Ο Βαλιώτης στηρίζει τον Αλεξάκο στις επιλογές για την Τουριστική Ανάπτυξη!
Με εμμονές σε προσωπικές αντιπαραθέσεις που ναρκωθετούν την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Σπάρτης διεξήχθη η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβου΄λιο για την έγκριση του προγράμματος προβολής.
ΣΠΑΡΤΗ. To θέμα της Τουριστικής Προβολής του Δήμου κλήθηκαν να συζητήσουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης την Τετάρτη 18/1/17, ως πρώτο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, το οποίο εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Χρήστος Αλεξάκος. Από την πρώτη στιγμή διεφάνη η τάση από τις Παρατάξεις Αργειτάκου και Κουμουνδούρου να αμφισβητηθεί εν γένει το έργο της Επιτροπής και ο ρόλος του προέδρου.
Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης οι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο ήταν εκτός θέματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολύ λίγα σημεία της Τουριστικής Προβολής συζητήθηκαν. Ο διάλογος, με εντάσεις και χαρακτηρισμούς αναλώθηκε στη λειτουργία της Επιτροπής και όχι στο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης. Όλη η συζήτηση έγινε υπο τη σκιά τριών επιστολών διαμαρτυρίας και αντίθεσης στο έργο Αλεξάκου.
Κατά την εισήγηση ο κ. Αλεξάκος ευχαρίστησε την Δημοτική Αρχή που για 26 μήνες και 14 Συνεδριάσεις του έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθεί με την υπόθεση του Τουρισμού στον Δήμο Σπάρτης. Ανέφερε ότι «αυτή η πρώτη περίοδος αφιερώθηκε στην δημιουργία υποδομής και απόκτησης δεδομένων και η αυτή που αρχίζει είναι της εφαρμογής και του ορατού έργου». Στάθηκε σε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχει ποσοτική βελτίωση τόσο στις επισκέψεις τουριστών όσο και στις διανυκτερεύσεις.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: « Η πρότασή μας στην Επιτροπή είναι αποτέλεσμα σύνθεσης. Έγινε μια σημαντική έρευνα από το Γραφείο Τουρισμό για το προφίλ των επισκεπτών της Σπάρτης. Αξιολογήσαμε και αξιοποιούμε τα στοιχεία και ταυτόχρονα αποκτούμε τεχνογνωσία με την συμμετοχή μας στις εκθέσεις του κλάδου»
Σαφής ήταν η αποδοχή και η στήριξη από τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη ο οποίος λαβών το λόγο εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στην Επιτροπή, στον πρόεδρο Χρήστο Αλεξάκο και στον υπεύθυνο του Γραφείου Τουρισμού Χρήστο Μητράκο. «Δημιουργήσαμε μια Επιτροπή έξω από τους διαχωρισμούς των Παρατάξεων, που αντιμετωπίζει μεν δυσκολίες αλλά έκανε έργο» ανέφερε και στάθηκε σε αρκετά στατιστικά στοιχεία της έρευνας του Γραφείου Τουρισμού σύμφωνα με τα οποία οι επισκέπτες αναγνωρίζουν την αυθεντική φιλοξενία των Σπαρτιατών, προτιμούν τον Μυστρά και δεν μένουν πάνω από δύο ημέρες στην πόλη.
Σημείο αντιπαράθεσης και τριβής τόσο μέσα στην Επιτροπή Τουρισμού όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτέλεσαν: η πρόταση για πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού στον Ταύγετο (που αφορούσε το θέμα της Ημερήσιας) και η εν γένει λειτουργία της Επιτροπής (που ήταν συζήτηση εκτός θέματος).
Το μονοπάτι
Πρόκειται για την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής να ανατεθεί σε Συνομοσπονδία της Ευρώπης η πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού (όχι ορειβατικού) στην Ταύγετο προκειμένου να αποκτήσει κοινό άνω των 3.000.000 πεζοπόρων που είναι μέλη της Συνομοσπονδίας αλλά και να προβληθεί ανάλογα κατοχυρώνοντας θέση στον Παγκόσμιο χάρτη Πεζοπορίας. Είναι η δεύτερη φορά που αντιδρούν μέλη της Επιτροπής, όπως ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας άλλη άποψη. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ο Π. Κουμουνδούρος αμφισβήτησε την εγκυρότητα του φορέα Πιστοποίησης του μονοπατιού.
Ο Δήμαρχος Σπάρτης ανέφερε σχετικά ότι πρόκειται για μελέτη 15.000€ για ένα έργο που πρέπει να προχωρήσει. Κάλεσε μάλιστα τον Ορειβατικό Σύλλογο να συμβάλει ώστε να υλοποιηθεί η πιστοποίηση του μονοπατιού για να γίνει η ανάλογη προβολή και στη συνέχεια η προσέλκυση πεζοπόρων.
Η λειτουργία
Σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Τουρισμού συνεχείς ήταν οι αναφορές του Στ. Αργειτάκου ο οποίος έκανε λόγο για επιστολές μελών που αν και έχουν αποσταλεί στο προεδρείο δεν αναγνώστηκαν. Ανέφερε ότι πρόκειται για 3 επιστολές των Γ. Γιαξόγλου, Β. Γεωργιάδη και Γ. Ζαχαράκη που αναφέρονται στην κακή λειτουργία της Επιτροπής και του προέδρου και στην διαφωνία τους στην στρατηγική και ορισμένες αποφάσεις.
Ο κ. Αργειτάκος ανέφερε: « Η Επιτροπή δεν συνεδριάζει, έχει απαξιωθεί. Το πρόγραμμα προβολής ήρθε στο Συμβούλιο χωρίς εισήγηση της Επιτροπής. Η Επιτροπή δεν έχει σταθερή ημέρα και ώρα συνεδρίασης…» Κάλεσε μάλιστα τον Δήμαρχο να επιληφθεί του προβλήματος προτείνοντας αναβολή του θέματος προκειμένου να συζητηθούν και άλλες προτάσεις όπως αυτή του Γ. Γιαξόγλου.
Η απάντηση Βαλιώτη ήταν άμεση: «Το θέμα δεν πρέπει να αναβληθεί… Η Επιτροπή αποδίδει έργο. Δεν θα κάνουμε Επιτροπή των Παρατάξεων… Υπάρχουν προτάσεις για βελτίωση της λειτουργίας της αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παράγει έργο. Πρέπει να προχωρήσουμε. Το μονοπάτι θα μας φέρει σε επαφή με 3 εκατ. πεζοπόρους!»
Το λόγο πήρε και ο Παν. Κουμουνδούρος (ΑΝΑΣΑ) αναφέροντας ότι δέχεται παράπονα από πρόσωπα και φορείς για τη λειτουργία της Επιτροπής. Είπε «όχι» στην Πιστοποίηση του Μονοπατιού από τον προτεινόμενο φορέα, ανέφερε ότι η υπόθεση της Τουριστικής ανάπτυξης θέλει συζήτηση και πρότεινε και άλλες διεξόδους όπως για παράδειγμα τη δημιουργία πάρκων και μονοπατιών με περιεχόμενο τα αρωματικά βότανα και φυτά της περιοχής.
Το λόγο πήρε και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Β. Σκρουμπέλος περιγράφοντας το κεφάλαιο Τουρισμός στον Δήμο Σπάρτης σαν «ένα ωραίο πάζλ στο οποίο απομένουν ακόμα να μπουν στη θέση τους πολλά κομμάτια. Υπάρχει πρόταση και προσανατολισμός αλλά χρειάζεται να μπει τάξη και να γίνει νοικοκύρεμα» είπε.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Γ. Καρμοίρης, σύμβουλος της Παράταξης Αργειτάκου, καυτηρίασε τη κακή λειτουργία της Επιτροπής αναφέροντας ότι υπάρχουν επιστολές μελών της και διαμαρτυρίες που προβληματίζουν. «Πρόκειται για μια Επιτροπή όπου δεν τηρούνται πρακτικά και δεν ξέρουμε αν υπάρχει πάντα απαρτία. Το γραφείο Τουρισμού παίρνει άριστα, όχι όμως και η Επιτροπή». Μάλιστα επιχείρησε να διαβάσει την επιστολή Γεωργιάδη.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αλ. Βουνάσης ανέφερε: « Θέλουμε αύξηση τουριστών. Υπάρχει υποδομή; Ο Δήμος, πόσο έχει αλλάξει την εικόνα της πόλης; Δεν έχουμε ένα ξεναγό. Δεν έχουμε τουριστικά περίπτερα. Ας λύσουμε τα μικρά και ας πάμε μετά και στα μεγάλα. Μην ξεχνάτε, αύξηση τουρισμού έχουμε αλλά από την αύξηση πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι…»
Η συζήτηση άρχισε να ολοκληρώνεται με τον Χρ. Αλεξάκο να αναφέρει:
« Η Ομοσπονδία πιστοποίησης που αμφισβητείται έχει έργο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άλλωστε ο Ορειβατικός είναι μέλος της [παρενέβη Κουμουνδούρος ότι οι Ορειβάτες έχουν καταγγείλει της Ομοσπονδία]. Το Μαίναλον πήρε πιστοποίηση και θέλουμε να ενώσουμε Μαίναλο και Ταύγετο. Όταν λέτε ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί τι εννοείτε… Εξηγήστε. Μήπως επειδή οι ώρες και οι μέρες συνεδρίασης δεν αρέσουν σε κάποιους..; Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις δεν είναι απαραίτητα κακό. Μην βλέπετε αυτά, δείτε το έργο. Αλλά πώς να το δείτε κύριε Αργειτάκο όταν η εκπρόσωπός σας στα δύο χρόνια έχει έρθει μόνον 3 φορές (τη δικαιολογώ ) αλλά και ο αναπληρωματικός της είναι άφαντος… Η παρουσία σας είναι μηδενική. Είναι ολοφάνερη η προσπάθειά σας να αποδομήσετε το έργο της Επιτροπής. Θέλετε όμως να έχετε και γνώμη… Κύριε Αργειτάκο δεν δικαιούστε να μιλάτε για Τουρισμό. Μεταφέρετε συζητήσεις ιδιωτικές στο Συμβούλιο, αναφέρεστε σε κακή λειτουργία και επιστολές χωρίς να γνωρίζετε. Αυτή την «ηθική» δεν την καταλαβαίνω. Η επιστολή Γιαξόγλου αφορούσε σε ένα σχέδιο. Του ζητήσαμε εγγράφως τις προτάσεις του. Το 90% των προτάσεων του Β. Γεωργιάδη έχει περάσει στο εισηγητικό Πρόγραμμα της Επιτροπής. Μόνον το θέμα της Πιστοποίησης Μονοπατιού δεν κατάφερε να σταματήσει… Μας κατηγορείτε ότι το πρώτο 4μηνο του 2016 αδρανήσαμε. Δεν είχε δοθεί έγκριση από το Υπουργείο…
Αναφέρατε ότι δεν τηρούνται πρακτικά. Μια γνωμοδοτική Επιτροπή γιατί πρέπει να ελέγχεται γι αυτό όταν ακόμα και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου δεν τηρούν πρακτικά. Προσέξτε γιατί όσα λέτε σας εκθέτουν. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι εισηγητικός, δεν σημαίνει ότι οι εισηγήσεις πρέπει και να εφαρμόζονται. Έχουμε προβλήματα, θεωρώ ότι η Επιτροπή είναι πολυμελής. Οι φορείς που εκπροσωπούνται δεν συμμετέχουν. Υπάρχουν διαφωνίες. Δικές μου προτάσεις δεν έχουν περάσει στην Επιτροπή. Παλεύουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Με ψηφίσατε για πρόεδρο κι εσείς κύριε Αργειτάκο. Ειδικά εσείς που είστε της αρχής «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα,,,» δεν δικαιούστε να μιλάτε».
Η απάντηση Αργειτάκου αφορούσε στην υποβάθμιση της ποιότητας της συζήτησης και του επιπέδου. «Η Επιτροπή λειτουργεί όπως βολεύει τον πρόεδρο. Έχετε πιάσει πάτο, δεν έχετε όριο…» είπε χαρακτηριστικά.
Ο αντιδήμαρχος κ. Αποστολάκος κάλεσε το σώμα να επανέλθει στο θέμα συζήτησης γιατί είχε ξεφύγει…
Τελικά ο Δήμαρχος ζήτησε την υπερψήφιση της εισήγησης Αλεξάκου λέγοντας:
« Προβλήματα υπάρχουν στην Επιτροπή. Ωστόσο δεν επηρεάζουν το έργο της. Η Επιτροπή δεν συνεδριάζει τακτικά αλλά όταν έχει θέμα και λόγο. Φαίνεται όμως ποιες παρατάξεις έχουν άποψη και θέση για τον Τουρισμό. Παραβλέπουν κάποιοι το σχέδιο και την προοπτική για μελέτες και κολλάνε στο Μονοπάτι και στις 15.000€. Θα βγούμε ανοικτά, λοιπόν, και θα ζητήσουμε από κάθε αρμόδιο φορέα και εταιρεία να συμμετέχει στην πιστοποίηση αρκεί να αποφέρει τουριστικά οφέλη στον Δήμο… Οι επιχειρηματίες του Τουρισμού που είναι; Πρέπει να συμμετέχουν και να συμβάλουν στο θέμα της προβολής και κυρίως να συμμετέχουν στις Επιτροπές που λειτουργούν για τον Τουρισμό.»
Η εισήγηση Αλεξάκου πέρασε κατά πλειοψηφία με τη διαγραφή της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας απο την πρόταση πιστοποίησης.
Ωστόσο φανερή ήταν η εσωστρέφεια και η αντιπαλότητα που αποτελεί τροχοπέδη σε ένα φορέα που πρέπει στην κυριολεξία να προχωρά μπροστά και να ανοίγει δρόμους. Ο Δήμος Σπάρτης τελικά υστερεί, διαχρονικά, στην τουριστική πολιτική. Δεν αξιοποιεί ούτε τα συγκριτικά πλεονεκ΄τηματα ούτε το έμψυχο υλικό σε θέσεις κλειδιά. Την ώρα που η Ελλάδα καλπάζει, η Πελοπόννησος αναπτύσσεται, η Μεσσηνία, η Αρκαδία και τα Κύθηρα έχουν σχέδιο και όραμα, η Μονεμβάσια, η Ελαφόνησος και η Μάνη μεσουρανούν η Σπάρτη «τρώει τις σάρκες της»…