Στα Νιάτα Λακωνίας η αιχμή της βιολογικής κτηνοτροφίας
Η Λακωνία φημίζεται για την βιολογική κτηνοτροφία της αν και η συμβατική θεωρείται από τις ποιοτικότερες.
Πρόσφατα η εφημερίδα Realnews σε ειδικό αφιέρωμα στην βιολογική Πελοπόννησο παρουσίασε τον Παναγιώτη Κοσμά από τα Νιάτα Λακωνίας.
Γράφει η Δήμητρα Παπαχρήστου:
«Περπατήσαμε με τον Παναγιώτη Κοσμά ανάμεσα στο κοπάδι του, παρατηρήσαμε τη δουλειά του και τον ακούσαμε προσεκτικά καθώς μοιραζόταν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του μαζί μας. Τα 260 πρόβατα βόσκουν σε ελεύθερα βοσκοτόπια σε χαμομήλι, άγριο τριφύλλι και διάφορα αρωματικά βότανα του Πάρνωνα. Η διατροφή τους ολοκληρώνεται με ένα μείγμα τροφής το οποίο εμπεριέχει συστατικά που καλλιεργεί βιολογικά ο ίδιος : κριθάρι, βρώμη, αγριοαρακά, βίκο και σιτάρι. Με αυτό το συνδυασμό τροφής είναι σίγουρος για την ποιότητα της διατροφής τους.
«Τα γεννητούρια», μας λέει, «αρχίζουν τον Οκτώβρη και συνεχίζουν μέχρι τον Ιανουάριο. Ο μεγαλύτερος αριθμός παρατηρείται τον Νοέμβριο» Έτσι τα μικρά που γεννιούνται, πέραν του θηλασμού της μητέρας τους τρέφονται με τρυφερό χορτάρι του χειμώνα. Ό,τι καλύτερο, δηλαδή, για την ποιότητα και τη γεύση του γάλακτος που θα δώσουν αργότερα. Η παραγωγή γάλακτος δεν κρατά πάνω από 100 ημέρες τον χρόνο. Το κάθε ζώο δίνει 1,8 λίτρα γάλα κάθε ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι είναι 20 με 30% λιγότερο από το συμβατικό. Το άρμεγμα διαρκεί μία ώρα και γίνεται τρεις φορές την ημέρα: στις 8 το πρωί, στις 4 το μεσημέρι και στις 12 τα μεσάνυκτα. «Δεν επιτρέπεται να αρρωστήσω, δεν υπάρχει γιορτή ή αργία για μένα. Η προτεραιότητα μου είναι τα ζώα».
Θεωρεί τον επιπλέον μόχθο που καταβάλει καθήκον για να χαιρόμαστε το δικαίωμα που έχουμε ως καταναλωτές για ποιοτική και υγιεινή διατροφή. Κι όπως μιλάει αρπάζει το νεογέννητο, το παίρνει στην αγκαλιά του και φωτογραφίζονται μαζί σας οικογένεια:
Την παραγωγή του ο Παναγιώτης Κοσμά τη διαθέτει σε μεγάλη εταιρεία που παράγει βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί φέτα κ.α.
Σαν τον Παναγιώτη υπάρχουν δεκάδες κτηνοτρόφοι στη Λακωνία που διαθέτουν την παραγωγή τους είτε σε εταιρείες είτε σε Λάκωνες τυποποιητές και τυροκόμους.