Έκθεση με θέμα το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στις Κροκεές Λακωνίας
Έκθεση με θέμα «Τα χρόνια των παθών 1940-1949» του κροκεάτη συλλέκτη Μίμη Χριστοφιλάκη θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 7 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο Κροκεών. Τη διοργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει ο Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κροκεών.
Την Κυριακή 7 Αυγούστου και ώρα 20:00, κατά την λήξη της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Μια απόπειρα συμφιλίωσης στην Λακωνία το 1945 που απέτυχε».
Λίγα λόγια για την έκθεση
Σε μήνυμά του για την έκθεση, ο Μ. Χριστοφιλάκης αναφέρει τα εξής:
“Σκοπός αυτής της έκθεσης υλικών και ντοκουμέντων του πολέμου, της κατοχής, της αντίστασης και του εμφυλίου δεν είναι η αναμόχλευση των παθών, αλλά μια σύντομη περιδιάβαση σ’ εκείνη την εποχή, μακριά (όσο γίνεται) από ιδεολογικές επιλεκτικότητες και αντιλήψεις κτητικότητας.
Δεν αποτελεί διακήρυξη, δήλωση υποστήριξης ή φωνή νουθεσίας του συλλέκτη, αλλά μια αναδρομή σε κάποιες πτυχές δύσκολων, ηρωικών και ακραίων χρόνων, απωθημένων αλλά καθόλου ξεχασμένων. Η ιστορική ροή και συνέχεια είναι αδυσώπητη και ασύμβατη με κενά και άλματα.
Φιλοδοξία αυτής της προσπάθειας, είναι να φέρει πιο κοντά τον επισκέπτη σ’ αυτή την κρίσιμη δεκαετία 1940-1949. Να διατυπώσει την άποψη ότι η ιστορία δεν «δαγκώνει» και ότι η μονομέρεια δεν θα μπορούσε να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Κι ακόμη ν’ αναδείξει την πεποίθηση ότι η αντικειμενικότητα της ιστορίας δεν είναι έννοια σχετική, ακόμα και όταν διερευνά τον εμφύλιο, που αποτελεί μέχρι σήμερα ανοιχτό συλλογικό τραύμα με συγκρουσιακές αναγνώσεις. Η έκθεση αποτελεί ένα μικρό βήμα από τον πολύ δρόμο που απομένει να διανυθεί.”
Βιογραφικό Μ. Χριστοφιλάκη
Γεννήθηκε το 1949 στις Κροκεές. Ασχολήθηκε με κάθε είδους τρέξιμο (κοινωνικό, πολιτικό, προσωπικό, βιοποριστικό, συλλεκτικό) συσσωρεύοντας μνήμες και ευαισθησία. Εκτιμά πολύ τα βάσανα και τα θεωρεί χυμούς ζωής και ουσία.
Είναι ενεργός συλλέκτης έργων παραστατικής ζωγραφικής, χαρακτικών, ειδών λαϊκής τέχνης, υλικών που αφορούν την Κατοχή και τον Εμφύλιο και ντοκουμέντων της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα.
Γι αυτόν όλη η ιστορία είναι ν’ ανοίξει η στρόφιγγα να τρέξει το ψυχικό ρευστό. Και του δόθηκε η ευκαιρία. Η αγάπη του για τη γλώσσα ήταν αρωγός και αγωγός. Γι αυτόν η ποίηση είναι ανάγκη επικοινωνίας, εσωτερική ώθηση, έξοδος από το κρησφύγετο του εγώ και μεταφορά άχθους στη ράχη των λέξεων.
Έχουν εκδοθεί οκτώ ποιητικές συλλογές με τους παρακάτω τίτλους : «Τετλάθι δη κραδίη», «Τρυφερότητα στο βλέμμα», «Τίθημι την ψυχή μου», «Ακροθιγώς», «Ερωτικός πλάγιος», «Πέτρες της Κάσου αλιγενείς», «Τοπία ενδοχώρας», «UBI BENE IBI PATRI, ΟΙ ΚΡΟΚΕΕΣ, Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ». Υπό έκδοση βρίσκονται διηγήματα του από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ με τίτλο «ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΑΥΤΟΠΤΗ ΜΑΡΤΥΡΑ».
Οι Κροκεές αποτελούν σπινθήρα έμπνευσης και ποιητικό του τόπο.