Αργειτάκος κατά Αργυρόπουλου: Μια Δίκη που μας αφορά
Γράφει η Δρ. Ευγενία Βαθάκου*
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες (αρχής γενομένης την 22α Σεπτεμβρίου και κατόπιν στις 26 Σεπτεμβρίου για δεύτερη ημέρα και 3η συνεχιζόμενη δικαστική ημέρα στις 5 Οκτώβρη) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Σπάρτης γίνεται μια δίκη που μας αφορά. Ο Σταύρος Αργυρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και επιχειρηματίας κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση δια του τύπου από τον πρώην δήμαρχο Σταύρο Αργειτάκο. Το κείμενο του Σταύρου Αργυρόπουλου που δημοσιεύτηκε στον Λακωνικό Τύπο και για το οποίο δικάζεται αυτές τις μέρες αφορούσε στην διαχείριση των απορριμμάτων και περιλάμβανε μια σειρά (30 τον αριθμό) σχετικών ερωτημάτων που απηύθυνε στον τότε δήμαρχο (το κείμενο θα βρείτε και στον σύνδεσμο http://www.lakonikos.gr/arthra/item/110218-drimeia-kritiki-arguropoulou-se-argeitako-me-fonto-ta-aporrimmata30-erotimata-pou-perimenoun-apantiseis).
Προφανώς η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και σύντομα θα έχουμε και την απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, η δίκη αυτή καθαυτή ως γεγονός στην πόλη της Σπάρτης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και ανάλυσης για δύο σημαντικούς λόγους. Αφενός η συγκεκριμένη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση αποτελεί προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και στρέφεται κατά της ελευθερίας της έκφρασης. Αφετέρου, η δίκη αυτή αποτελεί τελικά την κορύφωση μιας σύγκρουσης ανάμεσα στο παλιό και στο νέο στην πόλη - όπου το νέο προτάσσει μια πολιτική κουλτούρα ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου και ενεργοποίησης του πολίτη με γνώση και διαφάνεια και το παλιό εμμένει σε μια γραφειοκρατική, στείρα και σκοταδιστική προσέγγιση των κοινών.
Ο κ. Αργειτάκος, αφού έχασε τις εκλογές, και ακριβώς 90 μέρες μετά την δημοσίευση του εν λόγω κειμένου (εξάντλησε το χρονικό περιθώριο που προέβλεπε ο νόμος) επέλεξε την δικαστική αρένα για να συγκρουστεί με τον κύριο Αργυρόπουλο. Δεν απάντησε ποτέ, ούτε μέχρι σήμερα, στα 30 ερωτήματα που του είχαν ευθέως τεθεί λίγες μέρες πριν τις εκλογές και αφορούν τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έπραξε ή παρέλειψε να πράξει ως Δήμαρχος και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά αποφάσισε αφού το σκέφτηκε 3 ολόκληρους μήνες, να εγκαλέσει τον συντάκτη του κειμένου και την εφημερίδα, ισχυριζόμενος ότι με το κείμενό του έθιξε την τιμή και την υπόληψή του. Σχετικά με την επιλογή του χρόνου και τις συνθήκες υπό τις οποίες υπεβλήθη η μήνυση, έχουν ειπωθεί αρκετά στην αίθουσα του δικαστηρίου και θα κριθούν από τους δικαστές.
Στο παρόν κείμενο θα σταθώ στην πολιτική διάσταση της δίκης. Γιατί στην πραγματικότητα μέσω αυτής της δίκης, επιχειρείται η εξόντωση ενός πολιτικού αντιπάλου και πέρα από το ατομικό επίπεδο, οι συνέπειες δυνητικά της ενέργειας αυτής είναι πολύ σημαντικές για την κοινωνία. Η μεταφορά του ζητήματος στο δικαστήριο αποπροσανατολίζει από το πραγματικό και φλέγον πρόβλημα που είναι βέβαια η διαχείριση των απορριμμάτων. Ο διάλογος δεν επικεντρώνεται στα καίρια ερωτήματα που έχουν τεθεί και αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο, το κόστος της ή εναλλακτικές δυνατότητες. Ο διάλογος επικεντρώνεται πλέον στην δικαστική διαμάχη και φευ (!) η πολιτική ζωή του τόπου αναλώνεται στα δικαστήρια και όχι στην δρομολόγηση καλύτερων λύσεων των σχετικών προβλημάτων. Αρκεί να ειπωθεί ότι η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται επί 3 ολόκληρες μέρες, σε διάρκεια 2 εβδομάδων. Αναλογισθείτε μόνο ότι σ' αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται 5 δικηγόροι, 3 δικαστές και το διοικητικό προσωπικό και βέβαια οι άνθρωποι που είναι στο εδώλιο: ο Σταύρος Αργυρόπουλος και η Χριστιάνα Χιώτη, από την εφημερίδα Λακωνικός Τύπος. Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν αφήσει τις δουλειές τους για να οργανώσουν την υπεράσπισή τους και ν' απολογηθούν, ο πρώτος γιατί τόλμησε να ζητήσει απαντήσεις από τον καθ' ύλην αρμόδιο ν' απαντήσει και η κα Χιώτη γιατί έδωσε βήμα στον διάλογο αυτό.
Και έρχομαι στο δεύτερο σημαντικό σημείο στο οποίο αναφέρθηκα στην εισαγωγή του κειμένου. Αν το νοσηρό αυτό κλίμα επικρατήσει θα είναι μια σημαντική ήττα για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που τάσσονται, όχι υπέρ του Σταύρου Αργυρόπουλου, αλλά υπέρ μιας πόλης που διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον μέσα από έναν διάλογο, ο οποίος θ' αναδείξει τις πιο κατάλληλες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ο κ. Αργυρόπουλος ενσαρκώνει το καινούριο στην πόλη.
Ως απλός πολίτης, τόλμησε ν' ασχοληθεί μ' ένα ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα λόγω των τεχνικών ζητημάτων που εμπερικλείει, του θεσμικού πλαισίου που διαρκώς μεταβάλλεται, αλλά και συμφερόντων που θίγει: το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Από το 2011 που άρχισε να ασχολείται με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει αφιερώσει άπειρες ώρες από τον χρόνο του σε ανοιχτές συζητήσεις σε δημόσιους χώρους αλλά και στα τοπικά ΜΜΕ, καταθέτοντας την άποψή του και αναλύοντας με υπομονή και επιμονή ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητά μας, την αειφόρο τοπική ανάπτυξη και τη δημοκρατία.
Τέλος, ο κ. Αργυρόπουλος έκανε πράξη τα όσα πρέσβευε: ανέπτυξε στη Λακωνία ένα μοντέλο κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλα μέρη της Ελλάδας (Τρίπολη, Καλαμάτα, Μύκονο, Καρδίτσα, Τήνο, Πάτρα), ενεργοποιώντας τη συζήτηση εντός και εκτός της χώρας σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Το εγχείρημα της Λακωνικής Βιοενεργειακής, μιας πολυμετοχικής εταιρίας διαχείρισης απορριμμάτων που συστάθηκε αρχικά με τη συνένωση 30 γνωστών πολιτών και σήμερα ξεπερνά τα 1000 μέλη είναι πρωτοποριακό.
Μπορεί κάποιος να διαφωνεί ενδεχομένως με την πρόταση του κ.Αργυρόπουλου, αλλά δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει ότι έχει συνεισφέρει στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και της πολιτικής κουλτούρας στον τόπο. Και επειδή επιτέλους πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η συνεχής επί 5 και πλέον έτη δημόσια παρουσία του στη Σπάρτη διακρίνεται από σοβαρότητα και ήθος.
Θεωρώ καθήκον των πολιτών να πάρουμε θέση σ' αυτή τη σύγκρουση, αναγνωρίζοντας όχι μόνο πρόσωπα αλλά κυρίως οράματα και αξίες των οποίων τα πρόσωπα είναι φορείς. Την Τετάρτη (5.10.2016) πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου στη Σπάρτη, καθώς η δίκη αυτή μας αφορά: η παρουσία μας αποτελεί πολιτική στάση και επιλογή του είδους της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε, γιατί αυτήν την κοινωνία την χτίζουμε όλοι μαζί καθημερινά τόσο με τις πράξεις όσο και με τις παραλείψεις μας.
*Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου