Πραγματοποιήθηκε με Μεγάλη Επιτυχία η Αγροτική Ημερίδα στην Τρίπολη
ΤΡΙΠΟΛΗ. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη και Επένδυση στους Νέους Αγρότες», την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στην Τρίπολη.
Η Πρόεδρος της Ημερίδας, Επικουρη Καθηγήτρια Αθηνά Λαζακίδου, κήρυξε την έναρξη της ημερίδας με τον χαιρετισμό της.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Κτηνοτροφίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Ηλίας Στρατηγάκος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Καθηγητής Δημήτριος Θωμάκος.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Τμήματος τόνισε ότι το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών αποτελεί παράδειγμα εξωστρέφειας, την οποία και συστηματικά και για το καλό της κοινωνίας, προβάλλει και υπηρετεί. Η κάθε είδους αρωγή στην αγροτική παραγωγή της πατρίδας, η ενίσχυση από τις γνώσεις μας των νέων αγροτών αλλά και η ουσιαστική σύνδεση του πανεπιστημίου και των αποφοίτων του με την πραγματική οικονομία, αποτελούν θεμέλιο προόδου και εξόδου από την οικονομική κρίση. Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος τόνισε ότι ο τομέας της αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης είναι μεγάλης σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και τη χώρα γενικότερα. Για το λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σκοπεύει να δώσει έμφαση στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας αλλά και των εφαρμογών νέων Τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.
Εκτός από επιχειρηματικές δυνατότητες και μοντέλα, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις και λύσεις πληροφορικής, όπως βέλτιστες πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί από τη Cisco σε οινοπαραγωγούς στην Ιταλία, τεχνολογίες «Internet of Things για τη Σύγχρονη Αγροτική Παραγωγή» (ex Machina) και προοπτικές και κατευθύνσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
O Καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, Διευθυντής ΠΜΣ, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ήταν ο συντονιστής του Α’ Μέρους της Ημερίδας. Ομιλητές ήταν ο Δρ. Γεώργιος Μαλινδρέτος, Επίκουρος Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, ο Δρ. Κανέλλος Τούντας, Τέως Υποδιοικητής Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, Εντεταλμένος Διδασκαλίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Nικόλαος Λαμπρογεώργος, Senior Account Manager, Public Sector, Cisco, o Βασίλης Χρυσός, Συνιδρυτής της Ex Machina, ο Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Μέλος τoυ Δ.Σ. της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και του Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) με θέμα «Προοπτικές και Κατευθύνσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Στον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας τόνισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο αγροδιατροφικός τομέας στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας μας, τομέας με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης αλλά και μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησής της. Επισήμανε τους βασικούς άξονες στους οποίους στοχεύει η εθνική αγροτική πολιτική, όπως είναι η ανάπτυξη ενός αειφόρου παραγωγικού μοντέλου που θα διασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών, θα μεγεθύνει την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων και θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των προϊόντων της χώρας μας.
Στην εισήγησή του ο τέως Υποδιοικητής του ΟΓΑ, Δρ. Κανέλλος Τούντας, αναφέρθηκε στη σύνδεση του αγροτικού τομέα με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Τόνισε ότι τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η μεσογειακή διατροφή, η γεωργία που παντρεύεται με τη γαστρονομία, αποτελούν για τη χώρα μας σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αναδειχθούν άμεσα. Η σύζευξη του τουριστικού προϊόντος και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, η καθιέρωση θεσμών που θα την ενισχύσουν, η προώθηση της τοπικής κουζίνας, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις περιφερειακές οικονομίες και να δώσει νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή.
Στο Β’ Μέρος της Ημερίδας τον συντονισμό ανέλαβε η Επίκουρη Καθηγήτρια Αθηνά Λαζακίδου. Στον χαιρετισμό της η κυρία Λαζακίδου τόνισε ότι με τη χάραξη μιας στοχευμένης πολιτικής για την προώθηση αειφόρων μορφών γεωργίας, μπορεί να επιτευχθεί η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης από ένα καταναλωτικό σε ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο. Η νέα Προγραμματική Περίοδος αποτελεί για την Ελλάδα σημαντική ευκαιρία, ώστε να καταστεί η ελληνική αγροτική οικονομία βιώσιμη, ανταγωνιστική, μοχλός εξόδου της χώρας μας από την κρίση.
Ο πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, παρουσίασε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και τόνισε τα νέα μέτρα που μπορούν να αξιοποιήσουν οι νέοι αγρότες. Μεταξύ των εισηγητών ήταν προσκεκλημένος ομιλητής ο Δρ. Σπυρίδων Μάμαλης, Πρόεδρος Δ.Σ. Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο οποίος μίλησε για τα «Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης: Ευκαιρίες Καινοτομίας στον Τομέα των Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων». Ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής, Αν. Διευθυντής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ παρουσίασε το θέμα «Η Ελληνική Βιοποικιλότητα, η Γενωμική και η Δημιουργία Επώνυμων Ελληνικών Αγροδιατροφικών Προϊόντων». Τέλος ο Ιωάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Aνάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Tράπεζας Πειραιώς, παρουσίασε «Ολοκληρωμένες Τραπεζικές Λύσεις για Αγρότες από την Τράπεζα Πειραιώς».
Η λήξη της ημερίδας κηρύχθηκε με τον χαιρετισμό της Προέδρου της Ημερίδας προς όλους τους εισηγητές και τους ακροατές που τίμησαν με την παρουσία τους την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η κυρία Λαζακίδου υποσχέθηκε σύντομα τη διοργάνωση νέων εκδηλώσεων με προσκεκλημένους ομιλητές, που θα στοχεύουν επίσης στην ενημέρωση των φοιτητών και των πολιτών σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα όπως αυτό της σημερινής εκδήλωσης.