ΣΠΑΡΤΗ. H φωτογραφία θα μπορούσε να εμπνέεται από τον πρόσφατο καυγά Λακώνων πολιτικών. Ωστόσο η φωτογραφία δεν αφορά το ύφος και το ήθος της αναμέτρησης αλλά την ένταση, την τακτική και την τεχνική που θα έχει.

Καταρχήν το υποτιθέμενο σενάριο μπορεί να ισχύσει από την στιγμή που η σημερινή Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα αποφασίσει να αφήσει το περιφερειακό επίπεδο αυτοδιοίκησης για να καταλήξει στην αυτοδιοικητική της πορεία στον Δήμο Σπάρτης.

Ο κ. Αργειτάκος είναι αυτονόητο ότι θα επιδιώξει για μια ακόμα φορά να διεκδικήσει τον Δήμο Σπάρτης.

Πότε έγιναν εκλογές
Τον Μαίο του 2014 αναμετρήθηκαν οι κ. κ. Βαλιώτης και Αργειτάκος. Η νίκη Βαλιώτη ξεκάθαρη και σημαδιακή. Το 61% ποσοστό στην πόλη του αντιπάλου του ήταν ηχηρό σε όλη την Ελλάδα. Πέρασαν ήδη 2 χρόνια. Όλοι κρίνονται για όσα πράττουν και όσα δεν πράττουν.


Πότε θα γίνουν εκλογές
Σε τρία χρόνια ακριβώς από σήμερα (31 Αυγούστου) η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να παραδώσει το κλειδί της πόλης σε εκείνην που θα επικρατήσει στις εκλογές του Μαϊου 2019. Εκτός και αν η Αριστερή Κυβέρνηση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στον τομέα της Αυτοδιοίκησης.


Τι έχει κάνει και τι θα κάνει στο μέλλον
Πριν ανιχνεύσουμε δυνάμεις και συμμαχίες των δύο μονομάχων καλό θα ήταν να δούμε πως αποτυπώνεται σήμερα η δυναμική των παρατάξεων.

Βαγγέλης Βαλιώτης. Πρώτη φορά αριστερά και στον Δήμο Σπάρτης με 3 παρατάξεις μάλιστα κι ένα ανεξάρτητο σύμβουλο αριστερόστροφους. Ο Δήμαρχος έχει εγκλωβίσει στο στόχο του 5 έργα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την πεζοδρόμηση της Παλαιολόγου, τη δημιουργία πολιτιστικής στέγης στο Ξενία, το γήπεδο της ΑΕ Σπάρτη και το Κ.Υ. στη Σπάρτη. Σε επίπεδο καθημερινότητας κρίνεται. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Πολιτικά χωρίς ξεκάθαρο στίγμα. Επικοινωνιακά ανύπαρκτος.

Σταύρος Αργειτάκος. Ηττήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο αλλά θα διεκδικήσει πάλι τον Δήμο. Δεν παρουσιάζει συστηματική και σταθερή δουλειά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Επιθυμεί να αποκτήσει το χαρακτηριστικό του ανεξάρτητου πολιτικού αλλά πίσω από θέσεις και διασυνδέσεις του κρύβεται η δεξιά και το βαθύ κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αν και οι σχέσεις του με τον βουλευτή της είναι κάκιστες, όχι όμως και με πρόσωπα της Χ.Α..

Χρήστος Αλεξάκος. Πολλά υποσχόμενος κατά την κατάκτηση της τρίτης έδρας επικεφαλής Παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα συνεργάζεται στενά με την Δημοτική Αρχή στον τομέα του Τουρισμού και των Δημοσιών Σχέσεων.

Παναγιώτης Κουμουνδούρος. Ο Κυβερνητικός εταίρος στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζει ενίοτε τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να σηκώνει ποτέ τους τόνους της αντιπολίτευσης.

Δήμος Λεβεντάκης. Γνήσιος εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αταλάντευτος σε θέσεις και προτάσεις, διατηρεί τον προμαχώνα του ΚΚΕ για μια ενδεχόμενη εντυπωσιακή επιστροφή δεκάδων συντρόφων.


Τα αξιώματα που «έπεσαν»
Στις εκλογές του Μαϊου 2014 κατερρίφθη με τον πιο εντυπωσιακό αλλά και οδυνηρό τρόπο το αξίωμα στην πόλη της Σπάρτης που έλεγε ότι «ένας Δήμαρχος Σπάρτης εκλέγεται πάντα και δεύτερη θητεία».

Καταρρίφθηκε επίσης και το αξίωμα που έλεγε ότι «η Σπάρτη δεν εκλέγει αριστερό».

Υπάρχει κι ένα άλλο αξίωμα που μένει να επιβεβαιωθεί ή να καταρρεύσει: «Η Σπάρτη δεν εκλέγει γυναίκα…»

Στην επόμενη αναμέτρηση πάμε με έναν άλλο όρο που λέει ότι δεν είναι και το καλύτερο να εναλλάσσονται στην εξουσία οι ίδιοι Δήμαρχοι και Παρατάξεις διότι υπάρχει ο κίνδυνος αλληλοεπικάλυψης. Σήμερα κρίνεται αυτός που θα κρίνει αύριο, αυτόν που τον κρίνει σήμερα. Ένας κλειστός κύκλος που δεν αφήνει να αλλάξουν χέρια οι εξουσίες. Χρειάζεται υψηλότατο ήθος πολιτικό για να είναι ακέραιη η διοίκηση.

Οδεύοντας λοιπόν προς την αποτύπωση των δυνάμεων ας δούμε κάποιες ακόμα ισορροπίες:

Αν δεν κατέβη ο Βαγγέλης Βαλιώτης δημιουργούνται δύο, τουλάχιστον, ερωτήματα:
Τι θα κάνουν οι αριστεροί της παράταξής του;
Τι θα κάνουν οι δεξιοί παράταξής του;

Αν δεν κατέλθει συνδυασμός Βαλιώτη η διάδοχος κατάσταση τότε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ θα ενισχυθεί σημαντικά.

Μετα από την μερική αφομοίωση του Χρήστου Αλεξάκου, ελέω Τουρισμού, τι θα κάνουν τα μέλη της Ελπίδας που συνεχίζουν να είναι παρόντα στα πράγματα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας θα βγάλει μια έδρα, αφού θα χρεωθεί έως το 2019 όλη την Κυβερνητική πολιτική.

Κρίσιμο ερώτημα όσο προβάλλεται μπροστά μας μία αναμέτρηση Τζανετέα – Αργειτάκου είναι τι θα κάνουν οι: Χρήστος Α. Πλειώτας, Σπύρος Μοιράγιας και Δημήτρης Αποστολάκος μιας και αποτελούν πρόσωπα με ισχυρό εκτόπισμα και ενδιαφέρουσα δυναμική.

Μια άλλη παράμετρος που μπορεί να εξελιχθεί σε βασικότατη συνιστώσα της επόμενης αναμέτρησης είναι η στάση και ο ρόλος της Χρυσής Αυγής. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αυτόνομη κάθοδο ψηφοδελτίου της Χρυσής Αυγής στον Δήμο Σπάρτης, γεγονός που θα έχει υπαγορευτεί, ενδεχομένως, από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τότε θα ανατρέψει τα δεδομένα.


Η Ντία Τζανετέα

Η Ντία Τζανετέα αν δεν υπάρξει ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη στην Περιφέρεια θα κατέβη στον Δήμο Σπάρτης. Αυτόματα δημιουργεί ένα μέτωπο κρούσης αλλά κι ένα άλλο μέτωπο αντίδρασης που αν συσπειρωθεί θα ενώσει πιθανόν δυνάμεις Αργειτάκου – Βαλιώτη.

Τα πλεονεκτήματα της:

- Θα έχει ολοκληρώσει έργο που θα αφορά στον Δήμο Σπάρτης.
- Διαθέτει εξαιρετικές δημόσιες σχέσεις ιδιαίτερα στην πόλη της Σπάρτης και στα περίχωρα της.
- Θα έχει την στήριξη σημερινών περιφερειακών συμβούλων αλλά και σημαντικών προσώπων που δεν τους εκφράζει καμία παράταξη από αυτές που σήμερα βρίσκονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
- Από πλεονεκτική θέση και με άνεση χρόνου μπορεί να συγκροτήσει αξιόμαχο ψηφοδέλτιο έχοντας καλή γνώση της ανθρωπογεωγραφίας.


Τα μειονεκτήματα της:

- Η όποια φθορά μπορεί να επιφέρει η διαχείριση της εξουσίας.
- Η πολυετής παρουσία της στην Αυτοδιοίκηση που ίσως συνοδεύεται από αγκυλώσεις ενός άλλου συστήματος και μιας άλλης εποχής.
- Η υποχρέωσή της να «σπάσει» παγιωμένους πυρήνες ψήφων από τους επαγγελματίες συμβούλους των αντιπάλων, γεγονός που θα επιφέρει συγκρούσεις ολκής.
- Υποχρεωμένη να παρουσιάσει εγκαίρως, κατανοητό και ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη Σπάρτη του 2024

Ο Σταύρος Αργειτάκος

Ο Σταύρος Αργειτάκος σε κάθε περίπτωση θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Σπάρτης ακόμα και αν οι συνθήκες θα απέτρεπαν οποιονδήποτε άλλον. Μάλιστα επιχειρεί να διαμορφώσει αυτός τις συνθήκες σηκώνοντας σημαία σε πυρήνες ψήφων, οικογένειες και ομάδες ανθρώπων.

Τα πλεονεκτήματα:

- Γνωρίζει όσο κανείς τα του Δήμου και τα των δημοτών.
- Μπορεί ανά πάσα ώρα να τοποθετηθεί για οτιδήποτε αφορά τον Δήμο.
- Αν προκύψει κάθοδος Τζανετέα θα συσπειρωθούν γύρω του δυνάμεις και πρόσωπα που την αντιμάχονται, ακόμα και πυρήνες εξουσίας.
- Αναλύοντας τα αίτια της ήττας του μπορεί να κινηθεί σε πιο ασφαλή εδάφη.
- Έχει τον χρόνο να ανανεώσει ριζικά το ψηφοδέλτιό του.


Τα μειονεκτήματα:

- Έχει κουράσει τους πολίτες από την συνεχή κάθοδό του σε Βουλή. Νομαρχία, Δήμους, Κόμμα..
- Η πολυετής παρουσία της ομάδας του στην Αυτοδιοίκηση ίσως συνοδεύεται (μοιραία) από πεπραγμένα που ελέγχονται για την νομιμότητά τους.
- Κουβαλάει μια συντριπτική ήττα από Αριστερό αντίπαλο σε πόλη της Δεξιάς.
- Το δυναμικό του είναι μεν έμπειρο αλλά εξαιρετικά φθαρμένο ή κουρασμένο.
- Είναι κάκιστος στις δημόσιες σχέσεις.
- Οι πολιτικές του συμμαχίες αποτελούν πλέον σπιράλ προς τα κάτω.

Απο το σημερινό δυναμικό στον Δήμο, στην Περιφέρεια και στην Κοινωνία της Σπάρτης ανιχνεύουμε τις ομάδες, με χαλαρή προσέγγιση και χωρίς να υπάρχει σχετική δήλωση κάποιου και φυσικά χωρίς να υπολογίσουμε ότι τουλάχιστον το 1/2 των συνδυασμών θα (πρέπει να) έχει νέα και νεαρά πρόσωπα. Κάποια απο αυτά είναι παιδιά σημερινών συμβούλων ή ενεργών προσώπων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.


Ομάδα (11άδα) Αργειτάκου

1. Καρμοίρης Γιάννης
2. Δημητρόπουλος Χρήστος
3. Κανακάκος Χρήστος
4. Καράντζαλης Λεωνίδας
5. Καραχάλιος Δημήτριος
6. Λάζαρης Δημήτρης
7. Φερδιανάκης Κωνσταντίνος
8. Διακουμάκου - Μακρή Βενετία
9. Τζωρτζάκης Μάριος
10. Μπουγάδης Χρήστος
11. Κοκκονός Ευστράτιος


Ομάδα (11άδα) Τζανετέα
1. Σκούρος Χαράλαμπος
2. Αργυρόπουλος Σταύρος
3. Βελισσάρης Σάββας
4. Πατσιλίβας Θεμιστοκλής
5. Πλειώτας Τ. Χρήστος
6. Ρήγας Παναγιώτης
7. Αποστολάκος Δημήτρης
8. Καρράς Τάκης
9. Κανελλάκης Ηλίας
10. Στρατηγάκος Ηλίας
11. Τσίπουρας Κωνσταντίνος


Στην κόκκινη γραμμή
1. Πλειώτας Α. Χρήστος
2. Τσέγκος Κωνσταντίνος
3. Κοντάκος Ηλίας
4. Συνοδινός Παναγιώτης
5. Κουρτσούνης Παναγιώτης
6. Γαλανοπούλου Γεωργία
7. Αλεξάκος Χρήστος
8. Μακρυσοπούλου Χριστίνα
9. Μοιράγιας Σπυρίδων
10. Τσαγκαρούλης Θεόδωρος
11. Σκρεπέτης Απόστολος
12. Γεωργακοπούλου Γαρυφαλιά
13. Κανελλόπουλος Γιώργος
14. Ρετσινάς Βαγγέλης
15. Καπετανάκης Σαράντος
16. Ζαχαράκη Γιωργία
17. Κούρος Παναγιώτης
18. Βέργαδος Στράτης
19. Σελίμος Νίκος
20. Ρηγάκος Πέτρος
21. Κονίδης Γιώργος
22. Κουβούσης Δημήτρης

[Αμέσως μετα το δημοσίευμα ενδέχεται να υπάρξουν επαληθεύσεις και κυρίως διαψεύσεις για τις οποίες αμέσως θα σας ενημερώσουμε. Σε κάθε περίπτωση τα πιο πάνω πρόσωπα θεωρούνται δημόσια και ως εκ τούτου αναφέρονται]

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα τηρήσουν πρόσωπα όπως:

1. Κρητικός Νεοκλής
2. Βακαλόπουλος Μιχάλης
3. Μητράκος Βαγγέλης
4. Μπόνος Ηλίας
5. Βουνάσης Αλέκος