ΣΠΑΡΤΗ. Στο μήνυμά του για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο Δήμαρχος Σπάρτης Β. Βαλιώτης, επισημαίνει ότι σε μια ημέρα που όλα τα Μουσεία γιορτάζουν για τη Σπάρτη παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο η ίδρυση ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου. Τονίζοντας πως τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής που δεν παύουν ποτέ να ανακαλύπτονται είναι αδύνατο να φιλοξενηθούν και να αναδειχθούν στο υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο σημειώνει πως ήρθε η ώρα η πόλη να δείξει στον κόσμο ένα μουσείο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας της.

Αναλυτικά το μήνυμα του Δημάρχου Σπάρτης έχει ως εξής:

«Κάθε χρόνο, στις 18 Μαΐου, γιορτάζεται η Διεθνής ημέρα Μουσείων, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου τους στη σύγχρονη Κοινωνία.

Η μέρα αυτή καθιερώθηκε το 1977από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

Στόχος της καθιέρωσης αυτής ήταν να κάνει ευρύτερα γνωστή τη βασική αρχή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, δηλαδή ότι τα Μουσεία πρέπει να είναι φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μάθησης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.

Η μέρα αυτή αφιερώνεται κάθε χρόνο, σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα Μουσεία και την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το θέμα του φετινού εορτασμού : «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα μουσεία σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον εορτασμό, διοργανώνοντας εκδηλώσεις.

Το 2016 περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες συμμετείχαν στον εορτασμό.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς ημέρας Μουσείων, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει το μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα Μουσεία, αποτελούν σημεία αναφοράς της ιστορίας κάθε λαού και η ανάγκη δημιουργίας τέτοιων χώρων, προέκυψε από την ανάγκη του ίδιου του ανθρώπου, να αναδείξει μέσα από εκθέματα και να διαδώσει την ιστορία του.

Αποτελούν του βασικούς πυλώνες για τη διαφύλαξη αλλά και τη διακίνηση της πολιτιστικής πληροφορίας, είναι οι «ζωντανοί» χώροι, που παρέχουν σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσβαση στην ιστορία, την τέχνη και τη γνώση.

Μια μέρα που τα Μουσεία όλου του κόσμου γιορτάζουν, η Σπάρτη συνεχίζει να πονά, καθώς η ίδρυση ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου παραμένει ακόμα ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Ενός μουσείου, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, θα προσδιορίζει την ταυτότητά του τόπου μας και θα διαμορφώνει την συνείδηση μας με βάση το ένδοξο παρελθόν μας.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων από την Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή, τόσο από ανασκαφές όσο και από οικοδομήσεις κτιρίων, οι οποίες αποκαλύπτουν ευρήματα στα θεμέλια τους, η προβολή των οποίων στο ήδη υπάρχον αρχαιολογικό μουσείο είναι αδύνατη.

Αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να στοιβάζονται σε αποθήκες .

Ας αποκτήσει επιτέλους η Σπάρτη -πόλη Σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας- ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο, που θα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που από τη μία θα εξελίσσεται ακολουθώντας τις μεταβολές τις κοινωνίας και από την άλλη θα βοηθάει την κοινωνία να αναπτυχθεί λειτουργώντας ως πόλος έλξης επισκεπτών, ως πηγή της ιστορίας και ως καθρέφτης της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής δομής αυτού του ένδοξου και ιστορικού τόπου .

Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να παρουσιάσει και η Σπάρτη σε διεθνές και τοπικό επίπεδο ένα μουσείο αντάξιο του ονόματός της και της ιστορίας της».