Αρσένης, Ψυχογιός και Δαμανάκη αναζήτησαν τη σωτηρία των δελφινιών
Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη πραγματοποιήθηκε διήμεριδα με θέμα την προστασία των κητωδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της επιστήμης, της πολιτικής που χαράσσεται και της εφαρμογής της. Στην διημερίδα συμμετείχαν η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων Μαρία Δαμανάκη, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρλ Φάλκενμπεργκ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός και διακεκριμένοι επιστήμονες.
Την πρώτη ημέρα προβλήθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη, με καταγωγή απο τη Σελλασία Λακωνίας, Λούι Ψυχογιού The Cove - ο Όρμος. Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με παρέμβαση της Επιτρόπου Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά το περιεχόμενο της Ανακοίνωσης σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα κητοειδών κατά την αλιεία. Βάσει της Ανακοίνωσης η περιπίπτουσα αλίευση κητωδών παραμένει σημαντικό πρόβλημα, κυρίως στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα όπου η έλλειψη επιστημονικών δεδομένων καθιστά την εκτίμηση του πληθυσμού των κητωδών και του μεγέθους των περιπιπτόντων αλιευμάτων αδύνατη. Η Επίτροπος τόνισε επίσης ότι περισσότερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην συνεργασία με τα Κράτη Μέλη ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή του κανονισμού και των αναγκαίων μέτρων επιτήρησης καθώς και στην ανάγκη της εφαρμογής της οικοσυστημικής προσέγγισης στην επικείμενη αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός έκανε μια συγκινητική παρέμβαση τονίζοντας ότι "με τις αλιευτικές μας επιδοτήσεις ουσιαστικά χρηματοδοτούμε την εξαφάνιση ειδών, δίνοντας συνέχεια σε οικολογικά και οικονομικά μη βιώσιμες πρακτικές. Έχουμε χρέος να σκεφτούμε της επόμενες γενιές και να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και καταναλώνουμε χωρίς μέτρο". Τέλος ο ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρλ Φάλκενμπεργκ τόνισε την ανάγκη του καθορισμού και της σωστής διαχείρισης θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που παίζουν ζωτικό ρόλο στην προστασία των κητωδών.
Με αφορμή την ημερίδα ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Γίνεται προφανές αν και υπάρχουν πολιτικές για την προστασία της θαλάσσιας ζωής αυτές δεν εφαρμόζονται. Ως αποτέλεσμα τα αποθέματα ψαριών καταρρέουν. Έχουμε φάει τα ψάρια των ωκεανών. Τόσο οι άνθρωποι που εξαρτώνται από την αλιεία όσο και τα δελφίνια, οι φώκιες και οι χελώνες πεινάνε και απειλούνται. Πρέπει να πάρουμε μέτρα άμεσα. Το μόνο που φαίνεται να έχει αποτέλεσμα είναι η οριοθέτηση πολλών, διάσπαρτων περιοχών απαγορευσης της αλιείας με βάση τα επιστημονικά στοιχεία και σε συνεργασία με τους ψαράδες. Χώρων πολλαπλασιασμού των αλιευμάτων, χώρων όπου μπορούν να τραφούν τα δελφίνια, οι φώκιες και οι χελώνες χωρίς τη παρουσία του ανθρώπου. Γύρω από αυτές τις περιοχές οι ψαράδες θα μπορούν να αλιεύουν με λιγότερη προσπάθεια περισσότερα ψάρια.
Κάποιοι πιστεύουν ότι στη βαθιά κρίση που βιώνει η χώρα μας αυτά τα ζητήματα είναι θέματα πολυτελείας. Πιστεύω βαθιά ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για να βοηθήσουμε τη χώρα μας είναι να κάνουμε σωστά τη δουλεία μας ο καθένας στο τομέα του."