Ένα απολιθωμένο δάσος, μια κρυμμένη "κοκαλιάρα" κι ένας θαλασσινός Προφήτης Ηλίας
ΝΕΑΠΟΛΗ. Στη νοτιοανατολική άκρη της Λακωνίας υπάρχει η διάσημη Ελαφόνησος με τις εξωτικές της αμμουδιές και η Νεάπολη, η ναυτική πύλη για τα Κύθηρα. Αυτά ξέρουν οι περισσότεροι. Όμως εδώ υπάρχουν πολλά περισσότερα για να ανακαλύψει κανείς, να επισκεφθεί, να θαυμάσει και να απολαύσει…
Κρυφές μικρές αμμουδιές, τα άγρια τοπία του Καβομαλιά, ένα μυστικό απολιθωμένο δάσος με φοίνικες, ξωκλήσια και ξεχασμένα ιστορικά ασκηταριά που αποκαλούνται «Μικρό Αγιον Ορος» είναι μόνον λίγα από αυτά!
Στον Προφήτη Ηλία της θάλασσας (!)
Μέσα από μια όμορφη διαδρομή περίπου 7 χιλμ από τη Νεάπολη φτάνει κανείς στον Αγ. Νικόλαο. Εκεί, ανάμεσα στους χαμηλούς λόφους με ελιές και κυπαρίσσια βρίσκεται ο γραφικός και μοναδικός παράκτιος Προφήτης Ηλίας.
Ένα παλιό ξωκκλήσι που λάμπει ολόλευκο στον βράχο και πάνω από το πολύ όμορφο μικρό λιμάνι με τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες. Εδώ οι ακτές παίρνουν παράξενα σχήματα, τα βράχια είναι σαν γλυπτά, με σπηλιές, σπασμένα μονόπετρα και απολιθωμένους φοίνικες.
Η παραλία της Νεάπολης
Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν εδώ το Νυμφαίο με τον ναό του Ποσειδώνα (όπου οι παραπλέοντες το Μαλέα ναυτικοί έκαναν προσφορές) και την πηγή, τα οποία αναφέρει ο Παυσανίας. Ο χωματόδρομος λίγο μετά το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας σταματάει και ξεκινάει το έξοχο μονοπάτι προς τα ασκηταριά.
Το απολιθωμένο δάσος
Τo απολιθωμένο δάσος είναι ένα θαύμα της λακωνικής φύσης, ένα σπουδαίο φυσικό φαινόμενο. Είναι η πρώτη φορά που σε μια συγκεκριμένη περιοχή ανακαλύπτονται τόσες εκατοντάδες ριζικοί κόμβοι ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών. Τα δέντρα εδώ δεν απολιθώθηκαν από τέφρα ηφαιστείου, αλλά ασβεστοποιήθηκαν από την άνοδο της θάλασσας. Υπάρχουν πολλοί απολιθωμένοι φοίνικες, αλλά και κωνοφόρα δένδρα και πλατύφυλλα.
Οι αποκαλυφθέντες κορμοί έχουν διάμετρο από 0,5 έως 1 μέτρο και ύψος ως 2 μέτρα! Τμήματα απολιθωμένου δάσους υπάρχουν σε μια τεράστια παράκτια έκταση που ξεκινάει από την Αγία Μαρίνα στον Καβομαλιά και φτάνει στον Κάμπο Βοιών και την Ελαφόνησο!
Το πιο ενδιαφέρον τμήμα του βέβαια είναι το κομμάτι κάτω από την Αγία Μαρίνα και λίγο ανατολικότερα στον Κόρακα όπου υπάρχει και ο ψηλότερος κορμός, τον οποίο οι ντόπιοι λένε «άνθρωπο». Ορισμένους κορμούς στην Αγία Μαρίνα τους διαπερνάει η θάλασσα σχηματίζοντας μικρά συντριβάνια! Ολόγυρα στην ακτή και ακόμη πιο βαθιά στους γύρω αγρούς, πουρνάρια και σκίνοι είναι φυτρωμένοι σε χώμα ολόγεμο με όστρακα, κοχύλια, αστερίες, καβούρια και άλλα απολιθώματα.
Το Γεωπάρκο του Καβομαλιά
Γύρω από το απολιθωμένο δάσος έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο Γεωπάρκο, με περιπατητικές διαδρομές και ενημερωτικό υλικό.
Ανακαλύπτοντας το «Μικρό Άγιο Όρος»
40 περίπου λεπτά από την Αγία Μαρίνα, περπατώντας μέσα από το απολιθωμένο δάσος, φτάνει κανείς στο κατάλευκο ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης Καβομαλούσας. Στέκει στολισμένο με μια γέρικη, μεγάλη σαν δέντρο φραγκοσυκιά, με λίγα πεύκα και κυπαρίσσια και μια χούφτα κελιά πάνω από τις ερημιές του Καβομαλιά. Κατασκευασμένο τον 19ο αιώνα, ναός σταυροειδής με τρούλο, χτισμένος σε ερείπια παλαιότερου. Στο εσωτερικό υπάρχουν φορητές εικόνες στο τέμπλο φιλοτεχνημένες το 1907 από τον Κρητικό μοναχό Νέστορα Βασαλάκη. Ολόγυρα υπάρχουν απομεινάρια κτιρίων και πιο ψηλά, ερειπωμένα ασκηταριά. Στα βράχια χαμηλότερα θα δείτε ένα λιμανάκι όπου προσορμίζει εύκολα σκάφος.
Από την Αγία Ειρήνη και με μόλις 10΄περπάτημα φτάνει κανείς στην άκρη του γκρεμού, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Λακωνίας, μικρό στο μέγεθος αλλά με τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία.
Πρόκειται για τη μονή του Αγίου Γεωργίου, ένα πανάρχαιο ερημητήριο χτισμένο σαν φωλιά αετού πάνω στα απόκρημνα βράχια, μάρτυρας αψευδής της ιστορίας του μοναχισμού στον Μαλέα. Η δημιουργία της χρονολογείται στον 13ο-14ο αιώνα. Την προστάτευε τα χρόνια εκείνα από τις πειρατικές επιθέσεις ισχυρός μαντρότοιχος. Σήμερα σώζονται διάφορα κτίσματα από τη μονή, σε ένα γοητευτικό σύμπλεγμα. Ψηλότερα από όλα τα κτίρια βρίσκεται κατερειπωμένος ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα.
Χαμηλότερα υπάρχει το παλιό καθολικό που ήταν μονόκλιτη θολωτή βασιλική, από την οποία σώζεται μόνο η βόρεια πλευρά με τρία τυφλά αψιδώματα, στα εσωράχια των οποίων υπάρχουν ίχνη τοιχογραφιών. Ο ναός είχε μαρμάρινο τέμπλο και στο δάπεδο είχε δύο υδατοδεξαμενές.
Η Κοκαλιάρα
Δίπλα στον μικρό μόλο κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης Καβομαλούσας ξεκινάει ένα σαθρό και απότομο μονοπατάκι που σε δέκα λεπτά οδηγεί σε μια από τις σπηλιές του Καβομαλιά. Υπάρχουν πολλές, η συγκεκριμένη ωστόσο είναι ξεχωριστή. Στο βάθος της σπηλιάς, δίπλα σε μικρό προσκυνητάρι βρίσκεται ένας σωρός από ανθρώπινα κόκαλα!
Τα κόκαλα της Κοκαλιάρας είναι φορτωμένα με αμέτρητους μύθους και θρύλους που μιλούν για τους πειρατές του Καβομαλιά και άλλοι για τους μοναχούς της Αγίας Ειρήνης.