Κανονικά πραγματοποιείται το πρόγραμμα του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου (Σάββατο 30 Ιουλίου). Στις 9.30΄ το βράδυ, το θέατρο «ΖΙΝΑ» θα παρουσιάσει στο Σαϊνοπούλειο την παράσταση «Λυσιστράτη», σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη. Η παροδική αδιαθεσία του Κώστα Βουτσά δεν τον εμπόδισε να είναι παρών στη σκηνή.

Έξι πρωταγωνιστές μαζί! Οι σπουδαίοι μας κωμικοί Θύμιος Καρακατσάνης (Λυσιστράτη), Βασίλης Τσιβιλίκας (Μυρρίνη), Γιώργος Παρτσαλάκης (Κινησίας), Βάσια Τριφύλλη (Κλεονίκη), Γιώργος Κωνσταντίνου (Πρόβουλος) και Κώστας Βουτσάς (Λαμπιτώ) φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο θεατρικό γεγονός. Ένας θίασος που σίγουρα συναντήθηκε για να προσφέρει τέχνη, γέλιο και προβληματισμό μέσα από μια απολαυστική κωμωδία.

Ο Αριστοφάνης σ’ όλα του τα έργα κάνει πολιτική, καυτηριάζοντας μέσα από τη σάτιρα τα κακώς κείμενα της εποχής του. Στη «Λυσιστράτη», που παίχτηκε το 411 π.Χ., η ειρήνη προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την ευημερία του λαού, αλλά και για τη σωτηρία της πατρίδας. Αν δε σταματούσε ο Πελοποννησιακός πόλεμος, η αθηναϊκή πολιτεία θα κατέρρεε και μαζί της θα χανόταν όλος ο έως τότε ελληνικός πολιτισμός. Το αντιπολεμικό αυτό έργο είναι ένα εμπνευσμένο κήρυγμα ειρήνης και ομόνοιας μεταξύ των Ελλήνων –και γενικότερα όλων των λαών της Γης, καλοδεχούμενο κάθε καιρό.

Οι γυναίκες της Αθήνας, με επικεφαλής τη Λυσιστράτη, αποφασίζουν αποχή από τα «συζυγικά καθήκοντα», με σκοπό να σταματήσουν τον πόλεμο. Η σκηνή του όρκου των γυναικών, του ερωτικού παιχνιδιού Μϋρρίνης – Κινησία, της λιποψυχίας των εξεγερμένων γυναικών και στο τέλος η θαυμαστή νουθεσία της Λυσιστράτης προς τους εμπόλεμους Αθηναίους και Σπαρτιάτες, είναι ένα από τα πιο αριστουργηματικά δείγματα του δημιουργικού Λόγου.

«Όσοι δουν το έργο θα γελάσουν με την ψυχή τους», έχει πει ο σκηνοθέτης. Προειδοποιεί όμως πως «τελειώνοντας η παράσταση, ίσως θα καταλάβουν ότι για κάτι άλλα πράγματα μιλούσε το έργο, πιο σπουδαία. Σε μια εποχή πολέμου, του Πελοποννησιακού, ο Αριστοφάνης κάνει μια ουτοπία, ένα παραμύθι. Για να επικρατήσει η ειρήνη, την κατάσταση παίρνουν στα χέρια τους οι γυναίκες, κάνουν αποχή από το σεξ, κι έτσι υποχρεώνονται οι άνδρες να κάνουν ειρήνη. Όμως μέσα από αυτή την κατάσταση δεν αναδεικνύει μόνον το αντιπολεμικό του πράγματος. Στηλιτεύει και τη δημοκρατία».

Η μετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη, η μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, τις χορογραφίες έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Παπάζογλου και τα σκηνικά-κοστούμια η Ρένα Γεωργιάδου.

Τα εισιτήρια διατίθενται στην τιμή των 20 και 15 ευρώ (για μαθητές, φοιτητές, ανέργους και άτομα άνω των 65 ετών). Ισχύουν και εισιτήρια Ο.Γ.Α.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Σαϊνοπουλείου 27310 82470 και 27310 28878.