξη του Γερακίου ήδη λειτουργούν σε δύο ξενώνες ενώ δεκάδες επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα που θα μπορούσαν να γνωρίσουν άνθηση μέσα από τον Τουρισμό ( τοπικά προϊόντα, εστίαση, ψυχαγωγία, αναμνηστικά, είδη τουρισμού κ.λ.π.)
Ο Σύλλογος φαίνεται αποφασισμένος να φθάσει το θέμα μέχρι εκεί που πρέπει προκειμένου να «πληρωθεί» μια ιστορική ευθύνη και χρέος: Η ανάδειξη του ιστορικού Κάστρου όχι μόνο μέσα από φωτογραφίες αλλά και μέσα από τη συνεχή λειτουργία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι 31 Οκτωβρίου λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτό ενώ ο Σύλλογος καταγράφει παράπονα και συστάσεις τουριστών για το «κλειστό» Κάστρο.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος Χρ. Μπαλαμπάνος μεταξύ άλλων τόνισε:
"Σήμερα επισκεφτήκαμε το Βυζαντινό Κάστρο του Γερακίου. Η ιστορία του Γερακίου είναι πάρα πολύ μεγάλη , πέντε χιλιάδες χρόνια και πλέον συνεχόμενης ζωής. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα μέσα στο διάβα των αιώνων είναι η Ακρόπολη των Γερονθρών στη θέση Δοντάκια, το Βυζαντινό Κάστρο και οι Βυζαντινές εκκλησίες του 12ου του13ου και 14ου αιώνα διάσπαρτες μέσα στο γερακίτικο τοπίο.
Το Βυζαντινό Κάστρο είναι εφάμιλλης ιστορικής αξίας με της Μονεμβασίας και του Μυστρά αλλά δυστυχώς εδώ υπάρχει η αδιαφορία του κράτους, και δεν έχουμε την επισκεψιμότητα που έχουν τα άλλα κάστρα και γιατί το λέω αυτό γιατί 4-5 μήνες κάθε χρόνο το Κάστρο και οι Εκκλησίες είναι κλειστές γιατί δεν υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι, μόνο με εξάμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις δεν μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για να αναδείξουμε τα μνημεία του τόπου μας. Είναι πολύ άσχημο, φίλες και φίλοι, να βάζουμε λουκέτο στην ιστορία του τόπου μας.
Σαν Σύλλογος έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να βγουν μόνιμες θέσεις προσωπικού. Δυστυχώς όποιες προσπάθειες και εάν κάναμε έχουν αποβεί άκαρπες κολλώντας πάντα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της οικονομικής κρίσης".
Ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε και σε προβλήματα του κλάδου των εμπόρων (νέοι φόροι, περαιώσεις, χαράτσι ακινήτων κ.λ.π.)
Φώτογραφίες: Χρ.Μπαλαμπάνος