Όσιος Νίκων ο «Μετανοεῖτε», o πολιούχος της Σπάρτης
Στις 26 Νοεμβρίου κάθε έτους εορτάζεται η μνήμη του Οσίου Νίκωνος. Ο πολιούχος της Σπάρτης λόγω της επίμονης διδασκαλίας του για μετάνοια ονομάζεται ¨οσιος Νίκων ο «Μετανοείται»
Η εορτή του είναι σταθερή και εορτάζεται στον Ιερό Ναό του στο κέντρο της Σπάρτης. Εκοιμήθη το 998 μ. Χ.
ΣΠΑΡΤΗ. Με λαμπρότητα η πόλη της Σπάρτης και η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης εορτάζει κάθε χρόνο την μνήμη του Οσίου Νίκωνος, πολιούχου της Σπάρτης. Πλήθος πιστών συρρέουν την παραμονή και ανήμερα στον Ιερό Ναό του Οσίου στο κέντρο της πόλης ενώ Μητροπολίτες από άλλες Μητροπόλεις, και ενίοτε και Αρχιεπίσκοποι τιμούν τον Αγιο με συμπροσευχή. Το 1998 εορτάστηκαν τα 1000 χρόνια από την κοίμηση του Οσίου. Το 2017 τιμά με την παρουσία του τον Όσιο, τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο και την πόλη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και τρείς ακόμα Μητροπολίτες.
>> Δείτε απο το notoslive τη Λιτανεία της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος στην κ. πλατεία της Σπάρτης
Ο Όσιος Νίκων
Ο Όσιος Νίκων γεννήθηκε μεταξύ των ετών 920 - 925 μ.Χ. Καταγόταν από τον Πολεμωνιακό Πόντο και ήταν γιος μεγιστάνα.
Νέος ακόμα άφησε το πατρικό του σπίτι και μόνασε. Επειδή δε τον διέκρινε Ιερός ζήλος και μεγάλο χάρισμα διδακτικότητας, γύρισε όλη την Ανατολή σαν απεσταλμένος της Μονής του κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και επαναλάμβανε τη φωνή, που αντήχησε πρώτα στην έρημο της Ιουδαίας και κοντά στις όχθες του Ιορδάνη: «Μετανοεῖτε».
Κατόπιν ο όσιος Νικών πήγε στην Κρήτη, όπου παρέμεινε διδάσκοντας για 20 χρόνια. Από κει πήγε στην Πελοπόννησο, όπου κατέληξε στην πόλη των Λακώνων. Εκεί κήρυξε, έκανε διάφορα θαύματα και έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Η ηθική επιρροή του στους κατοίκους, υπήρξε μεγάλη. Και στη χώρα αυτή, που αγάπησε περισσότερο και από την πατρίδα του, άφησε την τελευταία του πνοή το έτος 998 μ.Χ.
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι ο Όσιος Νίκων επισκέφτηκε και την Εύβοια. Εκεί ασχολήθηκε, όπως έπραττε παντού, με το κήρυγμα. Έλαβε αφορμή από το φαινόμενο της παλίρροιας και μίλησε «Περί της ρευστότητας και μεταβλητότητας του εγκοσμίου βίου και περί των ασταθών τρόπων των ακαταστάτων ανθρώπων». Τόπος από όπου εκήρυττε ήταν το υψηλό φρούριο του Ευρίπου (Χαλκίδος). Θαυματούργησε σώζοντας ένα παιδί που έπεσε από ψηλά από το φρούριο. Όλοι νόμιζαν ότι σκοτώθηκε. Όταν συνήλθε το παιδί είπε: Δεν σκοτώθηκα γιατί με κράτησε αυτός ο μοναχός που λέει «Μετανοείτε». Επίσης θεράπευσε μία δαιμονόπληκτη γυναίκα για τη θεραπεία της οποίας προσευχήθηκε δημόσια με τη συμμετοχή του λαού.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Θείας πίστεως.
Χαίρει ἔχουσα ἡ Λακεδαίμων, θείαν λάρνακα, τῶν σῶν λειψάνων, ἀναβρύουσαν πηγὰς τῶν ἰάσεων, καὶ διασώζουσαν πάντας ἐκ θλίψεων, τοὺς σοὶ προστρέχοντας Πάτερ ἐκ πίστεως. Νίκων Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. β’. Τὴν ὑπὲρ ἡμῶν πληρώσας.
Τὴν Ἀγγελικὴν μιμούμενος πολιτείαν, κόσμου τὰ τερπνὰ ὡς σκύβαλα ἐλογίσω, μετανοίας τὴν τρίβον δεικνύων ἡμῖν, θεοφόρε Νίκων Ὅσιε· διὰ τοῦτό σε γεραίρομεν, ἐκτελοῦντες νῦν τὴν μνήμην σου· ὑπάρχεις γὰρ ἀληθῶς, ἰαμάτων πηγή.