Παρουσιάστηκε στην Π.Ε.Σ. το Λακωνικό Ημερολόγιο 2016
ΣΠΑΡΤΗ. Η παρουσίαση του Λακωνικού Ημερολογίου 2016, με το πολύπλευρο αφιέρωμα στον Πάρνωνα, συγκέντρωσε πολλούς Λάκωνες, αλλά και Αρκάδες, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου 2016. Οι εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή ακόμη μία φορά ανέδειξαν έναν ισχυρό οικονομικό κοινωνικό ιστορικό τομέα της Λακωνίας:
Μια έκδοση 320 σελίδων που παρουσιάζει τον Πάρνωνα στο σύνολό του, τη λακωνική, και την αρκαδική πλευρά του (τη χλωρίδα και την πανίδα του, τα σπήλαια, τις περιοχές Natura) αλλά και πώς το είδαν οι άνθρωποι που έζησαν πάνω του ή κοντά του από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα (τους αρχαίους δρόμους, τα βυζαντινά μνημεία και τα μοναστήρια, τοπωνύμια, λογοτεχνία, οικονομία, πεζοπορικές διαδρομές, ορειβασία).
Μια έκδοση που περιλαμβάνει ακόμη μία αναλυτική παρουσίαση της χαρτογραφικής ιστορίας του βουνού από σπάνιους χάρτες, ιστορικές σελίδες κατά εποχή, μια σημαντική λαογραφική μελέτη για το βουνό και μια μικρή συλλογή ποιημάτων που γράφτηκαν γι’ αυτό.
Το κατατοπιστικό κείμενο της Ειρήνης Κοκκορού, μέλους της Λέσχης Ανάγνωσης Σπάρτης, έβαλε τα θεμέλια της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα περιεχόμενα και τους στόχους της έκδοσης.
Η συμβολή στην εκδήλωση της αρχαιολόγου Δρ. Δανάης Χαραλάμπους, η οποία ανέπτυξε το θέμα "Συντήρηση γραπτών διακόσμων σε ναούς του 17 αι. στον Πάρνωνα", κατέδειξε την επιστημονική τεκμηρίωση της ιστορικής διάρκειας του πολιτισμικού περιβάλλοντος του βουνού.
Ο γιατρός Αντώνης Τάντουλος ακόμη μία φορά μας ξενάγησε στα μονοπάτια των χαρτών των προηγουμένων αιώνων και ξεκαθάρισε την ιστορική συνέχεια του ονόματος του βουνού, τουλάχιστον από τους ξένους, συμβάλλοντας και αυτός στην επιστημονική διάσταση του Ημερολογίου.
Οι αναφορές στα δίκτυα των μονοπατιών και στη συμβολή του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης από τον Βασίλη Γεωργιάδη ανέδειξαν την προοπτική της συντήρησης, διατήρησης και ανάδειξης των φυσικών, ιστορικών, κοινωνικών και οικονομικών καταλοίπων πάντα σε σχέση και συνάφεια με τον άνθρωπο, χωρίς την πρόκληση καταστροφών και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του βουνού.
* Ευχαριστίες οφείλονται στον κ. Νίκο Σταματάκο για την παραχώρηση των φωτογραφιών.