Σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαϊα και Ηλεία ο αγωγός φυσικού αερίου
«Ευδόκιμη λύση» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, το αποτέλεσμα της σύσκεψης για την οριστικοποίηση της χάραξης του αγωγού του φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Αυγούστου 2011 στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ταυτόχρονα ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταστεί σημείο αναφοράς για την ισόρροπη ενεργειακή ανάπτυξη της Νότιας Ελλάδας» μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Παράλληλα υπενθύμισε την απόφαση που είχε ληφθεί πριν από δύο εβδομάδες σε προηγούμενη συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό και την διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, να φθάσει το φυσικό αέριο και μακρύτερα από την αρχική πρόβλεψη στις περιφερειακές ενότητες της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, αλλά και στην Ηλεία και την Αχαΐα.
Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι έχει δώσει ήδη εντολή στις τεχνικές του υπηρεσίες να ξεκινήσουν τις μελέτες προκειμένου όλη η Πελοπόννησος να απολαμβάνει αυτό το τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο και για τους δύο πολιτικούς σημαίνει χαμηλότερο κόστος διαβίωσης για τα νοικοκυριά και ευνοϊκότερους όρους για το επιχειρείν.
Στη σύσκεψη αυτή, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός του Περιφερειάρχη και του Υφυπουργού, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, οι Δήμαρχοι Κορίνθου, Άργους, Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Ναυπλίου, καθώς επίσης πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών, οριστικοποιήθηκε η χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, αφού επιλύθηκαν και τα τελευταία προβλήματα, τα οποία είχαν καταγραφεί στους Δήμους Άργους – Μυκηνών και Κορίνθου.
Μετά το πέρας της συνάντησης, όπου όλες οι πλευρές κατέγραψαν ευθέως τη σύμφωνη γνώμη τους, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για τη συνέχιση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στην Πελοπόννησο».
Να υπενθυμίσουμε ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, προκειμένου να προκύψει επαναχάραξη σε κάποια σημεία του έργου. Μετά από συνεννοήσεις με τον ΔΕΣΦΑ, οι τεχνικές υπηρεσίες των δύο θιγόμενων δήμων έκαναν τις προτάσεις τους. Αυτές τις προτάσεις ενσωμάτωσε ο ΔΕΣΦΑ στον τελικό χάρτη, ο οποίος και έλαβε κατά τη διάρκεια της σημερινής κρίσιμης συνάντησης το πράσινο φως, που απεμπλέκει το έργο από τα προβλήματα που το εμπόδιζαν να συνεχιστεί.
Ο κ. Μανιάτης από τη δική του πλευρά ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και επιβεβαίωσε ότι τόσο ο ΔΕΣΦΑ, όσο οι υφιστάμενές του τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και οι υπηρεσίες της περιφέρειας και των Δήμων, και τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει για την περιβαλλοντικούς όρους και την τελική χάράξη θα κινηθούν πολύ γρήγορα προκειμένου άμεσα το έργο να δημοπρατηθεί και να εγκατασταθεί εργολάβος. Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι είναι ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια κατά 35% μέσω του ΕΣΠΑ, και ως εκ τούτου πρέπει τα οφέλη του να αποδοθούν σε όλους τους πολίτες και στις επτά περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου.
Παράλληλα τόνισε ότι έχει προκύψει συμφωνία με τον κ. Μανιάτη σχετικά με την ενσωμάτωση οπτικής ίνας στον κεντρικό αγωγό, γεγονός που θα καταστήσει την Πελοπόννησο την περιφέρεια με την μεγαλύτερη ευρυζωνικότητα στην επικράτεια. Τέλος, ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε κι εκείνος από την πλευρά του τον κ. Μανιάτη για τη στενή συνεργασία και σημείωσε ότι μόνο με συνεχή διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία επιτυγχάνεται συναίνεση, η οποία είναι θεμελιώδης για την όποια αναπτυξιακή προοπτική.
Εισήγηση για την ενεργειακή πολιτική και το φυσικό αέριο
στη Λακωνία και ειδικότερα στο Δήμο Ευρώτα του Ηλία Παναγιωτακάκου
«Ομόφωνα φήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 26 Αυγούστου 2011, την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Ηλία Παναγιωτακάκου, αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική και το φυσικό αέριο στη Λακωνία και ειδικότερα το Δήμο Ευρώτα.
Εκφράζοντας τη γενικότερη δυσφορία για την «ΑΠΟΒΟΛΗ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, της Λακωνίας από τους δρόμους του φυσικού αερίου, ο κ. Παναγιωτακάκος επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι «σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή, η ενεργειακή ομηρία της Ευρώπης και εν γένει της Ελλάδας, επιδεινώνει την ύφεση και επιτείνει τα έσοδα».
Τέλος, τονίζοντας ότι, «είναι ώρα αποφάσεων και δεσμεύσεων για το μέλλον και την ανάπτυξη της Λακωνίας, όπου η ενέργεια κατέχει δεσπόζουσα θέση», ο αντιδήμαρχος Ευρώτα καλεί την Κυβέρνηση και τη ΔΕΣΦΑ να αναθεωρήσουν το προγραμματικό πλαίσιο και να εντάξουν τη Λακωνία στο γενικότερο σχεδιασμό για το φυσικό αέριο.
Ταυτόχρονα, δε, ζητεί τη στήριξη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των Δημάρχων της Λακωνίας, με σκοπό την «επίτευξη του μέγιστου στόχου», όπως υπογραμμίζει.
Πιο συγκεκριμένα, στην εισήγηση αναφέρονται τα εξής:
«Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η ενέργεια αποτελεί ζήτημα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας, γιατί αφορά στο μέλλον και την ανάπτυξη της χώρας.
Η ενεργειακή ομηρία της Ευρώπης και εν γένει της Ελλάδας σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή, επιδεινώνει την ύφεση και επιτείνει τα αδιέξοδα.
Παρά τις θεσμικές πρωτοβουλίες τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και της χώρας, υπάρχουν σημαντικές υστερήσεις και καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στις Α.Π.Ε., όπου η Λακωνία μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο, αρκεί να τηρηθούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις.
Τα προβλήματα μπορούν να ξεπερασθούν με τολμηρή πολιτική βούληση, επενδύσεις, αντιγραφειοκρατικές λογικές, κρατικό, αυτοδιοικητικό και κοινωνικό έλεγχο.
Όμως, για τη Λακωνία υπήρχε και συνεχίζεται διαχρονικά να υπάρχει απουσία πολιτικής βούλησης στον τομέα των μεγάλων έργων (οδοποιία, Μουσείο, Ευρώτας/Γέφυρες, φράγματα, αντιπλημμυρική προστασία κ.λ.π.).
Σε αυτή την ανυπαρξία ήρθε να προστεθεί η "ΑΠΟΒΟΛΗ" της Λακωνίας από τους δρόμους του φυσικού αερίου. Η ανυπαρξία προγραμματισμού εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ για τη Λακωνία, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των θεσμικών φορέων, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη ρήση του Γεώργιου Παπανδρέου ότι:
«….προς Νότον η Ελλάς, συνορεύει με τη Λακωνία…»
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πιστεύουμε ότι, η κυβέρνηση και η ΔΕΣΦΑ πρέπει να αναθεωρήσουν το προγραμματικό πλαίσιο και να εντάξουν τη Λακωνία στο γενικότερο σχεδιασμό για το φυσικό αέριο.
Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου είναι γνωστά και θα ήταν πλεονασμός να τα επαναλάβουμε.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, τους αρμόδιους Υπουργούς, τον Πρόεδρο της ΔΕΣΦΑ για άμεση ένταξη της Λακωνίας στο σχεδιασμό του φυσικού αερίου.
Καλούμε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Συμβούλιο, για συζήτηση και απόφαση, ώστε και η Λακωνία να είναι στο Πρόγραμμα για το φυσικό αέριο.
Καλούμε τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Λακωνίας σε κοινή δράση, για την επίτευξη του μέγιστου στόχου, που αφορά στην ενέργεια. Είναι θέση αρχής ότι: δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσει το φυσικό αέριο στην Τρίπολη, όπως συνέβη εκατό χρόνια πριν με το τρένο.
Είναι ώρα αποφάσεων και δεσμεύσεων για το μέλλον και την ανάπτυξη της Λακωνίας, όπου η ενέργεια κατέχει δεσπόζουσα θέση».
Φωτογραφίες: Eurokinissi (Β.Παπαδόπουλος)