Σημάδια υποβάθμισης στην Παιδική Χαρά Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη
Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος
Παιδική Χαρά «Σαϊνοπούλου» - Ευαγγελίστριας Σπάρτης
Στις μέρες μας που το τσιμέντο και η μηχανή καταπίνουν τα πάντα και οι ρυθμοί της ζωής γίνονται απάνθρωποι , οι παιδικές χαρές αποτελούν τα ελάχιστα κομμάτια του πολεοδομικού ιστού μιας πόλης , τα οποία προορίζονται για δημιουργικές δραστηριότητες παιχνιδιού των παιδιών αλλά και για χώρους αναψυχής των μεγάλων.
Για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών , μάλιστα , οι παιδικές χαρές αποτελούν τους μοναδικούς χώρους φυσικών δραστηριοτήτων έξω από το σπίτι , ένα υπαίθριο περιβάλλον κατάλληλο για παιχνίδι , ξεκούραση , διασκέδαση κι εκτόνωση . Πρέπει , γι’ αυτό , οι παιδικές χαρές να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα των δήμων , στην αποκλειστική ευθύνη των οποίων υπάγεται ο σχεδιασμός , η κατασκευή και η συντήρηση αυτών των χώρων .
Παρά το γεγονός ότι από το 1998 έχουν θεσμοθετηθεί οι προδιαγραφές για ασφαλείς και σύγχρονες παιδικές χαρές , στο δήμο Σπάρτης οι παιδικές χαρές (πλην ελαχίστων) βρίσκονται ακόμα σε τραγική κατάσταση , όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο δήμος , ο οποίος πέρυσι τοποθέτησε σχετικές προειδοποιητικές πινακίδες , μεταθέτοντας την ευθύνη για οτιδήποτε ήθελε συμβεί στους συνοδούς αλλά και σ’ αυτά τα ίδια τα παιδιά !!!
Μόλις τα τελευταία 2 χρόνια ο δήμος Σπάρτης κατάφερε να κατασκευάσει κάποιες σύγχρονες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές .
Μεταξύ αυτών ήταν και η παιδική χαρά του πάρκου Σαϊνοπούλου, στην Ευαγγελίστρια, η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2014.
Μόλις δυο χρόνια μετά τα επίσημα εγκαίνιά της όμως εμφανίζει σοβαρά σημάδια πλημμελούς φροντίδας , συντήρησης κι επιτήρησης . Αν και τα όργανα και ο άλλος εξοπλισμός διατηρούνται σε καλή κατάσταση ωστόσο με την πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς τα παρακάτω :
1.Το πράσινο έχει υποστεί φοβερές φθορές εξαιτίας της εγκατάλειψης και της μη διαρκούς και συστηματικής φροντίδας και συντήρησής του . Όσες πρασινάδες έχουν απομείνει παρουσιάζουν εμφανή σημάδια στέρησης νερού . Είναι αδιανόητο να μην στέλνει ο δήμος έναν εργάτη , μια φορά τη βδομάδα , να ανοίγει απλώς το σύστημα αυτόματου ποτίσματος ! Επειδή το «πράσινο» είναι αναπόσπαστο και οργανικό στοιχείο μιας παιδικής χαράς πρέπει ο δήμος να οργανώσει νέο εμπλουτισμό του πρασίνου αξιοποιώντας και την πείρα που αποκτήθηκε . Το γεγονός ότι οι παλιές πρασινάδες επιβιώνουν ακόμα σε αντίθεση με τις νέες φυτεύσεις είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί . Όπως επίσης πρέπει να αξιολογηθεί το «πού» και το «πώς» γίνονται οι φυτεύσεις σε έναν χώρο που προορίζεται για παιδιά τα οποία παίζουν , τρέχουν και (γενικά) φέρονται πιο ελεύθερα από κάθε άλλον χώρο αγνοώντας τους αυτονόητους κανόνες.
2.Τα στεγανωτικά της σκεπής στα κιόσκια έχουν αρχίσει κι αποκολλούνται . Αν παραμείνουν χωρίς αποκατάσταση , οι ξύλινες κατασκευές θα σαπίσουν.
3.Το περίπτερο που προοριζόταν για αναψυκτήριο - καντίνα δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Σε εποχή μεγάλης ανεργίας πρέπει ο δήμος να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μίσθωσής του αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις δυνατότητες αναψυχής μικρών και μεγάλων , ιδιαίτερα το καλοκαίρι που οι Σπαρτιάτες δεν έχουν πού να σταθούν για λίγη δροσιά . Η λειτουργία του περιπτέρου , θα συντελέσει και στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση και προστασία του χώρου της παιδικής χαράς . Οι βανδαλισμοί με τα γκράφιτι "φερέλπιδων" βλαστών της Σπάρτης αλλά και οι φθορές στον όλο εξοπλισμό μαρτυρούν πως ο χώρος έχει πρόβλημα διαρκούς και αποτελεσματικής επιτήρησης και φύλαξης.
4.Τα ξύλινα μέρη του εξοπλισμού της παιδικής χαράς , τα οποία είναι πολλά , επί δυο χρόνια δεν έχουν συντηρηθεί αν και είναι γνωστή η κατάληξη που θα έχουν αν παραμείνουν ασυντήρητα (βερνίκια , υγρά εμποτισμού και αδιαβροχοποίησης , κλπ) .
ΓΕΝΙΚΑ ο χώρος της παιδικής χαράς «Σαϊνοπούλου» Ευαγγελιστρίας Σπάρτης εμφανίζει σημάδια προϊούσας υποβάθμισης κι αυτό είναι κάτι που πρέπει ΑΜΕΣΑ να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά !
Ο δήμος Σπάρτης θα πρέπει να συγκροτήσει και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και ιεραρχημένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στις παιδικές χαρές του δήμου με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης , ώστε αυτές να καταστούν πρότυπες , πιστοποιημένες , σύγχρονες και ασφαλείς . Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί ο δήμος , σε πρώτη φάση , να συγκροτήσει συνεργείο εργατοτεχνικών , το οποίο μέσα σε σύντομο διάστημα θα αφαιρέσει από όλες τις παιδικές χαρές τον μη αξιοποιήσιμο εξοπλισμό. Το ίδιο συνεργείο θα ασχοληθεί στη συνέχεια με την επισκευή του αξιοποιήσιμου υφιστάμενου εξοπλισμού και τη διαμόρφωση των χώρων , ώστε να μειωθεί το τελικό κόστος παρεμβάσεων για τη σωστή λειτουργία των παιδικών χαρών . Κομβικό ρόλο στην όλη προσπάθεια θα παίξουν και οι γεωπόνοι του δήμου , γιατί σε κάθε περίπτωση πρέπει ή να μεταφυτευθούν δενδρύλλια, πράσινο και καλλωπιστικά ή να κλαδευτούν και να ανανεωθούν τα υπάρχοντα. Παράλληλα με αυτήν τη δραστηριοποίηση άμεσων βελτιωτικών αποτελεσμάτων ο δήμος πρέπει να «τρέξει» μελέτες για την ένταξη της αναβάθμισης των παιδικών χαρών, σ’ όλο το εύρος του δήμου Σπάρτης, σε προγράμματα χρηματοδότησης.
Η ποιότητα ενός αυτοδιοικητικού έργου κρίνεται, πάνω απ’ όλα, από την φροντίδα και το ενδιαφέρον για τα παιδιά και τους νέους !