Γιατί δεν πρόβαλε ο Μάνεσης και ο Alpha την Αρχαία Πελλάνα;
ΣΠΑΡΤΗ. Τον Φεβρουάριο επισκέφθηκε τη Λακωνία ο δημοσιογράφος Νίκος Μάνεσης. Στόχος της εκπομπής του «60’ Ελλάδα» ήταν να δείξει τα χωριά του Ταϋγέτου και μάλιστα τον Αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας.
Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής όχι μόνο προετοιμάστηκε για την προβολή του Βασιλικού Νεκροταφείου στην Πελλάνα αλλά προηγουμένως ζήτησε από τους ντόπιους όλα τα στοιχεία που μπορεί να είχαν (φωτογραφίες και video).
Την ίδια στιγμή ο Δήμος Σπάρτης προετοίμαζε για τον δημοσιογράφο και την ομάδα του τσιμπούσι, όχι βέβαια στην Πελλάνα αλλά στην Λογγάστρα… Αρχικά αυτή η μετατόπιση του ενδιαφέροντος κίνησε μόνο την περιέργεια αλλά όταν είδαμε την εκπομπή καταλάβαμε τι μπορεί να είχε γίνει…
Ο Μάνεσης έπρεπε πάση θυσία να απομακρυνθεί από την Πελλάνα, ει δυνατόν να μην πατήσει το πόδι του στον ιστορικό αυτό χώρο… Και αυτό έγινε!
Ωστόσο, όπως είχε ήδη προγραμματιστεί από την παραγωγή, το συνεργείο του Alpha από τα ξημερώματα άρχισε να τραβά το χωριό της Πελλάνας, το Ανάκτορο και πλησίασε… και το Νεκροταφείο των Βασιλικών λαξευτών τάφων.
Εκεί λοιπόν διαδραματίστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα σκηνή που σήμερα το notospress.gr σας αποκαλύπτει! Μια σκηνή που «έχασε» δυστυχώς ο Νίκος Μάνεσης…
Στην πύλη της περίφραξης βρίσκονται αρχαιολόγοι του Δημοσίου και ο εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης, αντιδήμαρχος Β. Νικολακάκης. Σε μικρή απόσταση πολίτες της Πελλάνας δίνουν πληροφορίες για την κατάχωση των τάφων και την απόπειρα σύλησής τους πιστεύοντας ότι τα στοιχεία θα προβληθούν στην εκπομπή.
Οι αρχαίοι τάφοι βρίσκονται σε ιδιοκτησία συμπολίτη που ακόμα δεν έχει αποζημιωθεί για απαλλοτρίωση. Ο ιδιοκτήτης της γης, Νίκος Μπακής, επιχειρεί να μπει στην ιδιοκτησία του και μαζί του το συνεργείο της εκπομπής.
Εκείνη τη στιγμή για λόγους που θα πρέπει να εξηγήσουν στους Λάκωνες οι αρχαιολόγοι δεν αφήνουν και βγάζουν έξω τον ιδιοκτήτη. Το συνεργείο μετά από αυτή την εξέλιξη δεν μπορεί να τραβήξει το μοναδικό τοπίο των λαξευτών τάφων γιατί δεν υπάρχει η άδεια από τη Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Το ερώτημα πλέον είναι σαφές: Γιατί αυτή η απόλυτη στάση; Υπάρχει κάποιος που θέλει να «εξαφανίσει» την Αρχαία Πελλάνα από τον χάρτη; Ποιός και γιατί θέλει να κρατήσει «θαμμένη» την ιστορία και τα ευρήματα που αποκάλυψε ο Αρχαιολόγος Σπυρόπολουλος; Γιατί πρέπει να χάνονται αυτές οι ευκαιρίες προβολής; Είναι ολοκληρωμένη η εικόνα προβολής των Βορείων Δήμων χωρίς την Ομηρική Λακεδαίμονα; Ποιοί είναι αυτοί που εξυπηρετούν αυτούς τους στόχους είτε έμμεσης είτε άμεσης απόκρυψης του Αρχαιολογικού χώρου ακόμα και όταν καταφθάνουν τηλεοπτικά συνεργεία από την Αθήνα;
Έτσι προασπίζουμε και προβάλουμε το πολιτισμικό μας απόθεμα; Δεν θα έπρεπε ο Δήμος να φροντίζει για την προβολή των μοναδικών αυτών χώρων ώστε να μην δημιουργούνται εμπλοκές και να μην υπάρχουν προσκόμματα;
Γιατί η εκπομπή του Νίκου Μάνεση δεν έκανε καμία αναφορά στην Πελλάνα; Σαν να μην υπήρχε στον χάρτη, τη στιγμή που ο ίδιος δημοσιογράφος έφθασε μέχρι το Ξηροκάμπι και τη Λογγάστρα για ψητά αρνιά και οινοποσίες… Αυτή είναι η Σπάρτη που θέλουμε να δείξουμε;
Δείτε τι μας γράφουν συμπολίτες:
«Η εκπομπή 60 λεπτά Ελλάδα του Νίκου Μάνεση, ταξίδευσε στους βόρειους δήμους Λακωνίας. Ενώ περιμέναμε ότι θα προβάλλει τα αξιοθέατα των βορείων δήμων προς όφελος της περιοχής και γενικότερα της Λακωνίας, είδαμε το αντίθετο: στημένο ντοκιμαντέρ. Δεν είδαμε τα αξιοθέατα των βορείων δήμων, κάτι που θα βοηθούσε στην προβολή και στην διαφήμιση, ώστε να προσελκύσουμε επισκέπτες και τουρίστες.. Είδαμε εξτρίμ σπορ στο Γεωργίτσι και στο Καστόρι, κάτι το οποίο είναι στημένο και δεν είναι σε καμία περίπτωση καθημερινό φαινόμενο, αλλά σπάνιο γεγονός, το οποίο συμβαίνει μία φορά τον χρόνο. Εάν αυτοί που έστησαν όλα αυτά, σε συνεργασία με τον κ. Μάνεση, τους ενδιέφερε πραγματικά η προβολή και διαφήμιση των βορείων δήμων, θα προέβαλαν τα αξιοθέατα της περιοχής και όχι τα ανύπαρκτα εξτρίμ σπορ, που δεν αποτελούν καθημερινότητα, αλλά σπάνιο γεγονός. Θα έπρεπε να προβάλλουν τα αρχαία της Πελλάνας, το ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου κατασκευής το έτος 1619, την καστροπολιτεία και το θέατρο Σπαντίδου, το καστανοδάσος Γεωργιτσίου, τους ιστορικούς βυζαντινούς ναούς Αγόριανης και Λογκανίκου κ.α.»
Γ. Κυριακοπούλου, Α. Μηνακάκη.
Δείτε στις φωτογραφίες το συνεργείο του Alpha στην Πελλάνα όπου μάλιστα ένας Πελλανιώτης, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Πελλάνας, ο κ. Κ. Σγούρδας, δίνει για πρώτη φορά υλικό και συνέντευξη για την επιχείρηση κατάχωσης του αρχαίου τάφου… Αυτά δεν τα είδαμε ποτέ στην τηλεόραση. Γιατί;
[Το notospress.gr μετα τα παραπάνω θα επιχειρήσει, άμεσα, να φωτίσει όσο περισσότερο μπορεί την υπόθεση της Αρχαίας Πελλάνας, παρουσιάζοντας συνεντεύξεις και σπάνιο υλικό που έχουν «τραβήξει» πολίτες όλα αυτά τα χρόνια. Θα αποκαλύψει το ρόλο κάθε εμπλεκόμενου στην προσπάθεια απόκρυψης του Αρχαιολογικού χώρου της Ομηρικής Λακεδαίμονος. Όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα, θα πρέπει να παρακολουθήσουν το notospress.gr το επόμενο διάστημα.]