Ερωτήσεις που ζητούν επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις από την Περιφέρεια απευθύνουν οι Οικολόγοι της Πελοποννήσου σχετικά με τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών με περιεχόμενο την τεχνογνωσία που τους περιβάλλουν, το πού θα πραγματοποιηθούν, το ποιοι θα τις επιβλέπουν και το τι θα περιέχουν με αφορμή την άρνηση περιφερειακών δήμων να υπογράψουν τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου.

ΛΑΚΩΝΙΑ. Μια ανακοίνωση που ανοίγει ένα σημαντικό ζήτημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου γενικώς αλλά και τη Λακωνία ειδικότερα είναι αυτή που εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι της Πελοποννήσου σε σχέση με το έργο «Καταπολέμηση των κουνουπιών» και την άρνηση υπογραφής της σχετικής σύμβασης από αρκετούς δήμους της Περιφέρειας συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ανατολικής Μάνης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την Περιφέρεια επιστημονικές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με τους ψεκασμούς, την επιβάρυνση που προκαλούν και την εναλλακτική αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των Οικολόγων:

«Ένα σοβαρό θέμα αποτελεί πεδίο διένεξης σήμερα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι Άργους – Μυκηνών, Ναυπλιέων, Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Κορινθίων, Σικυωνίων και Ανατολικής Μάνης αρνούνται να υπογράψουν την σύμβαση του έργου «Καταπολέμησης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για την διετία 2016-2017».

Το Θέμα προωθήθηκε από τον Συντονιστή της Γραμματείας Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου στον Υπουργό Υγείας, αλλά και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, με τις εξής παρατηρήσεις.
1. Η Υπηρεσία υγείας της Περιφέρειας έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να επιτηρήσει , αλλά και να συμβουλεύσει για το έργο ;
2. Ποιος είναι ο αριθμός και οι ειδικότητες των ειδικών επιστημόνων που πλαισιώνουν την υπηρεσία Υγείας της Περιφέρειας ;
3. Ποια είναι η Περιβαλλοντική Επιβάρυνση των περιοχών ψεκασμού ;
4. Θα γίνει ψεκασμός σε περιοχές που καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα , και τι επιπτώσεις θα υπάρχουν σχετικά με την διατήρηση της ετικέτας τους «βιολογικά»;
5. Υπήρξε συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας στην μελέτη του προγράμματος, και αν όχι γιατί ;
6. Δεδομένου ότι η βιοτεχνολογία σήμερα επιτρέπει την καταπολέμηση εντόμων με άλλα ανταγωνιστικά, υπάρχει σχετική διάθεση από τους αρμόδιους φορείς για μία οικολογική αντιμετώπιση του προβλήματος ; Φυσικά πέρα από τα ανταγωνιστικά έντομα, υπάρχουν και λύσεις εκτός των ψεκασμών με μη επιβαρυντικές για το περιβάλλον ουσίες.
7. Με ποια χημικά , και τι είδους πιστοποίηση θα γίνει η γίνει το έργο ;

Παρακαλούμε τόσο την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και τα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος να απαντήσουν στα παραπάνω, όχι με δελτία τύπου, αλλά με επιστημονικώς τεκμηριωμένες απαντήσεις».