Βραδιά ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον»
ΣΠΑΡΤΗ. Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» διοργανώνει προβολή ντοκυμαντέρ από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12 Μαίου στις 20.30, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης θα προβληθούν τα παρακάτω ντοκιμαντέρ:
Σημαίες οι Φοβερές της Λευτεριάς (Τάκης Σακελλαρίου, 17')
Το ντοκιμαντέρ Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς ανατρέχει σε μία κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα, στην περίοδο από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου του 1944, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής. Η εβδομάδα αυτή, μεστή εκδηλώσεων αυθόρμητου λαϊκού ενθουσιασμού και πυκνών πολιτικών γεγονότων, αναπλάθεται με την εκφραστική αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού από το Αρχείο της ΕΡΤ και το Πολεμικό Μουσείο. Ακόμη, επιχειρείται μια σύντομη αναδρομή σε καθοριστικά γεγονότα που προηγήθηκαν, ενώ υποδηλώνονται και όσα τραγικά ακολούθησαν την πρώτη εβδομάδα της απελευθέρωσης της Αθήνας.
Όλοι στο Βουνό (Αλέξανδρος Παπαηλιού, 48')
Η αγωνία της επιβίωσης και ο αγώνας για την ελευθερία μιας οικογένειας ενός αγωνιστή γιατρού, της γυναίκας του και των τριών μικρών κοριτσιών του στα τραγικά και δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του απελευθερωτικού αγώνα. Μαζί με τους αντάρτες στα βουνά της Ρούμελης, βιώνουν το δράμα, αλλά και το μεγαλείο της αντίστασης. Σε παράλληλη δράση, μια φιλική τους οικογένεια Εβραίων της περιοχής βιώνει την δική της οδύσσεια επιβίωσης. Η αλληλεγγύη όλων των ηρώων της ταινίας θα δημιουργήσει δεσμούς αγάπης που φτάνουν μέχρι το σήμερα.
Μάνες και Κόρες (Mαρία Νικολάου, 28')
Τον Ιούλιο του 1936, τότε που ανοίγει το Χαρέτσι για την αγορά των κουκουλιών, ξεκινά η μεγάλη απεργία των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών στην περιοχή του Σουφλίου. Κρατά περίπου 10 μέρες. Ξεσηκώνεται όλη η επαρχία. Οικογένειες ολόκληρες έρχονται στο Σουφλί. Κατασκηνώνουν στην κεντρική πλατεία. Η εργατική βοήθεια μοίραζε ψωμιά, κουλούρια και 50 δράμια τυρί. Υπήρχαν και πλούσιοι άνθρωποι που τα διέθεσαν όλα. Μέρα-νύχτα η πλατεία γεμάτη. Το σύνθημα «100 ή θάνατος» (100 δραχμές η τιμή αγοράς ανά κιλό των κουκουλιών). «Μεροκάματο αύξηση, νερό και καλύτερες συνθήκες» για τις μεταξεργάτριες. Έντονη αγωνιστική διάθεση και η Πνύκα ανοιχτό βήμα για όλους. «Τις αγορεύειν βούλεται».