Κατάρτιση ειδικού κανονισμού λιμένος, που να προβλέπει απαραίτητα τις προϋποθέσεις και τους όρους αγκυροβολίας πλοίων στον όρμο των Βατίκων, λαμβάνοντας υπόψιν τα οικοσυστήματα του θαλασσίου χώρου του λιμένα και της γειτονικής παράκτιας χερσαίας ζώνης, ή την απαγόρευση της αγκυροβολίας των πλοίων ως παράνομη, ζητά ο δήμαρχος Μονεμβάσιας Ηρακλής Τριχείλης από το Λιμεναρχείο Νεάπολης.

Ο δήμαρχος Μονεμβάσιας ζητά από τον Λιμενάρχη, στην περίπτωση που καταρτίσει ειδικό κανονισμό λιμένα, αυτό να γίνει σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και το Λιμενικό Ταμείο, δεδομένου ότι υφίσταται ευρύτατη οικιστική περιοχή καθώς και άλλες συνιστώσες στον υποθαλάσσιο και παράκτιο χώρο, που αποτελούν έννομα αγαθά και χρήζουν προστασίας. "Η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, στην οποία αφορά το θέμα της αγκυροβολίας των πλοίων, αποτελεί όραμα και κεντρικό άξονα της Δημοτικής Αρχής", επισημαίνει ο δήμαρχος.

Με επιστολή προς τον Λιμενάρχη και όλους τους αρμοδίους, ο Ηρακλής Τραχείλης τοποθετείται συνολικά, σχετικά με το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά την ανεξέλεγκτη αγκυροβολία φορτηγών πλοίων στον όρμο των Βατίκων.

"Κύριε Λιμενάρχα,
Μετά από συναντήσεις και έγγραφες οχλήσεις μου σχετικά με το θέμα της αγκυροβολίας των φορτηγών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου των Βατίκων, έχω λάβει ως απάντηση από την υπηρεσία σας ότι δεν απαγορεύεται η αγκυροβολία των πλοίων.

Μετά από έρευνα σχετικά με το νομικό πλαίσιο της αγκυροβολίας των πλοίων σε θαλάσσια περιοχή προέκυψαν τα εξής:
Ο Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου στο γ΄ μέρος αυτού που φέρει το τίτλο «αστυνομία λιμένων και παραλίων» (άρθρο 136 επ. ) προσδιορίζει τις γενικές «αρμοδιότητες Διοικητικής Αστυνομίας» των λιμενικών Αρχών (άρθρο 141), ρυθμίζει συναφή θέματα σε σχέση με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των Αρχών αυτών (άρθρα 142-155), παρέχει νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση «αστυνομικών διατάξεων» (άρθρο 156) και προβλέπει κυρώσεις κατά των παραβατών» των διατάξεων αυτών (άρθρο 157). Ειδικότερα το άρθρο 141 του Κ.Δ.Ν.Δ. ορίζει ότι «Αι Λιμενικαί Αρχαί, εν τη ενασκήσει της αστυνομικής αρμοδιότητος: α. Ρυθμίζουν την κίνησιν, την στάθμευσιν , την μεθόρμισιν και την αγκυροβολίαν, την ασφάλειαν, την υγιεινήν, καθαριότηταν και την τάξιν εν τη περιφερεία των…. β….», το άρθρο 156 του ιδίου κώδικα , όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 του ν. 1940/1991 ορίζει ότι: «για την άσκηση των αρμοδιοτήτων Διοικητικής Αστυνομίας των Λιμενικών Αρχών εκδίδονται αστυνομικές διατάξεις με τον τύπο των γενικών και ειδικών κανονισμών λιμένων, ως εξής:

α. Οι γενικοί κανονισμοί λιμένων που ρυθμίζουν κοινά για όλες τις Λιμενικές Αρχές θέματα, εκδίδονται από τον Αρχηγό του Λιμενικού ΢ώματος , εγκρίνονται από τον Υπουργό και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύουν στις περιοχές ευθύνης όλων των Λιμενικών Αρχών της Χώρας.

β. Οι ειδικοί κανονισμοί λιμένων, που ρυθμίζουν τα σχετικά με τις ιδιομορφίες του κάθε λιμένα θέματα που δεν ρυθμίζονται από τον γενικό κανονισμό λιμένα, εκδίδονται από τις οικείες Λιμενικές Αρχές και μετά από γνώμη του Νομάρχη, εγκρίνονται από τον Τπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι ειδικοί κανονισμοί λιμένος ισχύουν μόνον στη περιοχή ευθύνης της Λιμενικής Αρχής, που τους εκδίδει.

Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι ο βάσει αυτών εκδιδόμενος ειδικός κανονισμός επιβάλλεται να προβλέπει και τις προϋποθέσεις και τους όρους αγκυροβολίας πλοίων στον οικείο θαλάσσιο χώρο, μη αποκειμένης της θεσπίσεως περί τούτου ρυθμίσεως στην ευχέρεια της κανονιστικώς δρώσης Διοικήσεως. Κατά τη θέσπιση δε των σχετικών κανόνων και τη διαμόρφωση του περιεχομένου της ρυθμίσεως η Διοίκηση οφείλει να λαμβάνει πρόνοια για τα συνταγματικώς προστατευόμενα έννομα αγαθά, ιδίως για το περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί, κατά το άρθρο 24 παρ. 1 εδαφ. α΄ του ΢υντάγματος, «υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός». Ειδικότερα, εφ όσον κατά κοινή πείρα, η αγκυροβολία πλοίων μπορεί να παραβλάπτει τα οικοσυστήματα του θαλασσίου χώρου του λιμένα και της γειτονικής παράκτιας χερσαίας ζώνης, ιδίως εάν η τελευταία έχει και οικιστικό χαρακτήρα και να παρεμποδίζει άλλες δραστηριότητες (αλιεία, κολύμβηση κ.λ.π), η εγκυμονεί κινδύνους, ο ειδικός κανονισμός λιμένα επιβάλλεται να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και ρύθμιση αποσκοπούσα στη προστασία των οικοσυστημάτων αυτών και των λοιπών εννόμων αγαθών (ΣτΕ 3048/1980). Η ρύθμιση αυτή, μπορεί, ενδεχομένως να προβλέπει και ζώνες εντός του θαλασσίου χώρου όπου απαγορεύεται απολύτως η αγκυροβολία πλοίων. Ειδικός κανονισμός λιμένος που δεν περιλαμβάνει τέτοια ρύθμιση, είναι παράνομος. Μέχρι δε τη θέσπιση τέτοιας ρυθμίσεως, η συστηματική αγκυροβολία πλοίων στο λιμένα απαγορεύεται, τη τήρηση δε του απαγορευτικού αυτού κανόνα οφείλουν να επιβάλλουν οι λιμενικές Αρχές, λαμβάνοντας κατ ενάσκηση των αρμοδιοτήτων που τους παρέχει του άρθρο 141 Κ.Δ.Ν.Δ., τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής η επιβάλλοντας τη διακοπή κάθε παράνομης αγκυροβολία πλοίου, με τη διατύπωση αντίστοιχου περιεχομένου διαταγών. Σο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί ειδικός κανονισμός για θαλάσσια περιοχή, η οποία χρησιμοποιείται από πολλών ετών για την αγκυροβολία πλοίων, ουδόλως μεταβάλλει τα παραπάνω.
Ακριβής για όλα τα παραπάνω είναι η απόφαση του ΢τΕ 1081/2007 (τμήμα Δ).

Κατόπιν τούτων προκύπτει ότι η αγκυροβολία των πλοίων στη θαλάσσια περιοχή των Βατίκων που είναι συστηματική, δεν είναι νόμιμη.
Για τη ρύθμιση του παραπάνω θέματος, για το οποίο απαιτείται οπωσδήποτε άμεση επίλυση, θα πρέπει είτε να προχωρήσετε στη κατάρτιση ειδικού κανονισμού λιμένος με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη *διαδεχθέντος τον Νομάρχη που ορίζει ο νόμος+ που να προβλέπει απαραίτητα τις προϋποθέσεις και τους όρους αγκυροβολίας πλοίων στο παραπάνω θαλάσσιο χώρο, λαμβάνοντας υπόψιν σας τα οικοσυστήματα του θαλασσίου χώρου του λιμένα και της γειτονικής παράκτιας χερσαίας ζώνης, είτε να απαγορεύσετε την αγκυροβολία των πλοίων, ως παράνομη.
΢ε περίπτωση που καταρτίσετε ειδικό κανονισμό λιμένα θα θέλαμε οπωσδήποτε τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και το Λιμενικό Σαμείο, δεδομένου ότι υφίσταται ευρύτατη οικιστική περιοχή καθώς και άλλες συνιστώσες στον υποθαλάσσιο και παράκτιο χώρο, που αποτελούν έννομα αγαθά και χρήζουν προστασίας. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, στην οποία αφορά το θέμα της αγκυροβολίας των πλοίων, αποτελεί όραμα και κεντρικό άξονα της Δημοτικής Αρχής."